1. Home
  2. Vesti
  3. Registracija za električne automobile u Americi dvostruko skuplja
Registracija za električne automobile u Americi dvostruko skuplja
1

Registracija za električne automobile u Americi dvostruko skuplja

688
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko čitate listu prednosti koje posedovanje električnog automobila donosi u poređenju s vlasništvom nad onima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, navodi su uglavnom isti. Odnosi se na dosta niže cene održavanja, barem dok ne dođe vreme za zamenu baterija, kao i naravno podatak da struja košta daleko manje od benzina.

Na papiru zvuči idealno, ali da li je neko zaista pomislio da političari neće pronaći način kako da vam ipak naplate onaj novac koji nisu uzeli kroz prodaju benzina?

Upravo tako nešto trenutno razmatraju političari u američkoj saveznoj državi Nebraski, gde je predloženo da se cene godišnjih registracija udvostruče za sve one vlasnike koji voze modele na struju. Nebraska trenutno naplaćuje samo 75 dolara godišnje, a plan je da cene skoče na 150 „zelembaća“ do 2027. godine.

Ova savezna država zapravo ima neke od najjeftinijih cena registracija „preko bare“ (u saveznoj državi Viskonsin, gde autor ove priče živi, košta 115 najmanjih zelenih novčcanica), a one se određuju zavisno od godina starosti automobila. Neki drugi detalji, kao što su zapremina motora i snaga, ne igraju nikakvu ulogu u formiranju te cene.

Ova vest zapravo i nije nova, pošto već trideset saveznih država već ima neke veće cene registracija na električne modele, ali bi Nebraska bila prva koja bi ih duplirala. Istovremeno, još četrnaest saveznih država će vam dodatno naplatiti ako posedujete hibridno vozilo.

Političari kažu da oko polovina godišnjeg budžeta koji odlazi na održavanje puteva stiže od poreza na račun prodaje benzina, pa samim tim, ako građani manje kupuju ovo prerađeno „crno zlato“, potrebno je pronaći neki drugi način da se napuni državna kasa. Nebraska je zapravo još donekle i razumna ako pogledamo da savezna država Vašington trenutno razmatra da vam naplati čak 225 dolara godišnje više, ako posedujete električni četvorotočkaš.


Doduše, Nebraska je veoma slabo naseljena država i samo 2.527 od 1,9 miliona registrovanih automobila na ovoj lokaciji su električni. Samim tim vozila na struju „ne pogađaju“ toliko Nebrasku koliko recimo Floridu ili Kaliforniju, ali političari definitivno žele da se pripreme. Na nama „običnim smrtnicima“ ostaje samo da vidimo šta će im sledeće pasti na pamet…

AutoRepublika

(688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Kakav je ovo uvod?! Ti ko da ne čitaš iznoguda ovdje?!
Kakav amaterizam …..