1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Zašto ne koristimo vodonik kao pogonsko gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem?
Zašto ne koristimo vodonik kao pogonsko gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem?

Zašto ne koristimo vodonik kao pogonsko gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem?

7.01K
0
Podelite sa prijateljima:

Vodonik sagoreva tako da kao posledica istog ne dolazi do ispuštanja štetnog ugljen dioksida u atmosferu. Postavlja se logično pitanje, zašto ga onda ne koristimo kao pogonsko gorivo umesto benzina, ili nafte na primer. Odgovor je znatno složeniji nego što se to na prvu loptu može pomisliti.

Svi smo svesni da se mora naći alternativa fosilnim gorivima, i tu nema dileme niti neke velike polemike. Proizvođači automobila, i ne samo oni, vredno rade na iznalaženju optimalnih odgovora u vezi predstavljanja drugačijeg puta. Većina ideja koje su u procesu istraživanja pojavljuju, oslanja se na eliminaciju iz upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pa zašto onda jednostavno ne modifikujemo klasične motore na koje smo navikli, na takav način da mogu da kao energente koriste čistija goriva? Džejson Fenske je pokušao da nam približi razloge, objašnjavajući koliko bi to bilo složeno i neefikasno rešenje.

Vodonik je izazovno pogonsko gorivo. Kada sagoreva na pravilan način, jedina supstanca koja se ispušta u atmosferu jeste vodena para. Fenske se već bavio pitanjem upotrebe vodonika kao pogonskog goriva u SUS, ali i rotacionim motorima, ranije ovog meseca.

Dva su udarna problema koja onemogućavaju praktičnu upotrebu vodonika za ove namene. Prvo, vodonik kao pogonsko gorivo ne poseduje takvu energetsku gustinu kao drugi energenti, što znači da su neophodne ogromne količine vodonika za efekat ekvivalentan onom koji daje znatno manja količina benzina. Tome dodajte i urođenu neefikasnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji poseduju termalnu efikasnost od oko 30% (optimistička cifra), i složili ste razočaravajuću kombinaciju.

Drugi problem se ogleda u samim štetnim emisijama. Iako kao proizvod sagorevanja vodonika ne dobijamo ugljen dioksid, pored vodene pare, javljaju se još neka jedinjenja koja su sve, samo ne poželjna. Tu u prvom redu mislimo na ozloglašene azotne okside, odnosno upravo ono jedinjenje koje se nalazi u srži dizelgejt afere koju je uzrokovao Volkswagen. Upravo to je razlog zašto vodonik ne može biti smatran potpuno čistim, to jest ekološkim gorivom.

Pa kako bi onda inženjeri mogli da učine vodonik prihvatljivim rešenjem budućnosti? To smo već videli! Odgovor leži u korišćenju vodonika za proizvodnju električne energije na koji način FCEV vozila postaju mnogo čistija od konvencionalnih.

Uostalom, pogledajte vido klip sa obrazloženjima.

AutoRepublika

(7011)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments