1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Istraživanje: Koje automobilske kompanije ostvaruju najveću dobit?
Istraživanje: Koje automobilske kompanije ostvaruju najveću dobit?

Istraživanje: Koje automobilske kompanije ostvaruju najveću dobit?

765
5
Podelite sa prijateljima:

Uprkos krizi u snabdevanju brojnim sirovinama i komponentama, mukama s pandemijom i rastu tenzija oko Ukrajine koji traje mesecima pre izbijanja rata, vodeći svetski proizvođači četvorotočkaša su značajno uvećali svoje profitne stope tokom prošle godine. Poslovna dobit šesnaest najvećih svetskih automobilskih kompanija je porasla za 168% u odnosu na prošlu godinu i tako dostigla nivo od 134 milijardi evra, kako se pokazalo na osnovu objavljene studije koju je potpisala revizorsko-konsultantska kuća EY.

“Sveukupno, najznačajniji proizvođači automobila su na zadivljujuć način uspeli da se nose s krizom u nabavci poluprovodnika tokom prošle godine. Iako je došlo do pada prodaje automobila u tom periodu, situacija s profitom se razvila odlično u pojedinim slučajevima,” primetio je ekspert zadužen za sektor mobilnosti zapadne Evrope unutar kuće EY, Konstantin Gol, propuštajući da primeti da to uopšte nije odlično za kupce.

Uska grla u ciklusu nabavke dobara neophodnih za proizvodnju automobila su pokrenuli brojne proizvodne restrikcije širom automobilske industrije, dok skoro popravljanje situacije uopšte nije ni na vidiku. Gol je rekao da je strategija ugradnje deficitarnih čipova ponajpre u skupocene automobile, one modele i modifikacije s vrha ponude, uz simultano ograničavanje odobrenih popusta pri nabavci, dovela je do toga da profit proizvođača drastično poraste.

“Stope profita su bile na rekordnom nivou u 2021. godini,” kazao je pomenuti ekspert, pozivajući se na odnos iskazane dobiti u odnosu na prihode od prodaje. Prema navodima kompanije EY, Tesla se u ovoj oblasti pokazala najbolje sa stopom dobiti od čak 12,1%, dok su odmah iza nemačke gulikože BMW i Mercedes-Benz, koji su generisali profitne stope od po identičnih 12%.

Upravo nemačke proizvođače automobila je najteže pogodila kriza u snabdevanju poluprovodnicima, pa je njihova prodaja opala za 4%. Konkurencija iz Japana je, s druge strane, uvećala obim prodaje za 5% dok su postignuća južnokorejskih rivala impresivnija za 7% u odnosu na rezultate prethodne godine.

Privreda se takođe bori s problemima ove godine, rekao je partner u EY-u, Peter Fas. „S jedne strane, nedostatak poluprovodnika i drugih poluproizvoda i sirovina koči proizvodnju. S druge strane, rat u Ukrajini takođe predstavlja ogroman pritisak na industriju.“

Očigledno prisustvo značajne neizvesnosti onemogućava bilo kakvo racionalno predviđanje za razvoj događaja u ovoj godini. Čini se da će doći do rasta, ali cene vozila „imaju veće izglede da porastu, nego da ostanu na ovom nivou, ili pak da padnu“.

AutoRepublika

(765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Koje ne?

moron

Mene kao kupca načelno uopšte ne interesuje da li proizvodjač i koliki profit ostvaruje na prodaji nekog vozila (koje u granicama mojih želja i mogućnosti), sve dok to vozilo ima „razumnu cenu“ – u poredjenju sa sličnim konkurentima ( iste klase, a slično opremljenim i slično motorizovanim ).

S mile

Pa bas u tome je i problem. Bi vest da je BMW uvećao zaradu 6 puta, svoko ko je u biznisu, zna koliko muke i truda treba da podignes 20% profit. A oni 6 puta… Ludilo… I sve to zbog ogromnog povećanja cena automobila.

Lemi

Pre 10-tak godina sam kupio nov glk mercedes, cijena na fakturi prodavca 37.000eur, ali je na fakturi koja je pratila automobil iz fabrike u Bremenu do ovlaštenog dilera automobila cijena bila 32.000 eur. Prosto mi je nevjerojatno da diler ostvaruje veću maržu od proizvodjača , još pri tome ta cijena je kontrolisana od samog proizvodjača jer je to cijena pomenutog modela i u Berlinu iu Bg bila tada skoro pa ista

Iznogud Časni

Sutra da upadnu u krizu trazit će pomoc od države koja će ih sanirati. Dje ode 6x veća zarada iz prethodne godine? Akcionarima najvećim, dugove prebija narod zaradu kupe bogati, samo ih treba imenovati i vidjeti kome pripadaju (kojem narodu, pokretu, organizaciji).

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni