1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota i Maruti Suzuki pripremaju novi model s baterijom BYD-a
Toyota i Maruti Suzuki pripremaju novi model s baterijom BYD-a
3

Toyota i Maruti Suzuki pripremaju novi model s baterijom BYD-a

236
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota je prošlog decembra najavila najširu gamu električnih vozila, ali tek sada do javnosti stižu pojedinosti u vezi novog i obećavajućeg projekta. Pomalo neverovatno, ali vesti na ovu temu stižu iz siromašne Indije…

Lokalni mediji su otkrili detalje na temu zajedničkog projekta dveju kompanija, odnosno Toyote i Maruti Suzukija, a on uključuje razvoj i proizvodnju kompaktnog električnog krosovera namenjenog globalnom tržištu. Fotografija još uvek nema, ali zato imamo raspoloživu sliku Toyotinog malog koncepta Small SUEV, koji je prikazan u decembru, pa cenimo da on odgovara za najavu ovog izveštaja. Zato smo ga i „turili“ na naslovnu ilustraciju.

Novi električni automobil kodnog imena YY8, bi trebalo da bude dug 4,3 metra, uz međuosovinski razmak od oko 2,7 metara. Biće zasnovan na pojednostavljenoj varijanti Toyotine modularne arhitekture e-TNGA, koja je temelj i za krosover zvan Toyota bZ4X. Ali, za dizajn noviteta će biti zadužen indijski zajednički poduhvat koji Toyota neguje s lokalnom firmom Maruti Suzuki.

Dobavljač za trakcione baterije je najavljen takođe, i on će biti kineski gigant BYD. Ta firma već sarađuje s Toyotom na temu razvoja budućih električnih vozila za kinesko tržište, rečeno nežno spram Toyote. Zapravo, radi se o prenosu znanja iz Kine ka Japana, što će začuditi mnoge lošije informisane čitaoce. Kako bilo BYD će isporučivati baterije za novi krosover, i one će biti iz serije Blade i izvedene kao litijum-gvođže-fosfatne. Baterije ovog tipa su jeftinije od litijum-jonskih, ali su pride i otpornije na kratki spoj koji vodi ka požaru. Razmatra se i opcija lokalne proizvodnje ovih baterija, misleći na Indiju.

Preliminarne informacije otkrivaju da će zajednički razvijen krosover biti komercijalizovan počev od samog kraja 2024. godine i da će se nuditi pod grbovima Suzukija i Toyote. Predmetni automoibli će se razlikovati po više osnova, odnosno neće moći biti nazivani blizancima, barem kako glase najave.

Očekuju se modifikacije s prednjim, ali i s integralnim pogonom. Od 140 do 170 konjskih snaga je očekivana moć dueta noviteta, dok bi baterije trebalo da raspolažu zapreminom od 48 do 59 kWh. Kada se to prevede na jezik dometa s jednim punjenjem pakovanja, onda se dobija autonomija od 400 do 500 kilometara.

Krosovere će sklapati indijska fabrika pod upravom firme Maruti Suzuki, dok je planirani godišnji proizvodni kontingent na nivou od oko 125 hiljada jedinica. Od te cifre će oko 60 hiljada četvorotočkaša završavati na domaćem tržištu, dok će resto ići u Evropu i druge države Azije.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Malo se opet preteruje sa deklaracijom autonomije. Klasika. Bajke za veliku decu.

Iznogud Časni

Sinoć šetam dizelselom i tam u jednom dućanu obuće, koji objedinjuje i kafić i još par dućana, više ne vrijede nikakva 2g pravila, samo sa maskom. Dje korona sad? Otišla na utakmicu rusija_ukrajina koja se igra da se fokus makne sa korone? E tamo, u tom dućanu , kao oni papci neki dan kad štaviše bmw kraj teniskog terena i naravno čovjek ga izgrebo reketom, stoji UD5, dildo sa brzogorecim štapinom. Jebo te Tito, plastika tvrdja neg u Fiat Tipa.
Ne imadoh šibice, a ni benzina.

BB

Pa što će ti šibice i benzin za LG samokres? Tj. LG Battery Trash ili ti LGBT…