1. Home
  2. Vesti
  3. U Rivian „legla“ investicija vredna 2,5 milijarde dolara
U Rivian „legla“ investicija vredna 2,5 milijarde dolara
1

U Rivian „legla“ investicija vredna 2,5 milijarde dolara

301
1
Podelite sa prijateljima:

U Americi se trenutno vodi veliki rat ko će premijerno prikazati prvi moderni električni pikap kamionet. Lista kandidata nikako nije mala. Tu su Ford, GMC (komercijalna divizija General Motorsa), Tesla, Nikola, Lordstown i mnogi drugi, a dok su neki tek najavili da rade na takvim proizvodima, drugi su već debitovali s prototip primerkom, pa serijske modele treba očekivati u bliskoj budućnosti.

Ali, jedan proizvođač je bio relativno tih povodom najava u medijima. Reč je o Rivianu, koji je možda u najboljoj poziciji od svih spomenutih rivala i verovatno će biti prvi koji će nastupiti sa masovno proizvedenim električnim pikapom, koji će biti moguće brzo isporučiti kupcima. Koliko poverenje javnost ima u Rivian možda najbolje potvrđuje podatak da je nedavno, na račun kompanije uplaćen ulog od čak 2,5 milijarde dolara za serijsku proizvodnju pikapa (R1T) i terenca (R1S).


Rivian je prvi put stavio svoje ime na „mapu sveta“ u septembru prošle godine. Tada je veliki Amazon naručio čak 100.000 komercijalnih električnih kombija za razvoz robe. Usledilo je i partnerstvo sa Fordom u kom bi Rivian pomogao u razvoju novog terenca za premijum diviziju Lincoln.

Američki proizvođač vozila je prošle godine primio oko 2,85 milijardi dolara u investicijama, a ova nova stiže od kompanija kao što su T. Row Price Associates, Soros Fund Management, Fidelity Management and Research Company, Coatue i Baron Capital Group.

Vlasnik i osnivač kompanije Ar Duej Skerindž je izjavio da epidemija virusa korone nije previše narušila buduće planove i da će modeli R1T i R1S krenuti sa proizvodnjom posle Nove godine. Oba modela će biti dostupna sa nekoliko različitih baterija (105, 135 i 180 kWh), a snaga električnog agregata će dostići cifru i do 754 „konja“.

To će biti dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za oko tri sekunde, dok će se električni agregat nalaziti na svakom točku. Tu je i vazdušno ogibljenje, zahvaljujući kom će se Rivian moći spustiti praktično do zemlje, ali i „podići“ do maksimalnih 35,6 centimetara.


Ostaje nam da vidimo kako će ovi modeli biti povezani sa Fordovim budućim električnim velikanom F-150, a za sada barem na papiru Rivian deluje kao veliki pobednik.

AutoRepublika

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Upliv Soros kapitala u konkuretsku kompaniju Tesli mi na neki način daje još jednu potvrdu da je Ilon antiglobalista.