1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota priznala da je godinama lažirala rezultate emisionih testova!
Toyota priznala da je godinama lažirala rezultate emisionih testova!
17

Toyota priznala da je godinama lažirala rezultate emisionih testova!

3.09K
17
Podelite sa prijateljima:

Ćerka firma najvećeg svetskog proizvođača automobila Toyote Motor Corporation i vodeći globalni konstruktor kamiona, kompanija Hino Motors Ltd. je 4. marta priznao da je godinama unazad izlazio u javnost s falsifikovanim podacima o potrošnji goriva i štetnim isparenjima tri tipa motora.

Hino je tokom 2001. godine postala zavisna kompanije gigantske grupacije Toyota Motor Corp. i od tada razvija i proizvodi kamione i autobuse koje potom plasiran na oko devedeset svetskih tržišta. Nažalost, pročitali smo u azijskoj publikacijij The Asahi Simbun, da je prodato oko 110 hiljada vozila s problematičnim motorima, i da kompanija obustavlja njihovu dalju isporuku.

Ministarstvo transporta je pokrenulo istragu povodom ovog slučaja jer su zvaničnici kompanije svesno lažirali rezultate, znajući da predmetni agregati ne mogu da zadovolje industrijske standarde.

Prilikom jednog slučaja testiranja izdržljivosti opreme iz sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, tokom procedure ispitivanja je zamenjen prigušivač.

Rukovodilac Jošio Šimo je priznao da je razumno nedelo staviti na dušu kompanije, dok je predsednik firme, Satoši Ogiso izjavio da su zaposleni namerno lažirali rezultate jer su znali da je nemoguće ispuniti zadate standarde. Firma će uspostaviti komitet koji će se baviti istragom i koji bi trebalo da utvrdi čija je odgovornost za ovo zlodelo. Ipak, objavljeno je, slično kao onomad kada je otkrivena prevara Volkswagena, i da falsifikat nije uticao na bezbednosne aspekte vozila, kao ni na performanse istih.

Podaci su izmanipulisani nakon što je Ministarstvo saobraćaja tokom 2016. godine zatražilo od najvećih proizvođača automobila u zemlji da preispitaju svoje procedure testiranja, nakon skandala u vezi sa Mitsubishi Motors Corp. koji je pak izbio zbog lažnih podataka o potrošnji goriva za vozila iz game ove japanske marke. U to vreme, Hino Motors nije našao ništa loše u svojim metodama.

Ali, problemi su se izrodili dve godine kasnije prilikom sprovođenja sertifikacionih procedure za motore koji su bili namenjeni izvozu na severnoameričko tržište. Zvaničnici kompanije su odlučili da još jednom pregledaju domaće testne procedure kojom prilikom su otkrili ceo koktel problema. Uprava kompanije je propust objasnila internim kontrolama, po kojima su japanska preduzeća čuvena, a koje su u ovom slučaju bile očajne, jer je testove sprovodio onaj čiji je rad trebalo da bude predmet ispitivanja.

Ministar transporta je izjavio da će vozila s defektom biti povučena ili će njihov bezbednosni sertifikat biti ukinut.

AutoRepublika

(3086)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Luka

Prevaranti,svi!Nismo mi ni upola loši kao što mislimo!

BB

Pa to ti i jeste fazon, usta moja, hvalite me a ovim „nižim rasama“ nametni sistem autošovinizma… I šta ja sad treba da hvalim politički sistem u Australiji ili Kanadi, recino, poslije svih ovih dešavanja?

Iznogud Časni

Ili njemačkoj

BB

E ne može tako… A harakiri?

Laki

Moron uvijek kaže da su „sveti“ na nebu jok na zemlji evo još primjera!

Balkanboj

Jurkovic na aparatima.

BB

Pa ne vozi kamion 😉, mada ima više snage 😜

Iznogud Časni

Jesil siguran da Ono nije kamion?

BB

Pa dok mu treba Thule na krovu, nije 😉

Simply

Nije lažirala Toyota, nego njena firma kćer Hino koja proizvodi kamione. To je kao da optužiš VW za to što je Škoda lažirala podatke za tri vozila za specijalne namjene. I nije isto ovo kao ono kod diselgate-a. VW je kao glava kompanije lažirala podatke za SVA vozila iz VW grupe u koja je ugrađivala svoje dizel motore tako da je to smišljeno od samih šefova u koncernu. A ovdje se radi o jednoj podružnici koja proizvodi kamione. Ja ne opravdavam njihov nepošten rad i trebaju biti primjereno kažnjeni za to. Kao što i VW treba biti primjereno kažnjen za… Pročitaj više »

Yankee

Svaka cast za komentar Supreme Leader lol 🙂

moron

😀😀😀

Rikošet

Da treba ga odjeći i problem riješen. Ono što je zdravo ostaje 🙂

moron

🙂

Hercegovac

Posten pristup analizi situacije.

J4ZZ3R

pre 10-15 godina ja i brat smo prodavali nova KIA vozila tj bili smo kao ovlasceni diler (ne i serviser)… elem, KIA je tada imala u ponudi kamionet K2700 koji je bio izuzetno popularan kod domacih javnih preduzeca zbog svoje velicine… secam se da je u prospektu prosecna potrosnja u gradu bila deklarisana na 14.5l na 100km i to za dizel motor, Ja sam svim kupcima pokazivao prospekt i govorio istinu i prodao sam NULA komada, a nasa uvazena revija SAT je testirala k2700 i pohvalila potrosnju i navela da je prosek oko 7l 🙂 Sto bi rekao Medvedev, jedan… Pročitaj više »