1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Prodaja vozila pokretanih motorom SUS je prošla zenit
BMW: Prodaja vozila pokretanih motorom SUS je prošla zenit
2

BMW: Prodaja vozila pokretanih motorom SUS je prošla zenit

166
2
Podelite sa prijateljima:

BMW je iza sebe ostavio prekretnicu u prodaji vozila pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i sada ostvaruje najveći rast prodaje od električnih automobila, rekao je finansijski direktor cele grupacije na okruglom stolu, organizovanom za potrebe opštenja s medijima.

„Prelomna tačka za motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva je već tu“, rekao je finansijski direktor grupe BMW Valter Mertl, dodajući da je po njegovom mišljenju ona dotaknuta prošle godine. „Trenutni prodajni tiraž automobila pokretanih motorima SUS će se nastaviti još neko vreme, a zatim će lagano pasti“, predvideo je on, ukazujući na nadolazeću ekološku regulativu koja će ograničiti prodaju takvih vozila.

Proizvođači automobila se već neko vreme nalaze pod pritiskom da provšire ponudu električnih vozila, pošto su regulatorni rokovi veoma strogi, od Kine do Evropske unije, a neke američke države počeće da zabranjuju prodaju novih automobila koji se oslanjaju na fosilna goriva kao energente, od sredine naredne decenije.

BMW je ostvario 15% udela u prodaji potpuno električnih četvorotočkaša prošle godine. Kompanija planira da poveća taj procenat na 33% do 2026. godine dok predstavlja šest novih modela u svojoj liniji „Neue Klasse“ samo za EV, što predstavlja pokušaj vredan više milijardi evra, s ciljem da preskoči tehnološki jaz u odnosu na konkurenciju.

Ipak, BMW-ove marže koje ostvaruje proizvodnjom i prodajom vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i one iz iste priče, samo iz klase potpuno električnih, neće dostići paritet pre 2026. godine, i to u najoptimističkijem epilogu, rekao je Mertl, ukazujući na veće troškove uvođenja novih tehnologija baterija za modele koji bi tek trebalo da stignu. Sniženje cena je verovatno i za automobile u određenim cenovnim razredima, rekao je Mertl, ne ulazeći u dalje detalje.

Proizvođač automobila iz Bavaske se drži svog prethodno najavljenog cilja od 3 miliona prodatih vozila do 2030. godine, i to s maržom od 8-10% u svom automobilskom segmentu, dodao je – konzervativni cilj je ispod očekivane marže za 2023. godine od oko 10,3%.

Izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse je u septembru rekao da će kompanija biti „barem isto toliko profitabilna“ kada prodaje vozila iz programa „Neue Klasse“, i to u velikim tiražima, podržana nižim troškovima baterije i većom efikasnošću po kilovat satu.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“BMW je ostvario 15% udela u prodaji potpuno električnih četvorotočkaša prošle godine.”
I pri tom obimu prodaje EV-a oni već kažu da je obim prodaje SUS-a prošao svoj vrhunac?
Sačekajmo najpre da im prodaja SUS verzija počne značajnije da pada tokom više godina zaredom, kao i da im EV bude činio više od 50% od ukupne prodaje.

'79 DeVille

Zanima me da li hibrid spada u navedenih 15%?