1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi pokrenuli serijsku proizvodnju „mandarinske Bube“
Kinezi pokrenuli serijsku proizvodnju „mandarinske Bube“
0

Kinezi pokrenuli serijsku proizvodnju „mandarinske Bube“

1.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Kinesko preduzeće Great Wall je pokrenulo „mehanizaciju“ u želji da se započne s masovnom proizvodnjom klona Volkswagenove Bube. Želeći da preduprede ovakav epilog, pravni timovi nemačkog koncerna su razmatrali pokretanje eventualnih pravnih procesa, ali je već očito da su odustali.

Više puta smo pisali o ovom vozilu i sigurno već znate Great Wall plasira model Ballet Cat pod markom Ora. Sklapanje vozila o kom pišemo je organizovano u fabrici koju je preduzeće izgradilo u gradu Tajžou. Zaista je dovoljan samo jedan pogled na tu grbavu formu i od davnina, još od doba češke Tatre, poznatu siluetu, proporcije, lukove iznad točkova i karakterističnu haubu, pa da se shvati odakle inspiracija za dizajn.

Ipak, stilski uzori su dakako bili pogonjeni konvencionalnim motorima, za razliku od kineskog vozila koje spada u klasu električnih hečbek modela.

Ako želite, svakako možete više pročitati o ovom automobilu, služeći se kriterijumom pretrage (na primer) „Ora“, ali za one brzance, evo i osnovnih tehničkih specifikacija i na ovom mestu. Dizajnerski klon je po dimensijama nadmašio original jer se po dužini prostire na 4,4 metra, dok je Buba negde na granici od četiri metra.

Električni heč pokreće motor pričvršćen na prednoj osovini sa 171 konjskom snagom, dok je kapacitet baterije na nivou od 59,1 kWh. Otprilike taman za 500 kilometara dometa s jednim punjenjem. Najavljena je i verzija sa skromnijim baterijskim pakovanjem, ali i ono je dovoljno za autonomiju od 400 kilometara. O cenama noviteta tek ćemo biti informisani, pa vas ovom prilikom ostavljamo u mraku, po ovom pitanju.

Kod nas se (više) ne nude vozila Great Walla, pa ni podmarke Ora, a što se tiče Evrope možemo reći da je matični brend već u Rusiji, dok je pokrenut proces zaštite marke Ora na tom tržištu, koja se od decembra nudi i u Velikoj Britaniji. Kako bilo, ideja rukovodstva matične kompanije jeste da se Ora ispromoviše kao globalna marka.

Za kraj još da podsetimo da se savremena Volkswagenova Buba davnih dana prodavala i kod nas pod imenom Beetle, dok je poslednji primerak ovog modela s proizvodnih traka sišao još 2019. godine. Sklapao se u najjužnijoj državi Severne Amerike, odnosno u meksičkom gradu Puebla. Nakon obustave montaže modela Beetle, u proces masovne proizvodnje je uveden krosover Tarek.

AutoRepublika

(1280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments