1. Home
  2. Vesti
  3. Alpina zvanično postaje deo grupacije BMW
Alpina zvanično postaje deo grupacije BMW
3

Alpina zvanično postaje deo grupacije BMW

799
3
Podelite sa prijateljima:

Grupacija BMW postaje zvanično bogatija za još jedan brend. Čuvena marka Alpina se pridružuje portfelju zvučnih imena pod kontrolom Bavaraca. Danas je blog posvećen omiljenom brendu, bmwblog objavio da su BMW AG i ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH & Co. uspeli da postignu dogovor u vezi s dugoročnom budućnošću manjeg partnera. Finansijski uslovi dogovora nisu javno obznanjeni od strane učesnika u pregovorima.

Inače, BMW i Alpina usko sarađuju već duže od pedeset godina, iz čega su se izrodili veoma posebni modeli sportskih četvorotočkaša na tržištu. Poslovanje će se nakon ove spoznaje nastaviti uobičajenim tempom, uz nameru da Alpina nastavi da se razvija, proizvodi i prodaje modifikovane četvorotočkaše BMW-a, sve do 2025. godine, pošto su oba brenda postigla sporazum o produžetku saradnje u narednih pet godine još 2020.

Alipini proizvodi će, po slovu tog ugovora, biti oni koje će izvorno sklopiti BMW, nakon čega će se seliti do lokacije Buhloe, neposredno uz Minhen, gde će potom biti „alpinizovani“. Ugovor se neće menjati do 2025. godine, nakon čega će se razmatrati budućnost.

U poslednjem saopštenju, BMW i Alpina nisu ostavili sumnje u pogledu budućnosti mobilnosti, kako u smislu elektrifikacije i automatizacije, što i jesu bili neki od glavnih faktora koji su igrali ulogu u donošenju odluke o akviziciji od strane većeg partnera. Nije ni čudo što su vlasnici Alpine odlučili da prodaju imovinu BMW-u jer je malim kompanijama otežan opstanak na tržištu u doba kada se dešavaju fundamentalne promene u konceptu razvoja mobilnosti. Uz pomoć finansija i ekspertize koja pripada BMW-u, Alpina ima potencijal daljeg razvoja.

Nakon isteka aktuelnog ugovora, odnosno posle 2025. godine, sadašnji program vozila koja se sklapaju u sedištu Alpine će se okončati. Poslovi vezani za servis, delove i dodatnu opremu će se nastaviti u Buhloeu, ali glavna proizvodnja vozila neće više biti na istom mestu, što će uticati na broj aktivnih radnih mesta. BMW se obavezao da će raditi na pronalaženju angažmana za mnoge od zaposlenih u Alpini, a isto se odnosi i na druge dobavljače i razvojne partnere.

Treba reći da je prošla godina bila najuspešnija u istoriji Alpine. Očekivanja ugovorača idu ka tome da će se razvoj Alpine nastaviti pod okriljem BMW-a. Inače, Alpina je osnovana 1965. godine i od tada se bavi preradama BMW-a. Ime osnivača je ugrađeno u već pomenut zvanični (rogobatni) naziv kompanije. Tako se završava samostalno, 57 godina dugo postojanje Alpine, a portfelj Bavaraca (s dužom istorijom) koji već uključuje marke BMW, Rolls-Royce, Mini, postaje bogatiji za još jedno ime.

AutoRepublika

(799)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

prodali se, samo nebo zna šta će BMW napraviti od Alpine… sve postaje komecijala
M look
Alpina look
AMG look

postaju nivo opreme

TheStig

Evo prilike da bmw ima luksuzni pod-brend gdje ce stvarno biti ultimativni luksuz bez štipanja i jeftinih trikova.

Laki

Biće to dobro.