1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Lancia Ypsilon (konačno) predstavljena
Nova Lancia Ypsilon (konačno) predstavljena
13

Nova Lancia Ypsilon (konačno) predstavljena

1.95K
13
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Stellantis se poslednjih nekoliko godina pažljivo pripremala za oživljavanje marke Lancia i možemo slobodno reći da je malo preterala sa brojnim tizerima novog Ypsilona. U suštini, sa njegovog dizajna je skinut veo pre dve nedelje, pa je, logično, izostao vau efekat  – estetske karakteristike novog modela su već dostupne svima.

Do sada smo u više navrata opisivali detalje, bilo je i komentara publike, samo što je sada na raspolaganju više slika i osnovnih tehničkih karakteristika.

Menadžment kompanije Lancia smatra da je novi Ypsilon u stvari četvrta generacija modela, jer datira još od Lancie Y10, hečbeka koji je sredinom osamdesetih bio prvi u svetu koji je doneo vrhunske standarde udobnosti u mali gradski automobil. „Četvrti“ Ypsilon bi takođe trebalo da postane standard komfora u B segmentu, za koju je sklopljeno partnerstvo sa italijanskim proizvođačem dizajnerskog nameštaja Cassina, koji je dao značajan doprinos uređenju enterijera novog Ypsilona i pokušao da obezbedi udobnost kao u dnevnoj sobi.

Unutrašnjost prve verzije Edizione Limitata Cassina presvučena je delikatnim plavim somotom napravljenim od recikliranog tekstila. Glavni element centralne konzole je polukružni sto od bioplastike sa bežičnim punjenjem za pametni telefon. Instrumentni i multimedijalni ekrani su 10,25 inča; multimedijalni ekran je ugrađen sa kompanijskim operativnim sistemom SALA sa glasovnom kontrolom, razvijenim posebno za Lanciju. Audio sistem i unutrašnje osvetljenje Ypsilona su jedinstveni i nisu preuzeti od njegovih sestrinskih modela Stellantisa (Bogu hvala).

Prednja sedišta imaju izrazito udoban, klasičan profil i opremljena su ugrađenim masažerima. Klima uređaj je opremljen finim filterom za vazduh koji filtrira 99% štetnih čestica. Za hečbek je najavljen najbogatiji mogući set elektronskih asistenata za vozača, do drugog nivoa autonomne vožnje po klasifikaciji SAE. U međuvremenu, čak i na kompanijskim fotografijama jasno se vidi da u drugom redu nema mnogo mesta, a prtljažnik je uzak u otvoru i ima visok prag. Ukupna dužina novog Ypsilona je 4.080 mm, širina 1.760 mm, visina 1.440 mm.

Novi Ypsilon je zasnovan na modularnoj platformi CMP, na kojoj je izgrađena većina modernih modela B segmenta korporacije, te je stoga sav hardver isti kao i kod braće i sestara iz drugih brendova Stellantisa. U međuvremenu, 2025. godine Ypsilon će imati sportsku verziju HF. Ova slova označavaju High Fidelity i označavaju visoke performanse; u prošlom veku, Lancia ih je naširoko koristila za obeležavanje svojih sportskih modela, ali Ypsilon nika’ ranije nije imao verziju HF.

Debitantski Ypsilon Edizione Limitata Cassina opremljen je električnim pogonom. Maksimalna snaga elektromotora ugrađenog na prednju osovinu iznosi 115 kW (156 KS) i 260 Nm. Kapacitet baterije je 51 kWh; potpuna napunjenost je dovoljna za 403 km dometa po WLTP-u. Maksimalna snaga punjenja je 100 kW, što omogućava dopunu od 20 do 80% za 24 minuta. Masa električnog vozila je 1.584 kg.

Ypsilon Edizione Limitata Cassina biće proizveden u ediciji od 1.906 jedinica u čast godine osnivanja Lancie, po ceni od 39.500 evra. Kasnije će asortiman biti dopunjen verzijama MHEV zasnovanim na benzinskom 1,2-litarskom turbo motoru PureTech sa 100 i 136 KS. Još nije zvanično saopšteno kakvu će snagu imati sportska verzija HF-a, ali će najverovatnije biti električna.

Prodaja novog Ypsilona van Italije počeće sledećeg leta, a Belgija, Holandija, Španija i Francuska će biti prva nova tržišta za Lanciju posle duže pauze. Italijanski brend će se 2025. godine vratiti na nemačko tržište. Tajming Lančinog pojavljivanja u drugim evropskim zemljama još nije objavljen.

AutoRepublika

(1954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

E, ovo je meni baš vrlo lepo. Bravo !

Matija

Moj prvi utisak bio je negativan, u smislu sta je ovde stvarno novo – jedan od mnogih prosecnih automobila u ovoj klasi. Za sledeci komentar sacekacu da ga vidim uzivo.

Zoca

U svetlu odgledanog filma Audi vs Lancia,ja sam odusevljen.

igi

Žabolika i razroka, šteta.

Rikošet

Nekako ne mogu da prihvatim da „ekskluzivna“ Lancia ima iste tastere na vozačevim vratima i komande mjenjača kao u Peugoeta 208, Opel Corse ili Citroena C3.

Fiat je razliku između Lancie i njega nekada pravio tako što je kod Lancie lakirao tastere, ako ih nije mogao dizajnerski promijeniti, a često je radio ovo drugo.

Presvlačenje Peugeotove kabine „lancia“ štofom možda nekog oduševljava, ali ja ovo vidim kao jeftin pokušaj da se od 208 napravi Ypsilon.

BB

Neki dan kupovao tastere za Lancia Musu… pošto je prilično rijetko auto, počinješ da cijeniš kada neki dio odgovara sa drugih auta 😀

Matija

Sta je sad?! Imas i Lanciu?

BB

Sestra vozi… A ja izabrao… Bila malo para a karoserija izvrsna, visok auto hgdje ima prostora (svi visoki u njenoj porodici). I sad je problem šta uzeti umjesto tog auta…

MRN

Musa / Idea je fantastična kocka.

BB

Musa je malo duža od Idea… ali oba su odlična auta, šteta što nečeg sličnog nema u ponudi…

MRN

Prošlo je doba kada si u malo dužine dobijao dobru ponudu prostora.
Sada je novo, savremeno doba. U dosta dužine (a često i visine) dobijaš „onu stvar“ od komfora. Ali, imaš „fantastičan dizajn“, na kome bi svi (savremeni) posmatrači valjda trebalo da ti zavide. A ti bi zato (kao savremen vlasnik) trebalo da „rasteš kao kvasac“. Tako nekako… Samo, ne možeš „da rasteš“, jer ti je tesno u kolima 😊

Matori

Muza je blizanac ideje. Unutrašnji prostor je potpuno istih (velikih) dimenzija.
Prepusti su nešto veći na muzi.
Lanča ima više primeraka u boljim paketima opreme, ali se može sresti dobro opremljen primerak i u izdanju Fijata.

Bungi

Pežo 208 koji bi trebao da bude kao neka Lančia.? 🤔Napred buljave oči od Citroena C3 plus lastiš.Sa boka 12 milijardi puta ponovljena skrivena brava na zadnjim vratima i C stub prekriven lakiranom crnom plastikom.Pozadi rimejk okruglih svjetala Lančie Stratos.Unutrašmjost Pežo 208 sa volanom i prednjom konzolom Opel Astre.Sjedišta isprošivana i tamno plavi pliš koji bi valjda trebao ubijediti naivnog kupca da sjedi u slavnoj italijanki. Nekada su Lančie bile jako elegantne, skladne, oku privlačne sa orginalnom mehanikom. Sve ono što danas nije slučaj.