1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Tvorac Corse, Rekorda i GT-a otišao u legendu
Tvorac Corse, Rekorda i GT-a otišao u legendu
1

Tvorac Corse, Rekorda i GT-a otišao u legendu

994
1
Podelite sa prijateljima:

Bivši dizajner Opela, Erhard Šnel je umro u Treburu u svojoj 93. godini. Šnel se sa sudnjim danom suočio tokom vikenda, objavio je nemački Bild a preneo Spiegel. Njegova najpoznatija dela su Opelovi modeli koja uključuju sportski automobil GT, gradski hedžbek Corsa kao i limuzinu, koje smo se pre neko veče podsetili, objavom na našoj Fejsbuk stranici – Rekord.

Rad Erharda Šnela je uveseljavao stotine hiljada ljubitelja vozila marke Opel, a sve je počelo u njegovoj 25. godini života, kada se zaposlio kod proizvođača automobila iz Riselshajma, kao diplomirani student škole iz Ofenbaha – Offenbach Werkkunstschule. Pasionirani grafički dizajner je osmislio, između ostalih zanimljivih kreacija, i zakrivljena slova za Opelove modele Kapitan i Rekord.

Njegov projekat koji je kasnije izazvao senzaciju započet je 1962. godine. Radi se o pomenutom Opelu GT. Šnel je isprva nacrtao prototip Experimental GT, a zatim je formulisao i serijsku verziju koja je prikazana na Salonu automobila u Frankfurtu (IAA) u jesen 1965. godine.

Tri godine kasnije, Opel GT se „zakotrljao“ na proizvodnim trakama kompanije iz Riselshajma. Dizajner kultnog vozila je bio veoma entuzijastičan u pogledu uspeha vozila: „Sportski, plemenit, lep, harmoničan. Uokviren i od napred i otpozadi, nešto nalik modelu Corvette iz tog doba.“

Više od 100.000 primeraka originalnog GT-a je proizvedeno u intervalu od 1968. do 1973. godine, od čega je oko polovina završila na američkom tržištu.

Šnel je kasnije dizajnirao i prvu generaciju modela Opel Corsa, a onda je podario oblik još jednom veoma popularnom automobilu. To je bila Opel Calibra, koja je, može se slobodno reći, ujedinila u simpatijama ljubitelje različitih marki u ono vreme.

„To je moj omiljeni automobil. U duhu je novog, modernog dizajnerskog jezika. Tokom njegove izrade, uživao sam u potpunoj slobodi,“ izjavio je Šnel o ovom kupeu (dok je još mogao da priča).

AutoRepublika

(994)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

davne `93 drugar dobije od strica iz Nemačke polovnu Opel Corsu, sa novim zimskim gumama, jesmo se navozali sa gorivom kupovanim na flaše…. bilo lepo, ali ne vratilo se….