1. Home
  2. Vesti
  3. Premijera nove Pande iz Fiata zakazana za 370 dana
Premijera nove Pande iz Fiata zakazana za 370 dana
9

Premijera nove Pande iz Fiata zakazana za 370 dana

1.13K
9
Podelite sa prijateljima:

Željno iščekivani, posebno od strane naše privrede, pa i kupaca, Fiat Panda stiže naredne godine kako bi „stao za vrat“ viđenom rivalu pod imenom Dacia Sandero. Ovo je za sajt britanskog Autocara potvrdio šef marke, Olivije Fransoa.

Iz njegovih reči saznadosmo da će datum premijere serijskog modela utemeljenog na konceptu Centoventi, biti 11. juli  2024. godine, na jubilej Fiata. Tog dana je 125. rođendan komanije.

“Imamo prostora u paleti dostupnih vozila za još jednog takmaca iz segmenta B, pored tek lansiranog modela 600. Ta kategorija vozila je bazična, pa je jasno da ponuda može biti proširena još jednim vozilom,” reče pomenuti Francuz uz smešak.

Novajlija će biti oko četiri metra dug i nudiće promišljene atribute praktičnosti, čemu će pomalo sličiti na „ono što je Panda nekada bila”.

“Automobi koji ćete videti sledeće godine će biti dopadljiv, popularan, pristupačan,” dodaje Fransoa, opisujući ga na način da čovek odmah shvati da će novajliji glavni rival biti Dacijin Sandero koji nastupa s cenom od oko 15 hiljada evra. Naravno, ovo je priča vezana za konvencionalnu Pandu, dok baterijska neće biti jeftinija od 36 hiljada evra.

Direktor napominje da će buduća Panda biti namenjena i južnoamerikancima, tamo gde je prošle godine i prodat najveći deo od 1,2 miliona vozila, a tu su i Bliski istok i Azija. Novi automobil će biti utemeljen na platformi CMP, onoj koja je baza i za modele Fiat 600 i Jeep Avenger. To praktično znači da arhitektura podržava i električne pogonske sklopove.

“Potrebno nam je nešto što će u potpunosti leći na dušu evropskim kupcima, ali što bi u isto vreme moglo da se dopadne i ljudima s drugih meridijana, kaže Fransoa. “I upravo to je razlog što rekoh da ima mesta za još neki model, pored 600-tke, a koja je veoma, veoma prilagođena evropskom ukusu.”

“Dakle, taj će ponuditi dosta uživanja, biće pomalo retro, ali onaj drugi će biti mnogo bliži onom što očekujete,” reče on odgovarajući na pitanje o serijskom modelu utemeljenom na konceptu Centoventi.

Neki delovi koncepta neće dočekati masovnu proizvodnju, a tu se najpre misli na zamenjive baterije. “To se činilo dostižnim u trenucima predstavljanja koncepta“, kaže Fransoa.

Veličina i pripadnost klasi ovog vozila je bila predmet priče izvršnog direktora Stellantisa, Karlosa Tavareza. On je u februaru na tu temu izveštačima rekao sledeće: “Videće veliki povratak u B segment, a tu mislim na krosovere. Izvršićemo upliv u najvažnije klase vozila. Sada imamo samo Fiat 500X, a ja ciljam da u toj kategoriji imamo da ponudimo tri aduta.”

Dva su već tu, Fiat 600 i 500X, pa je logično zaključiti da je treći Panda. Ime koje je nama u Srbiji sve bliže srcu… I to ne zbog istoimene kineske robne kuće na Bulevaru revolucije u Beogradu!

AutoRepublika

(1126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, da počnemo već da odbrojavamo … Ma, još samo dva sata da prodju i ostaje još svega 369 dana 😊

S mile

Panda vs Sandeto… do sada nisam stavljso znak jednakosti izmedju ova dva modela…
Panda je bila kraca. Hoce li je profuziti do 4m…?

Matija

FIATova marketing-strategija je vrlo „interesantna“ – u programu e-automobila ima: model 500 duzine 3,6 m, model 600 duzine 4,17 m i sada dolazi Panda sa 4,0 m. Model 500 pripada klasi „lifestyle“ sto znaci da mu cilj nije da bude praktican. Konstatujem da FIAT ima u A segmentu veliku prazninu u programu, nema ni jednog malog i prakticnog automobila. Ovo je otvoren prostor za Kineze, bice im posle djavo kriv kada im zuti budu zauzeli trziste. Specijalno pitanje – sta ce iz ovog programa da dobije Zastava? Budimo spremni na teska razocaranja! Uzgred, postavio sam sebi pitanje zasto Kinezi vec… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
Dragan

Što Tesla ne vrši invaziju sa malim automobilima?

Matija

Tesla je poceo svoj veliki nastup sa modelom „S“ – iz istog razloga kao sto i Kinezi pocinju na tlu EU. Zatim je poceo da siri familiju nanize. Nije iskljuceno da jednoga dana dobijemo mini-Teslu duzine oko 3 metra.

Istu strategiju su mnogo ranije primenili Mercedes i BMW – tokom 90-tih Mercedes je stvorio Smart, zatim A i B klasu, BMW je kupio Minija i stvorio 1 i 2. Ali isto tako obe firme su ekspanirale navise: Mercedes sa Majbahom a BMW sa Rolsom. Filozofija glasi: sirok portfolio donosi stabilnost poslovanja.

BB

Pa Fiat je dugo vremena bio car u B segmentu, onda ga je napustio za nekoliko generacija, sad će da napusti A segment a da gura nekoliko modela B segmenta…
A da je dovoljno samo imati model B segmenta i to na jednom tržištu, i on će se isplativo prodavati, dokaz je Lancia Y… A Fiat ga nije bi imao nikako…

Matija

FIAT i sva njegova usvojena pastorcad lutaju u strategiji samo zato sto nemaju jednog kreativnog i odlucnog „diktatora“! Italijanska auto industrija ima strategiju flipera – sve je puka slucajnost, vise od jednog koraka unapred niko ne misli!!!

Rikošet

Što bi rekla baba „ko živ ko mrtav do tada“…

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
Role

Bravo Matija, pogodio si u centar. Audi je imao ludog Ferdinanda Piha, zato je tu gde je!