1. Home
  2. Vesti
  3. Električni kamion postavio rekord u autonomiji od 1.099 km!
Električni kamion postavio rekord u autonomiji od 1.099 km!

Električni kamion postavio rekord u autonomiji od 1.099 km!

609
3
Podelite sa prijateljima:

Juče su svetski mediji preneli kako je pao još jedan rekord vezan za transportnu industriju. Jedan baterijski kamion je upravo uspeo da prevali bezmalo 1.100 kilometara sa samo jednim punjenjem baterijskog pakovanja. Vozilo rekordera je proizvela kompanija Futuricum, dok je celokupnu priču verifikovala i učinila zvaničnom i ekipa iz Ginisove knjige rekorda!

Najbolji rezultat u istoriji je postignut na kružnoj stazi Contidrom, izgrađenoj u nemačkom Bušholcu, a namenjenoj dostizanju velikih brzina. Dužina staze ovalne staze iznosi 2,8 kilometara i njenu izgradnju je finansirao nemački Continental kako bi se tu sprovodili testovi performansi široke lepeze pneumatika koju obezbeđuje ta kompanija.

Tri su se entiteta udružila kako bi bilo omogućeno obaranje rekorda. Logističke usluge je pokrila firma DPD, kamion je proizvela marka Futuricum dok je proizvođač guma bio pomenutiContinental.

Dva vozača su prevalila ukupno 392 kruga pri prosečnoj brzini kretanja od 50 km/h, a objavljen je i podatak da su se šoferi menjali na svakih 4,5 časova. Sudeći po onome što su objavili organizatori događaja, vremenski uslovi nisu bili baš idealni jer je temperatura vazduha bila na nivou od 14 stepeni. Rekord je pao nako 23 sata vožnje, pošto je kamion prevalio distancu od pomenutih 1.099 kilometara.

Da kažemo da se kamioni švajcarske marke Futuricum koriste od strane regionalne transportne kompanije DPD  Switzerland, što se odnosi i na konkretan model šlepera s poluprikolicom, kojim je i zabeležen najbolji rezultat u oblasti dometa s jednim punjenjem baterijskog pakovanja.

Iza brenda Futuricum stoji kompanija Designwerk Products AG, čiji je izvršni direktor Adrijan Meliger ovim povodom rekao sledeće: “Konvertovali smo kamion Volvo FH u električni teškaš za potrebe firme DPD Switzerland. Sada ovaj kamion od 19 tona poseduje 680 konjskih snaga i kapacitet od 680 kilovat-sati. To je praktično najveći evropski baterijski kamion”.

Rekorder je bio obuven u posebne gume zvane Continental Efficient, koje su u skladu s imenom, podešene da obezbede najniži otpor kotrljanju.

Direktor razvoja programa guma za autobuse i kamione u kompaniji Continental AG je čovek po imenu Hinerk Kajzer. On je takođe imao šta da kaže: “Zamah koji dobija elektromobilnost ubrzano naglašava značaj guma s optimizovanim otporom kotrljanju. Za postizanje odličnog dometa su od ključnog značaja pneumatici, a isto se može reći i kada se razmatra optimizacija troškova u logističkim kompanijama“.

Evo, za kraj da pružimo i neke zanimljive statističke podatke u vezi vožnje koja je ishodovala rekordom:

  • Start: 06:37 CET
  • Kraj: 05:33 CET sledećeg dana
  • Dužina trajanja vožnje: 22 h 56 minuta
  • Prevaljena razdaljina: 1.099 km
  • Prosečna brzina: 50 km/h
  • Prosečna potrošnja: 58 kWh / 100 km
  • Neto masa vozila: 15,5 tona.

AutoRepublika

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A kolika je bruto masa? Opet sa cijenom industrijske struje u RS to je oko 2.5 EUR na 100 km, nek je kod njih skuplje 4 puta, to je super, opet kamion je prazan ali i dobro natovaren će biti ekonomičan. Dakle po meni je priča oko elektrifikacije logična da se koristi na spravama koje su u pogonu non stop i koje inače troše dosta goriva i na stalnim rutama, recimo gradski autobusi, kamioni koji prevoze poznate rute i sl . gdje kompanije mogu napraviti svoje stanice za punjenje na predefinisanim lokacijama… Tu može doći i do finansijske isplativosti, naravno… Pročitaj više »

Joseph

Električni kamioni i kombiji prvo će se koristiti za kraće relacije, a kada infrastruktura za proizvodnju baterija pojeftini i poveća se pa tako i poveća broj punjača onda će sve to imati smisla kao što je u Norveškoj. Recimo kamioni za dostavu u gradu, odvoz smeća, čišćenja ulica, gradski prijevoz. Za to sve ima smisla vec danas koristit BEV vozila

BB

Kod kamiona ti ne trebaju javni punjači, izgradiš ih gdje ti treba…