1. Home
  2. Vesti
  3. Benzin i dizel u Rusiji šezdesetak dinara po litru i cena dalje pada
Benzin i dizel u Rusiji šezdesetak dinara po litru i cena dalje pada
2

Benzin i dizel u Rusiji šezdesetak dinara po litru i cena dalje pada

2.34K
2
Podelite sa prijateljima:

Uvođenje sve strožijih sankcija Ruskoj Federaciji je, između ostalog, dovelo i do toga da u pojedinim regionima ove gabaritne zemlje, počnu da padaju cene naftnih derivata. Smanjeni izvoz je uslovio povećan obim isporuka na domaćem terenu, što u skladu sa zakonom ponude i potražnje, istovremeno podrazumeva i korekciju cena na niže.

Da će stvari ići baš u tom smeru potvrđuje i prognoza ruskog Saveznog antimonopolskog tela koje zapaža da su se ostvarili svi preduslovi da tržišna cena goriva počne svoje putovanje ka nižim vrednostima. Na sajtu koji prikazuje globalne cene goriva smo pronašli podatke koji govore o tome da je prosečna cena benzina u Rusiji na dan 28. februar bila 51,89 rubalja, dok je 7. marta pala na 50,79 rubalja (0,48 evra po litri). Istovremeno, prosečna cena ovog goriva u svetu je bila na nivou od 238,45 rubalja (2,27 evra).

Dakle, s prvom nedeljom marta je počeo trend pada cena benzina i nafte na pumpama u Rusiji. Kako prekjuče piše RBC, cene su već pale u Nižnjem Novgorodu i Irkutsku, Siktivkaru, Salekhardu, kao i u Primorskoj teritoriji. O mogućnosti sniženja cena se oglasilo pomenuto antimonopolsko telo, ali nije izašlo u javnost s prognozom koja je u potpunosti pouzdana.

Poslovni mediji Rusije izveštavaju da su i cene naftnih derivata u veleprodaji niže u prvim danima marta u odnosu na kraj februara i to za 22 do 24,5 procenata. Pored sankcija Rusiji, na cenu goriva je uticalo i to što su iz Belorusije počele da pristižu veće količine sirovina koje su ranije bile predmet izvoza u Ukrajinu i baltičke države, što je takođe posledica kažnjavanja Belorusije od strane zapada, koji očito smatra da su protivpravni napadi na druge države samo njihovo legitimno i neupitno pravo.

Kako bilo, na cenu naftnih derivata u Rusiji utiče i rastući kurs razmene američkog dolara, kao i pad vrednosti nacionalne valute. Za to vreme, cene goriva u Americi probijaju istorijske maksimume, pa je tako zvanični podatak da je galon benzina na Dan žena stajao u proseku 4,17 dolara (1,1 dolar za litru), dok je dizel bio za osam američkih centi skuplji po litru.

AutoRepublika

(2340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ide gorivo u EU 5-6e po 1l ko ništa…Rat se neće sutra završiti.Rusi su denacifikovali tek 30% Ukrajine.I ne žuri im se,braća rade lagano,taman toliko koliko treba…

moron

Džaba ti ta „blagodet“ u vidu naizgled „jeftinog“ goriva. Nikada skuplje nije plaćano to „jeftino“ gorivo, a cena te „jeftinoće“ će svaki dan biti sve veća, a „blagodet“ sve teža za izdržati (živim ljudima)