1. Home
  2. Vesti
  3. Neslavan kraj za Hondu e na ključnom tržištu
Neslavan kraj za Hondu e na ključnom tržištu
3

Neslavan kraj za Hondu e na ključnom tržištu

1.39K
3
Podelite sa prijateljima:

Maleni električni heč koji je plenio svojom retro pojavom i koji je osmišljen uz misao idenja niz dlaku evropskom kupcu, Honda e se nakon tri godine od početka prodaje, najverovatnije povlači i s tržišta matične zemlje u narednih par meseci. Pride, japanski konstruktor kaže da nema u planu promociju naslednika Honde e.

I ranije je bilo priča o nemogućnosti malenog vozila da postigne uspeh na tržištu i bilo je najava izostanka druge generacije, dok je danas magazin Electrive preneo, zapravo citirao predstavnika evropske divizije Honde, koji je izjavio da je obustavljena ponuda mališana u Evropi i da neće biti naslednika. U Nemačkoj je već došlo do ukidanja ponude ovog modela.

Honda e se proizvodi u Japanu, ali uz primarnu želju da se dopadne Evropljanima. Premijera heča kao da je juče bila. Sećamo se euforičnih izveštaja sa ženevskog sajma u proleće 2019. godine, kada ga prvi put videsmo. S prodajom se počelo u godini korone i proizvođač je gajio nadu da će na godišnjim osnovama isporučivati pod desetak hiljada primeraka, ili čak i više. Nisu to bili planovi bez osnova.

Sićušna Honda je dobila titulu automobila 2021. godine u Nemačkoj, što je bio prvi put za jedan japanski automobil da dobije takvo priznanje. Međutim, iako svi volesmo malu Hondu, niko je nije kupovao. Samo je četiri hiljade primeraka prodato u Evropi u debitantskoj godini, dok je u prvih osam meseci ove, na tlu našeg kontinenta, samo   502 komada isporučeno. To su podaci kuće JATO Dynamicsu, a iz njih se da zaključiti i da je prodaja ove u odnosu na prošlu godinu spuznula za 69%.

Glavne prednosti neuspešnog modela (na tržištu) su bile nostalgičan stil spoljašnosti i prestižan enterijer s čak pet ekrana. Ipak, cena je bila povisoka i za njega se u Nemačkoj tražilo sto evra manje od 40 hiljada. Pride, ni tehničke specifikacije nisu bile bajne, pa je Honda e posedovala trakcionu bateriju kapaciteta od samo 35,5 kWh, što je bilo taman za najviše 222 kilometara vožnje, u skladu s WLTP-om. Eletromotor heča razvija 154 konjske snage uz 315 Nm obrtnog momenta. Montiran je na zadnjoj osovini, a za sprint do stotke, heč potroši 8,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu kretanja od 145 km/h.

Nakon povlačenja Honde e, ostaće samo jedan elektromobil japanske marke u Evropi. Tu čast ima krosover po imenu e:Ny1. Lansiran je ove godine i u Nemačkoj se prodaje po ceni od 47.590 evra pa naviše. Teško je verovati da će ovaj biti uspešniji od heča. Problemi su isti, a podrazumevaju loš odnos uloženo-dobijeno.

Baterija kapaciteta 68,8 kWh u Hondi e:Ny1 nije integrisana u karoseriju, već visi ispod podvozja. Zahvaljujući tome, klirens je sveden na svega 135 milimetara, a čak je i Honda e mogla više po tom pitanju – 145 mm. Krosover iz ovog pasusa ima autonomiju od 412 kilometara (WLTP), ali je brzina punjenja skromna 78 kW.

Electrični motor razvija najviše 204 konjskih snaga i 310 Nm obrtnog momenta. Pričvršćen je za prednju osovinu i u ponudi nema verzije s pogonom na sva četiri točka. Opet, i ovo vozilo je preskupo spram onog što nudi, a kineskih rivala je baš puno. Većinski nude mnogo bolji odnos uloženo-dobijeno.

AutoRepublika

(1387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Night Rider

Ja evo jos nisam video u Nemackoj novog Civica, Jazza Hibrida mozda 2 ili 3 puta, Honda je u Evropi mrtva i kako izgleda bolje nece biti u buducnosti.

MRN

Eh, a ja taman mislio da kupim bar jedan komad tog e:Ny1, ali mi je posle ovog teksta totalno splahnuo entuzijazam 😊

Matija

Honda e nije uspela na trzistu?! 🙂 Pa nije ni cudo! Auto je manji od VW Pola, 3.894 x 1.752 x 1.512 mm, sa skromnim performansama i autonomijom, sve to za impozantnih 40.000 evra! Onih 5 ekrana mu vise smetaju nego sto koriste, takav sarenis niko ne zeli da ima pred ocima – u voznji?!