1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dodge Challenger je sada dostupan i u kabrioletskom izdanju
Dodge Challenger je sada dostupan i u kabrioletskom izdanju
0

Dodge Challenger je sada dostupan i u kabrioletskom izdanju

132
0
Podelite sa prijateljima:

Dodge Challenger će u penziju nakon sledeće godine, čak deceniju i po nakon što je predstavljen. Zapravo je još stariji nego što nam deluje na prvi pogled, pošto potiče sa platforme koju je Mercedes razvio još sredinom devedesetih godina prošlog veka za generaciju W210 svoje E Klase, ali kombinacija retro stila i moćnih motora sa osam cilindara je rezultirala time da Challenger ostane izuzetno popularan do današnjeg dana.

Protekle godine je isporučeno 54.315 primeraka, što je bilo „zamalo“ da se nadmaši Ford Mustang, ali za utehu Challenger je ostavio Chevrolet Camaro daleko iza sebe.

Svemu što je lepo mora da dođe kraj, pa nam tako američki proizvođač vozila kaže da njegov velikan više ne uspeva da zadovolji zakone po pitanju emisije štetnih gasova i da mora u penziju. To će se desiti na kraju 2023. godine zajedno sa svojim limuzinskim izdanjem nazvanim Charger, a Dodge se potrudio da pošalje oba modela u penziju u velikom stilu.

Jedna mana koju su ljubitelji Challengera često spominjali je ona da se uvek nudio samo kao kupe i za razliku od Mustanga i Camara, nije imao kabrioletsko izdanje. To će se promeniti naredne godine koja će ujedno biti jedina u modernoj istoriji da će se Challenger nuditi bez krova.

Ali za njegovu proizvodnju se neće postarati Dodge već samostalna kuća pod imenom Drop Top Customs. Dodge je postigao dogovor o saradnji koja predviđa da prodaje takve modele preko svojih izložbeno-prodajnih salona, a kaže da je izabrao Drop Top Customs iz razloga što je u pitanju najstarija aktivna kuća u Americi za preradu kupea u kabriolete.

Takva konfiguracija će biti dostupna na izdanjima R/T, Scat Pack 392 i SRT. To znači da će se moći naručiti samo sa benzincima sa osam cilindara. R/T odlikuje 5,7-litarski sa 375 konjskih snaga, Scat Pack se može pohvaliti sa 485 „grla“ iz radne zapremine 6,4 litre, a u vrhu je čuveni Hellcat sa čak 707 „konja“.


Na isporuku će se verovatno čekati značajno vreme. Dodge nam kaže da nakon što kupac uplati novac nakon naručivanja preko zvaničnih salona, firma će onda isporučiti željeni automobil Drop Top Customsu, a on će biti vraćen salonu za preuzimanje kada bude kompletiran.

Proces bi u teoriji trebalo da traje minimalno nekoliko meseci i u velikoj meri će zavisiti od popularnosti ovog automobila. Kabriolet se neće razlikovati po opremi, u poređenju sa kabrioletom, a sa spuštenim krovom će se naravno izgubiti na prostoru prtljažnika.

A za takvo zadovoljstvo će biti potrebno izdvojiti čak 25.999 američkih dolara plus naravno donatorski Challenger za preradu, što znači da će onaj bazni R/T kabriolet koštati oko 66 hiljade „zelembaća“.

Dodge navodi da planira da nam ponudi, pored ovog izdanja,  još sedam specijalnih verzija Chargera i Challengera tokom njihove poslednje godine proizvodnje. U većini slučajeva je reč o novim bojama ili pak o par dizajnerskih izmena na temu haube i felni, i ne sumnjamo da će privući pažnju na ulicama.

Tako ćemo u penziju poslati dve ikone američke automobilske industrije, a tokom poslednjih petnaest godina su pronašle preko tri miliona kupaca „preko bare“.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments