1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran pristupačni električni Citroen eC3
Lansiran pristupačni električni Citroen eC3
7

Lansiran pristupačni električni Citroen eC3

2.49K
7
Podelite sa prijateljima:

Odmah da kažemo da ovde predstavljeni električni automobil nema ama baš nikakve veze s evropskim hečbekom koji poznajemo pod imenom Citroen C3. Ovde je reč o veoma pristupačnom modelu s dužinom manjom od četiri metra, čije su benzinske verzije od prošle godine bile na proizvodnim trakama pogona u Indiji i Južnoj Americi. 

Električna modifikacija je konstruisana imajući na umu kupce u Indiji koji su, da čovek ne poveruje, prilično loše prihvatili originalni benzinski Citroen C3. Isporučen je na svega 5.626 adresa od jula do decembra, a sada ćemo biti u prilici da vidimo kako će proći na njemu utemeljen elektromobil.

Novi Citroen eC3 je s aspekta karoserije i putničke kabine, maksimalno objedinjen s benzinskim donorom, na koji način je postignuta jednostavnija proizvodnja, a nije došlo ni do uvećanja specifikacije komponenti. Zadržan je čak i otvor za poklopac rezervoara za gorivo u zadnjem levom blatobranu, iako je morao da se priključi jer je konektor za dopunu lociran na prednjem desnom krilu.

Jedina razlika koja se da zapaziti u kabini se tiče minijaturnog selektora stepena prenosa umesto tradicionalne ručice menjača. Zapremina prtljažnika iznosi identičnih 315 litara, jer nema električnih komponenti u zadnjem delu malenog vozila.

Dakle, sve električne komponente su koncentrisane pod haubom. Prednje točkove pokreće električni motor koji razvija 57 konjskih snaga i 143 Nm obrtnog momenta, dok su režimi vožnje Standard i Eco predmet ponude. Trakciona baterija kapaciteta od samo 29,2 kWh je locirana ispod poda putničke kabine, usled čega je došlo do sniženja klirensa za jedan centimetar.

Ugrađena je jeftina litijum-gvožđe-fosfatna baterija kineske kompanije Svolt, a ona ne poseduje čak ni termoregulacioni sistem, već se oslanja samo na prirodno hlađenje usled protoka vazduha. Naposletku, Citroen očekuje da lokalizuje proizvodnju baterija u Indiji.

Deklarisana autonomija s jednom dopunom iznosi 320 kilometara shodno pravilima opisanim u indijskom protokolu ARAI. Monofazna dopuna na punjaču AC ide tempom od samo 3,3 kW, dok je na brzim (DC) punjačima, dopuna moguća snagom od 50 kW. Ali, bez sistema regulacije i upravljanja temperaturom, dopuna od 10% do 80% može oduzeti bezmalo ceo sat.

Najviša brzina heča iznosi 107 km/h, dok je ubrzanje iz mirovanja do 60 km/h takođe naznačeno i iznosi 6,8 sekundi.

Prodaja ovog baterijskog mališana će započeti u Indiji tokom sledećeg meseca, dok će cena električnog Citroena eC3 biti objavljena krajem januara. Ipak, znajući da će mu glavni rival biti lokalni heč Tata Tiago EV, a koji nudi uporedive specifikacije, za očekivati je da francuski supermini staje oko 10,4 hiljada američkih dolara, koliko je i cena glavnog konkurenta.

Zapravo, imajući u vidu da je Citroen zvučnije ime, ne bi bilo čudno da adut dvostrukog ševrona bude skuplji za 5 do 10% od Tijaga Ev.

AutoRepublika

(2492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Kako bi to bilo zanimljivo kada bi kod nas počeli da se prodaju „pristupačni“ modeli iz Indije i Kine…

Mi smo kao bogati i kandidati za EU, a s druge strane nama pas za šta da nas ujede…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
s mile

Ja bi ovo rado vozio, za grad, extra. Samo cena….u EU

Rikošet

https://www.youtube.com/@autocarindia1/videos

Realno imaju automobile, koji bi cjenovno bili prihvatljiviji domaćim kupcima od evropski zacijenjene Dacie i sličnih brendova. Zanimljivo tržište, dosta loših puteva i dosta automobila koji su im prilagođeni kako konceptom, tako i pogonom i održavanjem…

Mislim ne oduševljam se tim što se kod njih nudi, ali su to modeli koji su adekvatno prilagođeni standardu većine, a većina je siromašna. Džaba nama 100 salona Mercedesa kad se godišnje proda par stotina jedinica, ako i toliko.

BB

E pa vidi, dok su se kod nas vozile Lade, Fiće i Stojadini, bolje smo živjeli. Da, manje smo imali, ali više je ljudskosti bilo među ljudima. Od kad smo počeli da ganjamo Mercedese (neki voze a neki maštaju) postalo je važno samo da se dočepamo nekog skupog automobila, gaženje preko leševa, važno samo doći do novaca, nije bitno kako… Počeli smo se klanjati „zlatnom teletu“ i izgleda da su ove krize, epidemije i ratovi u stvari kazna, ali još mi nismo shvatili već i dalje želimo veću prodaju Mercedesa…

DUDE

Za 10-12000eur dobijes elektricni auto koji ide 100km/h, i predje 200-300km sa jednim punjenjem. Sve sta coveku treba. Za sve ostalo, tu je Toyota LandCruiser 70-series 🙂

Matija

Mislim da je cena od samo 10 hiljada dolara u EU neodrziva! Za te pare oprostio bih mu onih 105 km/h! 🙂

Bungi

Zanimljiva kolica, samo bih spakovao još jednu bateriju u krovni putni kofer, da se nađe.? 🤔