1. Home
  2. Vesti
  3. Fordova Serija F brojala do 40 miliona primeraka
Fordova Serija F brojala do 40 miliona primeraka
4

Fordova Serija F brojala do 40 miliona primeraka

166
4
Podelite sa prijateljima:

Od kada je Đžim Farli preuzeo čelo Forda što se zbilo pre nekoliko godina, ovaj američki proizvođač vozila niže uspeh za uspehom. Na nove modele kao što su Bronco, F-150 Lightning i Maverick je aktuelna dugogodišnja lista čekanja, a investicija u električne četvorotočkaše je samo povećala vrednost akcija na berzi. Danas Ford slavi još jedan veliki uspeh, a to je podatak da je četrdesetomilioniti primerak modela Serije F upravo sišao sa proizvodne trake.

Tradicionalni američki bestseler već 40 godina dominira na listi najpopularnih vozila „preko bare“, a poslednji put je poražen od nekog drugog pikap kamioneta još 1976. godine kada je uspešniji bio model Chevrolet/GMC C/K-Series.

U prodaju Serije F spadaju oni modeli koji nose nalepnice F-150 i veći SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) dok se oni sa značkom F-550 pa na više, broje u posebnu kategoriju „teških komercijalnih vozila“ i nisu uračunati među putničke modele.

Prvi primerak se pojavio u izložbeno-prodajnim salonima krajem 1947. godine po ceni od 1.279 dolara (oko 13.836 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Bio je dostupan samo s kabinom s dvoje vrata i pogonom na zadnje točkove, uz izbor po dva motora sa šest i osam cilindara.

Od tada smo videli četrnaest generacija od čega je ona sadašnja debitovala protekle godine. Serija F se tokom proteklih sedam i po decenija izmenila u velikoj meri, pa se danas može naručiti i sa turbobenzincima, dizelom, hibridom pa i spomenutom konfiguracijom na struju nazvanom Lightning.

Sama kategorija je prošla kroz velike izmene. Dok su ovakva vozila nekada važila za veoma primitivna i uglavnom korišćena za obavljanje poslova na farmama i građevinama, danas se smatraju porodičnim gde ih vlasnici voze svakodnevno uz one kamionske atribute, i to samo po potrebi.

Jubilarni 40-milioniti primerak je sive boju u pro-terenskom paketu opreme Tremor. Stiže sa 3,5-litarskim turbobenzincem i 400 „grla“ kao i pogonom na sva četiri točka. Spomenućemo da je kompanija prošle godine takođe proslavila veliki jubilej kada je 400-milioniti Ford sišao sa proizvodne trake.

Iako Serija F nema one prodajne rezultate kao što ih ima Toyota Corolla, mnogi će reći da su njegovi brojevi još impresivniji. Naime, japanski bestseler se prodaje širom sveta dok je prodaja američkog kamioneta rezervisana samo za Severnu i Centralnu Ameriku kao i za par država Bliskog Istoka. Takođe je značajno skuplji, a njegova prosečna prodajna cena na domaćem tržištu je prošle godine iznosila nešto više od 63 hiljade najmanjih zelenih novčanica.
Šta da kažemo osim „svaka čast“…

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Kada se uzmu u obzir sve nabrojane okolnosti…..impresivno! Na drugoj strani, nevjerovatno je sta Amerikanci toliko vide u tim pikapovima?!

Dezon

Zato jer svi su zaludjeni bastovanstvom, pick up em moze natovariti puno. Em je udoban za prosecnu gojaznu porodicu,ima mnogo dobrih strana.

Yankee

Prosto – vide „sve u jednom“. Unutra imaju istu opremu kao krosoveri i automobili, sto znaci da ih mozes voziti od ponedeljka do petka do kancelarije. Imaju dovoljno veliku vucu da mogu povuci brod ili kamp prikolicu i ici putevima kao da nista ne vuku. Imaju dovoljno veliku prikolicu za kucne projekte. Mozes ih voziti u svim vremenskim uslovima i po svim terenima bez problema. Jednostavno dobijes sve u jednom.

Sebastian L.

Zaboga, ne može „Đžim“… Čak i da imate neki automatski korektor teksta, ovako nije mogao da ga ispravi pa ne znam šta da je ..

Izmenjeno 2 godine pre od strane Sebastian L.