1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes Citan unapređen
Mercedes Citan unapređen

Mercedes Citan unapređen

910
5
Podelite sa prijateljima:

Mercedes Citan koji praktično predstavlja redizajniranu i modifikovanu verziju Renaultovog modela Kangoo, se ispostavio promašajem Daimlera. Citan nije uspeo da privuče ni evropske kupce, s obzirom na to je tokom prethodne godine prodato samo 5.953 primeraka.

Ovaj podatak dobija posebno na težini ako se zna da je originalni Kangoo dospeo u ruke novih 20 hiljada vlasnika u istom tom periodu. Jedan od ključnih razloga ovako različitog uspeha je svakako cena. Ipak, Nemci očigledno ne žure sa (smrtnom) presudom za Citan, pa su odlučili da unaprede verziju u ponudi.

Eksterijer i enterijer Citana su ostali isti. Za ovakvu radnu mašinu, izmene u navedenim oblastima od strane proizvođača, bile bi neisplativa investicija. Zato je revidirana paleta pogonskih grupa. OM607 turbodizel (što je u stvari Renaultov 1.5 dCi motor) je zamenjen temeljno modernizovanom jedinicom OM608 koju karakteriše identična radna zapremina.

Novi motor krasi lakši i trajniji blok, kompaktnija glava motora sa integrisanim usisnim kolektorom, povećan pritisak ubrizgavanja sa 1.600 na 2.000 bara, kao i dodatak SCR sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

Na ovaj način je postignuta, ne samo usaglašenost za zahtevima novog emisionog Euro 6d-TEMP normativa, već je povećana snaga. Zavisno od verzije, sada će vozači na raspolaganju posedovati 5 – 6 konjskih snaga više, uz dodatnih 20 do 30 njutn metara obrtnog momenta.

U baznoj verziji Citana, 108 CDI motor proizvodi 80 konjskih snaga uz 210 Nm, dok u verziji 109 CDI snaga se “penje” na 95 ks i 230 Nm. Vrhunska verzija 111 CDI poseduje 116 ks uz 260 Nm. Sve tri verzije su opremljene novim šestostepenim manuelnim menjačem, za razliku od perioda pre modernizacije kada je u ponudi bilo i varijanti sa petostepenim rešenjem.

Jedina benzinska verzija je Citan 112 koja je zadržala turbo jedinicu zapremine 1,2 litra uz isporuku 114 konjskih snaga. Uz nju je moguće naručiti i šestostepeni DCT automatski menjač.

Dodatno, kupci imaju priliku da ulepšaju svog Citana. Lista opcionala sada uključuje i Red Design Package, a koji pruža crvene trake na branicima i kućištima retrovizora, uz prikladno nijansirane detalje u enterijeru. Moguće je kombinovati i nijanse u sivoj boji na rešetki hladnjaka, poklopcu prtljažnika, kao i na centralnom panelu.

Za sada je unapređena samo putnička verzija Mercedes Citan Tourer, ali će i komercijalna uskoro dobiti set poboljšanja. Ovo se očekuje tokom narednih meseci.

AutoRepublika

(910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pre 2-3 godine gledam „ovo“ i bijah najpre ubedjen da je dacia dokker (isti su brisači, oni starinski). Onda(k) pogledam „znak“ i rekoh:“Uh, jbt, pa ovo mečka“.
Koji god znak da „meteš“, ostaje gorčina i od rezultata sa NCAP-a.

Mad Max

Kangu, Mercedes…… Šteta što nemamo cene da uporedimo ovaj „lopovluk“

Odesza

Mora i Mercedes zaraditi nešto,kako god bilo loše,ovaj model donosi čisti profit!

Rade

Odakle vam ovo da je zadržan 1.2 benzinac?

Bungi

Da prodaš nekome Reno Kangu sa mercedes ovim znakom po papreno višoj cijeni, onda opet Nisan Navara sa mercedes ovim znakom…, a ne, takvih budala gotovo da nema.