1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Renault Zoe nastupa sledećeg proleća
Kraj za Renault Zoe nastupa sledećeg proleća
3

Kraj za Renault Zoe nastupa sledećeg proleća

270
3
Podelite sa prijateljima:

Čelnici francuske grupacije Renault su doneli neizbežnu odluku. Naime, električni i sićušni hečbek po imenu Zoe, odlazi u penziju tokom proleća 2024. godine. Zameniće ga svakako znatno poželjniji baterijski model čuvenog imena R5.

Nije ni bila tajna da će Zoe biti izvučen iz kataloga Renaulta i da će se to desiti naredne godine, ali sada je obelodanjeno da će poslednji dan proizvodnje Zoea biti 30. mart. Uzgred budi rečeno, već se prestalo s montažom modela Nissan Micra.

Ako pogoni montirani u Flinsu zadrže delatnost oblikovanja karoserije, s delovima za modele Trafic i Master, fabrika će pre svega postati vodeća lokacija cirkularne ekonomije cele grupacije, tako što će postati ono što Renault naziva „Refactory“. Konkretno, postoje aktivnosti na prepravkama polovnih vozila, reciklaži automobilskih delova, naknadnom opremanju, pa čak i popravci baterijskih pakovanja električnih automobila.

Inače, Zoe napušta automobilsku pozornicu nakon karijere duge jedanaest godina, tokom koje je proizvedeno više od 400 hiljada jedinica. To nije ni blizu ambicioznih ciljeva koji su u početku definisani, pošto su zvaničnici najavljivali težnju da godišnje bude sklopljen kontingent od oko 150 hiljada primeraka! Ali, kao što znamo, kupcima je bilo potrebno mnogo više vremena da se „prime“ na električne automobile, a Zoe je bio jedan od pionira. Zato je tokom 2020. godine i dostigao tiraž od 100 hiljada prodatih vozila, što je odlično postignuće za baterijski automobil.

Sada će biti povučen sa scene, ne samo zbog dolazećeg retro hita Renaulta, već i pod pritiskom modernije konkurencije koju predvode Peugeot e-208, pa i interno konstruisani rivali poput Springa i malenog Twinga, a da i ne spominjemo novi električni (i veći) model Megane. Na sve to se nadovezuju i kineski takmaci, gde se na zapadu najviše ističe model MG 4! Ne bi trebalo posebno naglašavati da je osetno pristupačniji!

Shodno svemu navedenom, plasman modela Zoé je značajno opao tokom ove godine, a svemu su doprinele i kriza u nabavci poluprovodnika i druge muke koje su se naslonile na automobilske proizvođače. Ljubiteljima malih električnih automobila, kao i obožavaocima klasične Renaultove „petice“, prijaće najava početka proizvodnje Renaulta 5 koji bi trebalo da se sklapa u Francuskoj i da počne da se prodaje negde za oko godinu dana.

AutoRepublika

(270)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pregazlo ga je vreme …

BB

MG 4 jeste na struju ali mi se čini značajno veći od ovdje pobrojanih auta… A čini mi se i značajno jeftiniji 😉

s mile

Kada bi se napravila statistika gde se gleda broj novih imena / modela, i broj ugašenih imena / modela, čini mi se da bi Reno bio PRVI…
Grešim li….