1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i Geely će zajednički proizvoditi automobile u Koreji
Renault i Geely će zajednički proizvoditi automobile u Koreji
0

Renault i Geely će zajednički proizvoditi automobile u Koreji

177
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska grupacija Renault je potpisala ugovor s kineskim holdingom zvanim Zhejiang Geely kojim se regulišu odnosi između dve strane u zajedničkom poslu. Ovde nije reč o spajanju dve kompanije, već o utemeljenju zajedničkog poduhvata, novog preduzeća koje bi bilo locirano u Južnoj Koreji na temelju postojeće firme Renault-Samsung Motors, a koje je, iako osnovano od strane Samsunga, bilo sa 80% udela u vlasništvu Francuza, počev od 2000. godine.

Kompanija Renault-Samsung u ovom trenutku sklapa brojne modele Renaulta, ali se stvari ne odvijaju u pravom smeru. Ugovor o uslužnoj proizvodnji koji je kompanija imala potpisan sa Nissanom je istekao 2019. godine, a Japanci nisu iskazali nikakvo interesovanje kako bi ga eventualno obnovili. Kao rezultat ovakvog razvoja događaja, obustavljena je proizvodnja krosovera s oznakom Nissan Rogue u korejskim pogonima, koji su inače u prošlosti proizvodili po 80 hiljada jedinica ovog modela godišnje, za potrebe izvoza u Ameriku. Isto važi i za sedane Samsung SM5 i SM7 koji su popularni u Koreji, a koji se oslanjaju na brojne komponente iz Nissana.

Obim proizvodnje i prodaja na domaćem tržištu su totalno splasnuli, baš kao što je na zamahu izgubio i izvoz. Nije puno pomogao čak ni početak proizvodnje kupeolikog krosovera s imenom Renault Arkana, koji se odatle izvozi na Stari kontinent.

Lynk & Co 01

Saradnja s azijskim holdingom Geely bi trebalo da bude spasonosna za Renault-Samsung. Prema planu, već 2024. godine će u fabrici u korejskom Busanu početi proizvodnja nove porodice automobila na modularnoj platformi CMA, onoj koju su inače zajedničkim snagama razvili Volvo i Geely.

Štaviše, to će biti modeli pokretani motorima s unutrašnjim sagorevanjem i hibridnim pogonskim sklopovima, pa o električnim vozilima nema ni govora. U početku će „kineski Samsunzi” biti namenjeni samo za korejsko tržište, ali je planiran i izvoz (najverovatnije pod drugim brendovima).

Otprilike se ovde završava priča utemeljena na zvaničnim informacijama, ali to ne znači da nemamo još pojedinosti za podeliti s vama. Naime, sudeći po onome što objavljuje Reuters, za kineski Geely će ovo korejsko zajedničko preduzeće poslužiti kao odskočna daska za upliv na američko tržište! Naposletku, upućeni znaju da je aktuelan sporazum o slobodnoj trgovini (neopterećenoj carinama) između Amerike i Južne Koreje.

Za kraj da dodamo da će prvi zajednički model korejske proizvodnje biti konvertovani krosover Link & Co 01, koji je upravo zasnovan na arhitekturi CMA. Međutim, detalji o ovom projektu pojaviće se tek za dve godine.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments