1. Home
  2. Sajmovi
  3. Mercedes Vision EQXX srušio svoj rekord u pogledu autonomije
Mercedes Vision EQXX srušio svoj rekord u pogledu autonomije
7

Mercedes Vision EQXX srušio svoj rekord u pogledu autonomije

1.40K
7
Podelite sa prijateljima:

S jednom dopunom baterija prevalio više od 1,2 hiljade kilometara

Upravo je objavljena vest da je Mercedes Vision EQXX s jednim punjenjem baterijskog pakovanja uspeo da prevali razdaljinu dugu čak 1.202 kilometara, što je postinguće ostvareno na dugmetražnoj vožnji između nemačkog Štutgarta i staze Silverstoun u Engleskoj. Prethodna rekordne neprekidna vožnja je trajala 1.007 kilometara i vožena je između germanskog Zindelfingen i Kasija u Francuskoj.

Vožnja je trajala dva dana i četrnaest i po sati, i preduzeto je u identičnim okolnostima u kojima bi se svako od nas našao da je pokušao da izvede sličan poduhvat. To znači da se ekipa iz Štutgarta susretala sa zatvorenim delovima autoputa usled održavanja saobraćajnice, gustim saobraćajem, posebno u okolini Londona. Klima uređaj je bio uključen u periodu dužem od osam časova, a registrovano je i jedno zaustavljanje u Engleskoj (u Brakliju), kako bi se obišla prodavnica Mercedes-Benz Grand Prix.

Vozač koji nastupa u seriji Formule E, Nik de Vris je na stazi u Silverstonu vozio ovo električno vozilo jedanaest krugova i tada je postigao maksimalnu brzinu kretanja vozila od 140 kilometara na sat. Automobil je konačno ostao bez napajanja, odnosno bez goriva u zaustavnoj stanici.

Ako pretpostavimo da je de Vris prešao na Silverstonovom rasporedu u trci za Veliku nagradu od 5.891 kilometar, to je iznosilo 64.810 kilometara obične vožnje. Dakle, pri nižoj brzini kretanja, moguće je, odnosno verovatno je da bi ovaj Mercedes mogao da vozi na još većoj udaljenosti. Nemački EQXX je tokom ovog putovanja trošio 8,3 kWh struje na svakih stotinu kilometara, dok je prosečna brzina kretanja bila 83 km/h, dok je prilikom uspostavljanja prethodnog rekorda potrošnja bila na nivou od 8,7 kWh na svakih stotinu kilometara.

Nakon što je EQXX dopunjen u Silverstounu, nastavio je svoju misiju ka Festivalu brzine u Gudvudu, gde se uspentrao na čuveno brdo.

Iako Mercedes nije obelodanio baterijski kapacitet modela EQXX, poznato je pakovanje skromnije od zapremine oličene kroz cifru od 100 kWh. Pakovanje je manjeg obima za 50% i 30% je laganije od onog u modelu EQS. Jedan motor razvija 241 konjsku snagu, a da bi se domet uvećao, ugrađena je i solarna ploča koja napaja sistem HVAC kao i multimedijalni koktel funkcija. Neto masa vozila iznosi 1.755 kilograma.

AutoRepublika

(1402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bas lepo, bravo Mercedes. Ne znam samo kakve koristi ce imati nasa civilizacija od ovog rekorda? Ovaj ruzni auto je unikat, ogroman je i nepraktican za svakodnevnu upotrebu, preskup je za normalne ljude a rekord je napravljen u precizno planiranim uslovima pa tako nema nikakve veze sa realnoscu. Zakljucak: cisti reklamni geg. Ako zelimo da e-pogon dobije na masovnosti onda su nam potrebni: nova tehnologija baterije nezavisna od litijuma i drugih retkih i skupih materijala, broj punjaca u bar jednakom broju koliko danas ima pumpi za gorivo i struja – bar deset puta vise nego sto se sada proizvodi. Jer… Pročitaj više »

Garbage

To je samo teaser za tehnologiju i reklama. Potrošnja od 8.7 kw je Ok ipak nisu to bile brzine od 130 km/h, ništa spektakularno – sa Twingom u pažljivoj vožnji (ono oko 60-70 km/h) može se trošiti oko 9 kw/h (Twingo je lakši ali ima katastrofa aerodinamiku). Dostupnost punjača i brzo punjenje osobno mislim da je mnogo važnije od kapaciteta baterije. Ono da kada dođeš na autocesti na pumpi da ima 20 ili 30 punjača pa da si siguran da će biti slobodan. U gradovima su dovoljni i ovi slabiji AC punjači – kad si negdje na parking Lidl ili… Pročitaj više »

Matija

Jeste neprecizno ali nisam karikirao vec sam mislio na opste energetske potrebe a ne samo na automobile:

– domacinstva – nema vise kuvanja i grejanja na gas, naftu, ugalj, drva.
– Kompletna industrija.
– Kompletan saobracaj.

S mile

Po procitanim testovima, samo u laganoj voznji otvorenim putem se spusta potrosnja ispod 13 do 15kwh. Tako da je ovih 8.3kwh….bas nisko. Kako li su uspeli da je ovako spuste

Garbage

Odličan rezultat – ali ništa spektakularno, Twingo (samo sa njim imam iskustva) na otvorenoj cesti (ljeti) bez problema ispod 10 kw/h – zimi je to dosta više ne samo zbog grijanja nego se osjeti i da padne kapacitet baterije pa je doseg značajno manji. Na autoputu je potrošnja dosta viša pogotovo iznad 110 km/h. Ugrubo pola energije pri tim brzinama ode na otpor kotrljanja (koji ovisi o tipu i dimenziji guma te masi – tu je velika prednost manjih i lakših auta). Mercedes je vjerojatno koristio neke low resistance gume kako bi postigao efekt malog otpora; a druga polovice energije… Pročitaj više »

TheStig

Gume sa niskim koeficijentom otpora plus aerodinamika i baterija velikog kapaciteta. Nema ovdje nikakve mudrosti…tzv bragging rights. Mercedes počeo praviti šporete.

Matija

Tako je. Ovde je fokus na rekordu, sve ostalo sto cini jedan normalan auto potisnuto je u drugi plan.