1. Home
  2. Prezentacije
  3. Destroyer 05 kao promoter novog „ratno-mornaričkog“ koncepta BYD-a
Destroyer 05 kao promoter novog „ratno-mornaričkog“ koncepta BYD-a
1

Destroyer 05 kao promoter novog „ratno-mornaričkog“ koncepta BYD-a

414
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija BYD je napustila praksu imenovanja automobilskih modela u čast velikih kineskih dinastija (Han, Tang, Song, Qin). Umesto takve nomenklature, proizvođač se latio nautičkih tema kako bi dodeljivao željene nazive budućim automobilima. Postava nove porodice modela iz opusa „Marine“, već je počela, pa tako imamo hečbek BYD Dolphin, dok iščekujemo i budući sedan Ocean-X.

Što se tiče modela koji su već u ponudi, oni će biti uključeni u gamu nazvanu Warship („bojni brod“). Kada pričamo o limuzinama moramo reći da je za potrebe njihovog označavanja uveden pojam Destroyer, dok je krosoverima dodeljena identifikacija Cruiser. Kompaktna kombi vozila će se raspoznavati po indeksu Landing Ship.

Prvi borbeni model nove flote će biti limuzina BYD Destroyer 05, koji je restilozvana verzija modela iz 2018. godine, koji se prilikom premijere zvao BYD Qin Pro. „Razarač“ je po prvi put prikazan na novembarskom Salonu automobila u Gvangžuu, ali su tom prilikom prozorska stakla bila maksimalno zatamnjena, a nisu obelodanjene ni tehničke specifikacije istih, ali je sedan sada u potpunosti demistifikovan.

Međutim, sada shvatamo da se i nije imalo potrebe za takvim skrivalicama, jer ispostavlja se da su promene u odnosu na originalni model, ne tako brojne i ne tako dubinske.

BYD Destroyer 05 je 4.780 milimetara dug i promoviše novi stil na prednjem i zadnjem kraju automobila. Prednje svetlosne grupacije su preoblikovane a uvedena je i maska hladnjaka bez okvira, na koji način su se Kinezi malo odaljili od Audijevog korporativnog izraza. Međuosovinski razmak je ostao nepromenjen i iznosi zdravih 2.718 milimetara.

Arhitektura enterijera je identična, iako su svi paneli i trimovi novi. Opema uključuje elektropokretana prednja sedišta, stakleni panoramski krovni otvor, kamere za nadzor nad punim krugom oko vozila, a tu je i autonomno parkiranje.

Jedna od glavnih inovacija koja stiže s ovim novajlijom se tiče uvođenja seta moderne elektronike koju je razvio BYD za modele na platformi e3.0. Tako, Destroyer poseduje adaptivni tempomat sa svim pratećim povezanim funkcijama. Pride, u kabini je postavljen instrumentacioni klaster dijagonale 8,8 inča s novim multimedijalnim sistemom koji poseduje mogućnost bežičnog povezivanja. Njegov rad se prati preko ekrana bioskopske dijagonale od 15,6 inča. Prikaz, po želji vozača i putnika, može biti vodoravan ili pak uspravan.

Debitantska verzija sedana Destroyer 05 za pogon koristi hibridni pogonski sklop DM-i (Dual Mode intelligent), koji je predstavljen od strane BYD-a u ranijem delu prošle godine i koji se već nalazi u eksploataciji kod nekih modela kineske marke, uključujući i originalni trozapreminski model Qin. Da podsetimo da je ovde prezentovani novitet samo ažurirani Qin.

Hibridni sistem je modeliran po uzoru na slične komplekse koje su razvili japanski brendovi Mitsubishi ili Honda, na primer, i u stanju je da funkcioniše u serijskom i paralelnom režimu.

Pod haubom se nalazi atmosferski benzinac zapremine 1,5 litara. Razvija 110 konjskih snaga i u stanju je da radi po Milerovom ciklusu koji karakteriše ekonomičnost. Krasi ga izuzetna efikasnost za termičke motore i ona iznosi 43,04%. Koliko je to visoko vredno postignuće svedoči i činjenica da efikasnost od 40% beleže Toyotini ili pak Hyundaijevi hibridni pogonski sklopovi.

Da kažemo i da pri malim brzinama kretanja, dolazi do deaktiviranja benzinskog motora, a ako to ne bude slučaj, onda SUS motor služi samo kao jedinica za proizvodnju struje namenjene dopuni trakcione baterije kapaciteta od 18 kW/h. Prednje točkove pokreće jedan električni agregat snage 197 „konja“ uz permanentno dostupnih 325 Nm obrtnog momenta.

S porastom brzine kretanja, odnosno s opadanjem efikasnosti elektromotora, hibridni sistem prelazi u paralelni režim funkcionisanja, što znači da motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva biva povezan s pogonskim točkovima, putem spojnice i jednostepene transmisije. Menjačka kutija nije instalirana, dok baterija može biti dopunjena i putem priključka na spoljni izvor energije, bio to kućni ili brzi priključak. Proizvožač navodi da baterija nudi autonomiju od 96 kilometara. Kako zaređasmo s tehničkim podacima, izgleda da nam je preostalo još samo da navedeom da je na zadnjem kraju instalirana ista ona polukruta osovina, koja je bila tu i pre restilizacije.

BYD Destroyer 05 kreće u prodajni pohod na matičnom kineskom tržištu već početkom ove godine, uz ideju da se nudi po ceni u intervalu od 19 do 24 hiljada dolara. Ostali predstavnici nove nomenklature marke BYD, uključujući i veću limuzinu Destroyer 07, koja će doći kao osveženi BYD Han s pomenutim hibridnim sistemom DM-i, će biti predstavljeni ubrzo nakon ove premijere.

AutoRepublika

(414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

…i sada je isplivalo ko s’kim suruje.
Uporedite ovaj BYD Destroyer sa elektricnim Xpeng P5.
Ista platforma, ali BYD je hibrid, Xpeng full-elektrik.