1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi električni šleper za automobile nosi baterije teške skoro kao vozila koja vuče
Prvi električni šleper za automobile nosi baterije teške skoro kao vozila koja vuče
1

Prvi električni šleper za automobile nosi baterije teške skoro kao vozila koja vuče

1.90K
1
Podelite sa prijateljima:

Švajcarska grupa Designwerk je isporučila svoj prvi potpuno električni transporter za automobile. Do sada je ovo jedinstveno vozilo konstruisao i izradio Futuricum, brend električnih kamiona grupe. XXL Stromer je sada predat špediteru Galliker i ubuduće će tamo isporučivati automobile – naravno, električne.

Prema navodima kompanije, vozilo Carporter 26E marke Futuricum je prvi potpuno električni transporter automobila na svetu. Vozilo bi trebalo da prelazi udaljenosti od oko 450 kilometara dnevno na švajcarskim putevima. „Završetkom izgradnje transportera električnih automobila, zajedno sa našim partnerima šaljemo istaknut signal. Od danas se putnički automobili na električni pogon mogu isporučivati zastupnicima sa nultom emisijom“, kaže Tobijas Vulser, osnivač Designwerk grupe.

Carporter 26E ima snagu od 500 kW. Designwerk ne navodi domet u saopštenju za štampu koje je electrive.net dobio pre primopredaje, gde smo i mi pročitali izveštaj, ali odgovara na pitanja pratilaca na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, sa „oko 500 kilometara i to s punim opterećenjem“. Drugim rečima, sasvim dovoljno za 450 kilometara koliko vozilo prema planovima treba da prevali tokom svakog dana.

Struktura dolazi od kompanije Kässbohrer. „Metago pro M4“ ugrađen je na motorno vozilo u specijalnoj verziji za električni kamion, koji je sam težak 4,9 tona. Maksimalna nosivost je devet tona. Prikolica je došla u vidu modela Kässbohrer Intago tt sa platformom plus, koja ima nosivost od deset tona. Kompozicija duga 19,75 metara sa dozvoljenom ukupnom težinom od 42 tone može da preveze najviše osam automobila.

Kao osnovu, kompanije su koristile šasiju iz Volvoa, tačnije: iz Volvoa FM-a. Designwerk i Volvo grupa rade zajedno već nekoliko godina, a mnoga vozila Futuricum su bazirana na Volvoovoj šasiji. Krajem decembra 2020. godine su dva partnera najavila da će proširiti saradnju na Nemačku. U aprilu prošle godine, Volvo grupa je tada preuzela 60 odsto Designwerk grupe, a Designwerk je nastavio da radi kao nezavisna kompanija.

Pored pogona, Carporter 26E takođe radi kao potpuno električno vozilo koje je opremljeno s četiri modularne baterije ukupnog kapaciteta 900 kilovat sati. Baterije su smeštene na šleperu, i to dva paketa, svaki od po 225 kWh. Baterijska pakovanja su locirana između osovina, a još dva, takođe sa po 225 kWh, su smeštena iza vozačke kabine.

DesignWerk navodi korisni kapacitet na pomenutoj društvenoj mreži LinkedIn, kao 765 kWh. Tamo možete saznati i da su baterije teške 5.440 kilograma i da potiču iz sopstvene proizvodnje, tačnije iz BatterieWerkea, brenda DesignWerk Products AG.

Autotransporter se utovaruje u Galliker preko noći. Vozilo ima priključak za punjenje tipa CCS, i može se puniti naizmeničnom strujom od 22 kW ili pak jednosmernom strujom od 350 kW. Sa jednosmernom strujom od 350 kW, baterija se može napuniti do 80 procenata u roku od 1h i 45 minuta. Da bi se u ovom periodu napunilo 612 kWh (to je 80 procenata od neto upotrebljivih 765 kWh), snaga punjenja bi morala da bude konstantna na 350 kW u celom opsegu – vozilo ili stanica za punjenje stoga ne smeju da smanjuju snagu nakon određenog vremenskog perioda, što je poprilično nemoguć uslov.

Designwerk je objavio 24-sekundni video klip na LinkedInu, a koji prikazuje impresivni crveno obojeni transporter automobila kako izlazi iz hale. Kratke rečenice belim slovima sažimaju druge posebne karakteristike: „plus jedan metar dužine“, „plus dve tone dozvoljena ukupna težina“ tamo piše.

Ukupna težina novog transportera je 26 tona, navodi Designwerk na zahtev novinara. Na pitanje pratilaca na LinkedInu kako treba razumeti dodatne dve tone dozvoljene težine, kompanija se poziva na dozvolu Švajcarske federalne uprave za puteve (FEDRO) koju je kompanija dobila.

Već smo izveštavali o ekstra dugim modelima elektrokamiona koji su već ušli u upotrebu. Designwerk potvrđuje da model može biti metar duži. Posebna dozvola je važeća od proleća 2021. Uzgred, vozilo nije proizvod po meri isključivo za Galce, objašnjava portparolka za štampu. U suštini svako može da ga kupi.

Inače, električni kamion iz Futuricuma postavio je ne tako davno impresivan svetski rekord. O tome smo pisali. Vozilo je prešlo 1.099 kilometara za 23 sata, i to bez mogućnosti punjenja, i tako je upisano u Ginisovu knjigu rekorda.

Kako je objavljeno, rekordna vožnja se dogodila na poznatoj Continentalovoj probnoj stazi, Contidrom u blizini Hanovera. Futuricum i njegov partner DPD želeli su da pokažu „da održiva, energetski i isplativa elektromobilnost u transportnoj industriji nije koncept mobilnosti sutrašnjice, već da je već realnost na evropskim putevima“.

AutoRepublika

(1902)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ništa to ne valja.
Ja čekam isporuku na kućnu adresu, autopilot sistem.
Platiš online, pustiš im adresu, a tebi stigne automobil pred kuću sam.