1. Home
  2. Vesti
  3. Kia je imala odličnu godinu u Evropi
Kia je imala odličnu godinu u Evropi
13

Kia je imala odličnu godinu u Evropi

227
13
Podelite sa prijateljima:

Korejci su uspeli da se vrate na nivo prodaje pre početka pandmije korona virusa.

Retki su oni brendovi koji su prošle godine ostvarili rast prodaje. Među njih spada i Kia koja je uspela da indeksira boljitak od 19,6% naspram 2020, kao i plus od 0,2% naspram 2019. godine.

Kia je ukupno protekle godine isporučila 500.805 vozila na tlu Evrope (EU+EFTA+UK). Na taj način završila je ispred starih evropskih marki poput Opela (488.000), Citroena (451.000), Fiata (452.000), pa i sve snažnije Dacije (406.000)…

U Kiji uspeh pripisuju ozbiljnom rastu potražnje za elektrifikovanim, odnosno baterijskim automobilima, mada su SUV aduti odigrali vrlo važnu ulogu. Tako je Kia Niro bila najpopularniji model ovog proizvođača na Starom kontinentu sa nešto više od 89.000 registracija (+15%), dok je u stopu ispratio Sportage (88.000, +27%).

Odličan uspeh beleži i Kia Ceed sa 72.234 isporučene jedinice, što je za 28% bolji plasman nego 2020. godine. Maleni Picanto našao je put do 60.903 nova vlasnika (+24%), a dobrim rezultatima mogu se pohvaliti i XCeed (48.206, +11%), kao i Stonic (58.478, +12%).

I subkompaktni hečbek Rio je upisao rast prodaje od 8% i ubeležio je 35.707 registracija u Evropi. Posebno je impresivan boljitak kod modela Sorento od čak 147% i ukupno 17.107 dostavljenih vozila.

Električni as EV6 je tek započeo karijeru u ovom delu sveta, te je u protekloj godini nakupio nešto manje od 7.950 isporuka. Evropljani više nisu preterano zainteresovani za ProCeed (13.606, -9%).

Kia Soul je sa 8.015 prodatih primeraka ostala na nivou iz 2020. godine, dok su Optima i Stinger potpuno podbacili. Optima je nakupila samo 319 registracija uz katastrofalan pad od 95%, dok je Stinger tek neznatno uspešniji sa 1.123 pronađena kupca (-17%).

AutoRepublika 

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Ocekujem zestoku pljuvačinu od mrzitelja korejskih brendova 😅

moron

Ne treba zanemariti ni deo rečenice „plus od 0,2% naspram 2019. godine“. I bilo bi interesantno za sve modele iz teksta znati i kakva im je prodaja u odnosu na 2019. Jer, koliko znam, u 2020. KIA je u Evropi imala baš veliki pad u odnosu na 2019. i onda u tekstu opisan rast u 2021. ( praktično, na nivo onoga iz 2019, s aplus 0,2% ) deluje kao baš veliki rast u odnosu na 2020. Ne kažem to bez razloga. Npr, svi znamo da je Golf i 2021. bio najprodavaniji u Evropi, ali, i da je u odnosu na… Pročitaj više »

S mile

Svi se paze da ne objave finansijsku stranu. Skoro je bila vest o dupliranje profita Hjundaia.

https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2022/01/26/hyundai-2021.-gotovo-utrostrucio-dobit

Cena čelika bitno smanjena, po juraju šebalju, a cena automobila +30%…

Debelo drpaju kupce

TheStig

Ma ne bi oni…🤣Imaju stare zalihe isto kao naše pumpaďžije. 😂

moron

Šalu na stranu, zašto nama svima ne podariš te(k)st sličan onom o civicu 1,0T ?
Ja bih voleo pročitati, da znam šta sam propustio, jer mi je jedno vreme to vozilo (kao karavan) bilo u fokusu.

S mile

Ja bih rado čitao, vozilo i test iz ličnog iskustva. Tako da podržavam ideju

TheStig

Namjera mi je i plan je. Ali nikako da uhvatim par dana slobodnih gdje bih napravio dobre fotografije na sunčanom i suvom danu. Sad u zimskom periodu ovdje je baš na mom kraju (Romanija) naopako vrijeme. Automobil je više siv nego plav. Želio bih to da profesionalno ispadne dostojno ovog sajta, a i vas čitalaca. Najvjerovatnije da tekst i utiske za ovu godinu i po vožnje možete očekivati do kraja marta.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Romanija? „Brate“, ima li lepšeg mesta na svetu … Nisam sa Romanije, ali, kada god prodjem ( ne tako često ) oduševim se … Osim sa radarima 🙂

TheStig

Ma lijepo jeste ali je hladno. Minus 10 do 20 nam je bilo zadnjih 10 dana. Hahaha ima radara, možemo prodavati. Sad su postavili na putu prema Sarajevu 3 crna stuba(stacionarne). Javi se kad budes prolazio. 😊

moron

Baš zbog silnih radara uglavnom i zaobilazim taj kraj … A prelepa priroda. Proleće, leto, jesen, ne znaš kada je lepše …

BB

Za nas objavi tekst sada a za Iznoguda slike možeš kad otopli 😉

Iznogud Časni

e, Hasan je najbolji…ima talenta, samo neka nastavi!

BB

Jura se malo preračunao za čelik, otišao je 160%. Pe vjeriri mali berzu… Ali to Hjundaiu odgovara jer ima svoje čeličane (prave još i brodove i građevinske mašine).