1. Home
  2. Prezentacije
  3. Druga generacija krosovera Nio ES6 stiže nakon četiri godine proizvodnje
Druga generacija krosovera Nio ES6 stiže nakon četiri godine proizvodnje
0

Druga generacija krosovera Nio ES6 stiže nakon četiri godine proizvodnje

138
0
Podelite sa prijateljima:

Električni krosover nazvan Nio ES6 je debitovao tokom decembra 2018. godine i ušao je na tržište za vreme leta 2019. Bio je drugi model tada potpuno taze kompanije. Sada, samo četiri godine nakon pokretanja masovne proizvodnje, premijeru doživljava… Ne, ne restilizovani model, već SUV potuno novog naraštaja.

Za marku Nio, tako brza smena generacija modela već postaje nekakav normativ, a to kažemo jer je najskuplji SUV, model ES8, takođe dobio naslednika novog pokolenja, i to pre nekoliko meseci.

Utemeljen je na platformi NT2, iako nema puno razlika u odnosu na prethodni model, barem što se tič takozvanog hardvera. Novine se uglavnom svode na elektroniku. Kao i ranije, tu je sistem vazdušnog ogibljenja s prilagodljivim amortizerima, uz dvostruka poprečna ramena napred i multilink nazad, što je sve deo osnovnog paketa konfiguracije.

Međuosovinsko rastojanje je uvećano sa 2.900 na 2.915 milimetara, dok su točkovi osmišljeni s naplacima prečnika 20 ili 21 cola.

Obe generacije Nija ES6 su izvedene u istom korporativnom stilu i veoma nalikuju jedna drugoj, ali novi model ipak nudi i novu školjku. Oblik blatobrana je izmenjen, a zadnji prozori su sada postali gabaritniji. Dalje, rasveta je nasuprot prethodnom smeru promena, ovde postala više koompaktna.

Na njuški krosovera vidimo samo jedan usisnik vazduha (niže), dok ih je ranije bio par. Naposletku, poklopac priključka za dopunu baterija je izmešten nazad, a bio je na prednjem blatobranu. Dužina se nije menjala značajno, što će reći da iznosi 4.854 milimtara, ali je krosover postao za 30 mm širi (1.995 mm) ali i niži za 31 mm (1.703 mm). Sve mere su date u komaparaciji s prethodnikom.

Na krovu su smeštene kamere i lidar, što predstavlja neophodnost za rad modifikovanog sistema automobilota koji nosi akronim NAD (Nio Autonomous Driving). Ceo set „organa čula vida“ uključuje 33 senzora i kompjuter koji je zadužen za obradu podataka a koji se zove Adam. Poseduje četiri procesora tipa Nvidia Orin X, ukupne moći 1.016 topova (triliona izvršivih operacija u sekundi).

Navodi se da će NAD ispunjavati uslove za klasifikaciju u okviru trećeg nivoa autonomije, ali će sertifikacija tek biti obavljena. Dok se to ne desi, etiketa glasi: „drugi nivo autonomije“. Autopilot će biti u mogućnosti da funkcioniše u punom obimu tek nakon softverskog osvežavanja.

Enterijer novog Nija ES6 je dekorisan skoro na isti način kao stariji modeli ES8 i EC7. Manje je vizuelne drame u poređenju s odlazećim modelom. Kad to kažemo mislimo da su otvori za ventilaciju prerušeni na način na koji to radi marka Tesla, vrata se otvaraju putem ručica integrisanih u odmorištima za ruke, dok su elektropokretana prozorska stakla kontrolisana putem fizički manjih tastera.

Instrumentacioni displej pred očima vozača nudi dijagonalu od 10,2 inča, dok je jedinica u tehnologiji AMOLED s dijagonalom od 12,8 inča, namenjena praćenju postavki multimedijalnog sistema. Nad njim se nadvija „pokemon“ koji dolazi kao personifikacija glasovnog asistenta.

Prednja sedišta nude opciju ventilacije i vibracione masaže, dok se intenzitet grejanja može prilagođavati u tri različite zone. Sedište za putnike poseduje i sklopivo odmorište za noge. Zadnja sofa je sada podeljena u tri sekcije u skladu s proporcijom 40:20:40, dok bočni delovi pružaju elektro-potpomognuto rasklapanje.

Novu opciju predstavlja sistem PanoCinema, a on uključuje četiri para naočara za virtuelnu stvarnost i moćni muzički sistem s 23 zvučnika. To deluje baš moćno, trebalo bi da putničku kabinu pretvori u pozorišno-bioskopsku halu.

SUV Nio ES6 druge generacije je za sada predstavljen samo s integralnim pogonom i pogonskim sklopom koji donosi čak 490 konjskih snaga. Prednji električni motor razvija 204 konjskih snaga, dok onaj nazad poseduje ergelu od 286 „grla“, dok prethdoni model nudi dva identinčna agregata od po 218 „konja“. Nema top verzije koja bi se trebalo zvati Performance, ali čak i u uvodnoj verziji, krosover će moći da doleti do „stotke“ za svega četiri sekunde.

Moćne kočnice je razvio čuveni Brembo i one su deo serijskog paketa. Trakciona baterija, uostalom kao i pre, nudi kapacitet od 75 ili 100 kWh, dok se kasnije očekuje i najizdašnije pakovanje od 150 kWh.

Nio će u domovini rasklopiti registar porudžbina za model ES6 tek krajem maja, dok se krosover prve generacije energično povlači iz salona već sada. Ova vozila su se prethodnih meseci prodavala za cifre u rasponu od 56 do 80 hiljada američkih dolara.

Prodaja novajlije bi trebalo da započne u avgustu. Potom ćemo videti i kupeoliki SUV druge generacije po imenu Nio EC6. Već je homologovan na matičnom tržištu.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments