1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pre premijere demistifikovan prvi električni krosover s indeksom BMW M
Pre premijere demistifikovan prvi električni krosover s indeksom BMW M
0

Pre premijere demistifikovan prvi električni krosover s indeksom BMW M

157
0
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući objavama kineskih novinara, u prilici smo da, pre zvanične premijere vidimo kako izgleda pionir iz linije proizvoda s čuvenom oznakom M iz BMW-a, a koji je pogonjen isključivo od strane elektromotora. Dakle, pred nama je model BMW iX M60, neposredno pre zvaničnog debija.

BMW iX M60 predstavlja najprestižniju modifikaciju nedavno predstavljenog baterijskog krosovera firme iz Minhena i kao takva, biće to prva verzija električnog SUV-a s oznakom M u imenu. Proizvođač tvrdi da je domet s jednom dopunom baterijskog pakovanja na nivou od 575 kilometara, u skladu s pravilima opisanim u protokolu  WLTP. Navedeno je da ovaj krosover iz mesta do „stotke“ stiže za 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina na nivou od 250 km/h.

Prvi električni krosover iz odeljenja M je, prema originalnim zamislima uprave BMW-a trebalo da ima zvaničnu premijernu prezentaciju na preksutrašnjem Sajmu potrošačke elektronike (CES), ali je onda objavljeno da se BMW povlači s tog događaja, baš kao i General Motors i rival Mercedes, uz pozivanje na mere zdravstvene predostrožnosti i najavu virtuelnog debija za moćni i teški baterijski krosover.

Ispostavilo se da nije bilo moguće zadržati mističnost u vezi stila i osnovnih tehničkih specifikacija obilno reklamiranog noviteta iz palete modela BMW iX, pa se tako zna da je eksterijer modifikacije iX M60, baš kao i enterijer, skoro u potpunosti identičan onima koje nude bogato skockane verzije krosovera iX xDrive40 i iX xDrive50.

Oprema koju će poneti najbogatija varijanta baterijskog SUV-a će se raspoznavati po detaljima, akcentima izvedenim u boji bronze, a isto tako i po značkama M kojih će biti poviše, kako na karoseriji, tako i u putničkoj kabini. Nalepnica M60 će možda najvidljivija biti na petim vratima i blatobranima. Inače, drugih posebnosti u stilu i nema, koliko vidimo.

Kapacitet trakcione baterije još uvek nije obelodanjen, ali izgleda da će iX M60 dobiti pravo na eksploataciju baterijskog pakovanja od 105,2 kWh, odnosno istog onog na koji se kao, rezervoar energije oslanja i verzija iz palete ovog modela s oznakom koja uključuje cifru „50“.

Različita fina podešavanja električnih agregata, koja su uzrokovala više snage za krosover, dovela su do redukcije u pogledu nivoa autonomije za 9%, pa je tako ona svedena sa reklamiranih 630 kilometara (stvarnih na autoputu oko 370 kilometara pri brzini u okviru zakonskih limita), na 575 kilometara. Zato je ubrzanje na pravcu impresivno i traje za 0,8 sekundi kraće nego kod pomenute varijante iX50, dok je i najviša brzina „oslođena“ do granice koja obično važi i kod konvencionalnih automobila BMW-a.

Nije obelodanjeno o tome kako se glomazni baterijski krosover nosi s toliko snage u kombinicaji s takvom težinom, pa iako se često poredi po gabaritima sa BMW-om X5, nigde nema priče o poređenju u parametrima vezanim za sportski stil vožnje. Istini za volju, izgleda da će se prvi električni M s povišenim odstojanjem od tla razlikovati i po potpuno kontrolisanoj šasiji, ali još uvek nema zvanične potvrde na ovu temu.

Kako bilo, zvaničnu prezentaciju novog BMW-a iX M60 bi trebalo očekivati tokom ove radne nedelje. Izveštači veruju da će prodaja prvog krosovera iz odeljenja BMW M, a koji dolazi bez motora s unutrašnjim sagorevanjem, početi tokom leta 2022. godine. Razumno je očekivati da će se naći u prodaji i kod nas, a kakav će uspeh postići, to tek ostaje da se vidi.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments