1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Mini priprema krosover Aceman
Mini priprema krosover Aceman
1

Mini priprema krosover Aceman

96
1
Podelite sa prijateljima:

Britanski brend Mini, deo grupe BMW, najavio je krosover Aceman 2022. godine sa istoimenim konceptom. Prošle godine su kamuflirani predserijski prototipovi Acemana više puta primećeni na javnim putevima u različitim delovima sveta, a juče je Minijeva pres služba objavila dozu zvaničnih fotografija i otkrila neke detalje.

Slike su snimljene tokom razvojnih testova krosovera u pustinji, gde je temperatura porasla na 50 °C, a ovo su veoma teški uslovi za sistem upravljanja toplotom baterije.

Ukupna dužina serijskog Minija Acemana biće 4.075 mm, širina 1.754 mm, visina 1.495 mm. Poređenja radi, recimo da je hečbek Mini Cooper nove generacije sa troja vrata, koji je debitovao prošle jeseni, dugačak 3.858 mm, a treća generacija krosovera Countrymana 4.433 mm. U pogledu platforme i tehnologije, Mini Aceman će biti maksimalno ujedinjen sa novim Cooperom, ali će istovremeno biti primetno udaljen od njega u pogledu dizajna: Aceman je dobio najuglastiji dizajn u gami sa poligonalnim farovima i četvrtastim lukovima točkova.

U saopštenju za javnost se navodi da će Aceman biti opremljen baterijom kapaciteta 54,2 kWh – isto kao i kod hečbeka Cooper SE, a da je unutrašnjost Acemana dizajnirana za pet osoba.

U međuvremenu, britanski magazin Autocar dodatno navodi da će krosover, kao i njegov sestrinski hečbek, dobiti i manju bateriju kapaciteta 40,7 kWh. Uobičajeni će biti i elektromotori snage 184 ili 218 KS. Krosover, kao i hečbek, može imati samo jedan motor na prednjoj osovini; pogon na sva četiri točka nije najavljen za ove modele. Sportska verzija krosovera John Cooper Works (JCW) biće „kuvana“ po istom receptu kao i hečbek, odnosno bez dodatne snage, ali sa agresivnim dekorom i posebnim podešavanjima šasije.

Ako se za novi Mini Cooper, pored elektroenergetskih, najavljuju i „ugljovodonične“ verzije, onda će Aceman biti čisto električni. U poređenju sa verzijom Coopera sa petoro vrata, koja još nije predstavljena, ali koja će, prema Autocaru, svakako biti uvedena u gamu, unutrašnjost krosovera će biti primetno prostranija i praktičnija, ali prednja konzola sa okruglim ekranom osetljivim na dodir u centru će biti otprilike isto kao kod hečbeka.

Britanske kolege znaju i datum premijere krosovera – 24. april, održaće se u okviru Sajma automobila u Pekingu. Aceman će se naći u prodaji krajem ove godine i, prema rečima BMW Grupe, postaće najprodavaniji Minijev model.

Aceman će se proizvoditi na istom mestu kao i novi Mini Cooper. U pitanju je Narodna Republika Kina u zajedničkom preduzeću BMW grupe i Great Wall Motor (GWM), zove se Spotlight Automotive, njegova fabrika se nalazi u okrugu Žangjiagang u Sudžou, provincija Jiangsu.

Godine 2026, električne verzije Coopera i Acemana dobiće britansku registraciju u istorijskoj Minijevoj fabrici u Oksfordu, koja će u bliskoj budućnosti proći kroz rekonstrukciju velikih razmera. Osnovna verzija Acemana koštaće oko 32.000 funti, navodi Autocar.

AutoRepublika

(96)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„postaće najprodavaniji Minijev model.“ ?

Zašto su tako sigurni ?