1. Home
  2. Vesti
  3. BMW sledeće godine kopa temelj za fabriku u Debrecinu
BMW sledeće godine kopa temelj za fabriku u Debrecinu
2

BMW sledeće godine kopa temelj za fabriku u Debrecinu

566
2
Podelite sa prijateljima:

BMW je ranije ove nedelje objavio plan prema kom će sledeće godine započeti gradnju fabričkih postrojenja u koja planira da uloži oko milijardu evra. Projekat kreće, kao što zdrav razum nalaže, s proleća, a kao takav će predstavljati ogroman stimulans jačanju mađarske privrede.

Lokalna samouprava grada Debrecina je u žurbi da kompletira pripremne aktivnosti koje bi omogućile da se na vreme krene sa zemljanim radovima, obelodanio je BMW. Pre toga, BMW grupa je zvanično ušla u posed parcele na kojoj će biti podignut kompleks.

Mađarska vlada je opredelila iznos od 388,4 miliona evra kako bi se unapredila putna infrastruktura u okolini fabrike, a značajna dodatna suma će biti izdvojena od strane centralne vlasti kako bi bio unapređen i sistem lokalnog školstva, a sve sa ciljem što uspešnijeg rada fabrike i suživota s lokalnom zajednicom.

BMW i Mađarska su prvi glas o gradnji nove fabrike pustile u javnost tokom 2018. godine, i mi smo to propratili, baš kao i kasnije vesti o odlaganju početka gradnje a sve zbog pada globalne tražnje za automobilima. Fabrika u Debrecinu će biti prva nova evropska lokacija na kojoj će nići proizvodni kompleks BMW-a još od 2005. godine.

Sam grad Debrecin je lociran oko 230 kilometara istočno od prestonice Budimpešte. Fabrika će biti u mogućnosti da odbaci maksimalno 150.000 vozila na godišnjem nivou, a u skladu s politikom bavarske kompanije, postrojenja će moći da ugoste elektrifikovane ali i konvencionalne primerke, sve na istim proizvodnim trakama.

Serija 1 se „krčka“ na proizvodnoj traci fabrike u Lajpcigu

BMW se tako pridružio Daimleru (marki Mercedes-Benz), Audiju i Suzukiju, ali i Opelu u izbegavanju Srbije i gradnji fabričkih kompleksa u Mađarskoj. Audi je čak nedavno najavio novu investiciju s ciljem pokretanja serijske proizvodnje elektromotora u Mađarskoj.

Na proizvodnju automobila se odnosi jedna trećina mađarskog izvoza, a očekivanja lokalnih ekonomista govore o tome da će investicija bavarske firme dovesti do uvećanja ovog pokazatelja na oko 40%.

Još da dodamo da naslovna fotografija ilustruje rad u postrojenjima bavarske kompanije koja su smeštena u Lajpcigu.

AutoRepublika

(566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ja, sve se nema, kriza, treba radnike otpustiti, slaba prodaja a onda nova fabrika. Ko je lud ovdje?

Zoca

Otkacili MMF i jos bolje napreduju severne komsije.