1. Home
  2. Zelene strane
  3. Futuricum je električni kamion za odvoz smeća iz Švajcarske
Futuricum je električni kamion za odvoz smeća iz Švajcarske
0

Futuricum je električni kamion za odvoz smeća iz Švajcarske

224
0
Podelite sa prijateljima:

Kabina ovog kamiona je lako prepopznatljiva pošto se radi o redizajniram delu preuzetom s modela Mercedes Econic. S druge strane, naziv Futuricum koji je ispisan na vetrobranskom staklu pripada švajcarskoj firmi Designwerk, koja je razvila ovo vozila.

Ničeg ovde nema novog niti revolucionarnog. Novoosnovane firme ovog tipa su veoma popularne širom Evrope. Već je bilo reči o električnim kamionima marki: E-Truck, E-Force, Framo i ostalim. Svi su oni izrađeni sledeći isti generalni princip: „mazneš“ šasiju i putničku kabinu od nekog renomiranog proizvođača, dodaš električni motor i baterijsko pakovanje koje opet kupiš od nekog trećeg, etabliranog drušva, a onda sve to ručno sklopiš u maloj seriji. Isti taj Designwerk je već montirao više vozila sličnog tipa, pozajmljujući vitalne komponente od švedskog Volvoa, uz mehaniku kupljenu od korejskih društava.

Ali, kako sada stvari stoje, deluje da budućnost ovih pionira i nije tako svetla. Dok tehnologije vezane za stepen razvoja električnih vozila još uvek nisu pristupačne, a i u procesu razvoja su, odeljenja namenjena istraživanju i razvoju svih gigantskih proizvođača su užurbano aktivna na temu testiranja održivih rešenja tog tipa koja bi bila u primeni u budućnosti.

Ipak, sposobnosti i bezbednosne rezerve lidera na tržištu su ogromne. Čim budu postigli da nosivost i autonomija vozila ovog tipa postanu prihvatljivi za kupca, možemo očekivati da će na tržište izaći sa sopstvenim kreacijama. To će ujedno biti i momenat kada će na ovaj ili onaj način jednostavno istisnuti nepotrebnu konkurenciju s tržišta. Takav rezultat mogu postići i samim činom prekida isporuka komponenti.

Imajući sve navedeno u vidu, može se konstatovati da Futuricum ipak ima za nijansu svetliju perspektivu. Nije slučajnost to što se ovaj primerak pojavio pred publikom u formi đubretarca. Naposletku, partner je jedna od kompanija koja je globalni lider u segmentu, a radi se o nemačkom Faunu.

Prethodno je ova kompanija razvila sopstvenu šasiju za vodonične kamione, koja je sada proširena tako da može da prihvati i baterijski pogonski sklop. Dakle, nema sumnje da je Faun sasvim sposoban da uđe u ovaj segment sa sopstvenim proizvodom. Opet, ovde je priča o veoma skučenoj tržišnoj niši, koja jeste mala ali je i poprilično bogata u Švajcarskoj, inače navikloj na skupocene i sofisticirane proizvode. Slučajnost nije ni to što je najavljena proizvodnja na nivou od dve stotine primeraka na godišnjoj osnovi.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments