1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Mazda CX-50 predstavljena u Americi
Nova Mazda CX-50 predstavljena u Americi
4

Nova Mazda CX-50 predstavljena u Americi

1.34K
4
Podelite sa prijateljima:

Ne, pred nama nija zamena za model CX-5. Dobro poznata „ceiks petica“ druge generacije je nedavno prošla kroz drugu restilizaciju i kao takva ostaje na proizvodnim trakama još par godina. Novi krosover Mazde s indeksom CX-50 dolazi s ciljem širenja game japanske marke na severnoameričkom tržištu.

Novitet je po veličini malo veći od nama znanog SUV-a CX-5, ali tačni gabariti još uvek nisu obelodanjeni. Ipak, ideja razvojnog tima je bila da novajliju ispromovišu kao podesniji krosover za upotrebu u vuko.ebinama, pa se takvoj publici najpre i obraća.

Japanci su objavisli da će platformu s klasičnom postavkom upotrebljavati za temelj većih i skupljih modela, dok će „naša“ Mazda CX-50 morati da se zadovolji poprečno (transferszalno) ugrađenim agregatom i osnovnim prednjim pogonom, iako se već do početne konfiguracije nudi sistem prenosa snage i-Activ AWD. Poseduje spojnicu za zadnju osovinu, i uključje se po potrebi.

Ipak, dizajneri su pokušali da prevare publiku tako što su modelu CX-50 podarili proporcije plemenitog modela, onog sa zadnjim pogonom. Posao im je olakšala korporativna filozofija stila zvana Kodo, pa je tako hauba ovog SUV-a duga i ravna, mada u tehničkom smislu za to nije potrebe.

Novi krosover poseduje veliku količinu karoserijskih dodataka izvedenih od crne plastike, a tu su i krovni nosači koji bi trebalo da omoguće transport težih tereta na krovu, pa i nalepnice u mat boji na karoseriji, a za koje bi valjalo doplatiti.

Pride, Mazda CX-50 je prvi model japanske kompanije koji će nuditi krovni otvor pune veličine umesto malenog „šibera“. Enterijer je izveden u duhu svih modernih modela proizvođača iz Hirošime, pa tako nudi značajno manji broj tastera, ali i širokougaoni ekran multimedijalnog sistema.

SUV plemenitih proporcija kreće u tržišni život s dva agregata koja će se naći u ponudi. Prvi se naziva Skyactiv-G 2.5 i predstavlja atmosfersku benzinsku verziju, dok će drugi pogonski sklop imati istu osnovnu postavku, ali potpomognutu turbo punjačem.

Nemamo tehničke specifikacije motora noviteta, ali svakako možemo reći da ovi isti motori, kada su pod haubom modela CX-5 namenjenog Jenkijima, proizvode 190 i 230 konjskih snaga, redom. Sve verzije poseduju šestostepeni automatski menjač i sistem Mi-Drive koji sa sobom donosi mogućnost izbora različitih režima vožnje, uključujući i onaj namenjen vuči prikolice, što je opcija na koju će moći da računa samo varijanta s turbo kompresorom.

Najavljeno je i da će se u prodajnim katalozima nekog budućeg trenutka u severnoameričkom životu japanskog proizvođača naći i hibridna modifikacija ovog modela s povišenom pozicijom sedenja.

Krosoveri Mazda CX-50 će silaziti s proizvodnih traka pogona u američkoj Alabami. Tu fabriku kontroliše zajednički poduhvat Mazda-Toyota, i kao takav je zadužen i za montažu kompaktnog SUV-a Toyota Corolla Cross.

Početak proizvodnje je zakazan za januar 2022. godine, dok se s prodajom u Americi kreće tek na proleće. Tada bi Mazda trebalo da objavi pune tehničke informacije o novom proizvodu. Ako budemo na našim ulicama viđali model CX-50, onda će to najverovatnije biti rezultat uvoza putem (sve privlačnijih) alternativnih kanala.

AutoRepublika

(1336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šteta je što je neće biti u Evropi. Osim ako ne dopune motorizaciju i nekom varijantom koja bi imala prolaz kroz stroge evropske eko norme.

Iznogud

Slažem se

Iznogud

Ne vidjeh iz naslova, heheh, sta ova mazga(model) ima zajedničko sa tojotom?

Hercegovac

Ako bi Mazda naucila Toyotu kako da napravi oku prijatan automobil, a Toyota nauci Mazdu kako da napravi pouzdan i izdrzljiv SUV onda bi njihova saradnja bila plodonosna i na korist svih kupaca oba brenda. Ko bi pozelio nesto drugo pored prelijepe Mazde koja prelazi pola miliona km bez vecih problema.