1. Home
  2. Vesti
  3. Lada u potpunosti obustavila proizvodnju
Lada u potpunosti obustavila proizvodnju
8

Lada u potpunosti obustavila proizvodnju

470
8
Podelite sa prijateljima:

Ruska marka prestala je sa montiranjem automobila zbog nedostatka delova. 

Rat u Ukrajini ima sve teže posledice za automobilsku industriju u Evropi, a pogotovo za ogranak u Rusiji. Američki Wall Street Journal navodi da je Lada zaustavila proizvodnju u Rusiji, jer nemaju dovoljno delova. Podsećamo, većinski udeo matičnog AvtoVAZ-a je u rukama Renaulta.

Prema zvaničnim procenama nekih 20% komponenti potrebnih za proizvodnju Ladinih vozila stižu iz inostranstva, i većinom je reč o elektronici. Kako je uvoz gotovo onemogućen, jasno je da je ovaj brend u velikim problemima. Nezvanično, Lada je obustavila sklapanje četvorotočkaša u fabrikama u Toljatiju i Iževsku na četiri dana, ipak očekuje se da će ovo biti samo početak dugotrajne nestašice delova za tu marku.

Inače, tokom prošlog meseca u Rusiji je prodato 114.000 novih automobila, što predstavlja blagi pad od 4% naspram februara 2021. godine. Lada je bila ubedljivo najprodavanija marka na domaćem tržištu sa više od 22.000 upisanih registracija. Ipak, ni to nije dovoljno da se prodaja održi „u plusu“ naspram prethodne godine, jer je u februaru upisan pad od čak 21%.

Očekuje se da će mart biti izuzetno loš mesec za tržište novih automobila u Rusiji, jer je ogroman broj brendova obustavio isporuke za ovu zemlju, a stale su sa radom i mnoge inostrane fabrike vozila u toj državi.

AutoRepublika 

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ukoliko EU nastavi da tera kera sa sankcijama, Rusija moze da se okrene Kini, Koreji i Indiji. U sve tri ove zemlje postoji jaka auto industrija i novca u izobilju. Posle ovog rata Evropa nikada vise nece biti ono sto je ranije bila. Istovremeno je ovo prilika da Rusija nauci lekciju da nafta i gas nisu sve sto je potrebno i dovoljno jednoj drzavi.

Renault Terminator

Rusima i nisu potrebna nafta i gas..ali Evropi jeste.Rusiji ovo sve odgovara i ide u korist,što rat duže traje njima bolje a nama u Evropi orlova kita od kongera udovca.Ne može EU izdržati koliko Rusija može je.ati.Cijene odoše u tri lijepe i tek će da lete u nebesa..pa si vi kačite sa Rusima.
Eno Litvanija prvi put zabranila paradu nacista.Prpa od Ruske denacifikacije.Nadam se da će Rusi nastaviti sa denacifikacijom nacizma i dalje od Ukrajine…kao nekad🇷🇺❤💪

BB

Nekad smo imali čeličnu zavjesu kod Berlina, sad će biti električna zavjesa na rijeci Dnjestar. Zapadno ćeš imati auta na električni pogon a istočno na benzin 😉, Ljubitelji benzinskih motora će ići u turistički obilazak Rusije da provozaju Ladu a oni bogatiji Aurus, da ih želja mine… 😂🤣

Matija

A Sibir je ogroman i dusu dao za igranje sa terencima! Tamo je sve dozvoljeno! 🙂

Iznogud Časni

Nije aurus neg anus 🙂

Bożydar

Today China rejected supply spare parts to Russian jets… and called Russian war against Ukraine. In half year Russia culd dump half their plains … experts says. And without US service, computer engine tests travel by plain will be to Russians risky game e.g. russian rullete: the plane drop or not. Whole russian weaponary is built on French or German gauges, sensors, Siemens lathes, etc. Russia beside US currency buckup gathered neccesery automotive chips, but 3G smartphones and grayscale displays aren’t last hype. Traveling to holiday half weeken by a train with 1 000 000 Rubels in pocket will be… Pročitaj više »

Goran

Nato ukrainian nacist

Renault Terminator

Aj ne seri nacisto.Austriski ministar neki dan je javno rekao da je Austrija neutralna zemlja i da se neće svrstavati ni na jednu stranu jer ostvaruje veliku saradnju i sa Rusijom i sa Ukrajinom.Njemci se žale na Austriju zato što je neposlušna jer ne sluša Berlin,odnosno Vašington. A što se tiče genocida,upravu si.8 godina svakodnevno ukrajinski nacisti bombarduju gradove Donjecke i Luganske republike,za 8 godina ubijeno je više od 300 Ruske dijece a preko 1000 ih je osakaćeno.8 godina su Rusi trpili genocid nacista,8 godina su Rusi molili zapada da zaustave svoje naciste,da prekinu ubijati Rusku dijecu.Niko nije htio da… Pročitaj više »