1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ažurirani Ford Mustang Mach-E dobio povećanje dometa i bržu verziju GT
Ažurirani Ford Mustang Mach-E dobio povećanje dometa i bržu verziju GT
0

Ažurirani Ford Mustang Mach-E dobio povećanje dometa i bržu verziju GT

79
0
Podelite sa prijateljima:

Mustang Mach-E je imao svoju svetsku premijeru u jesen 2019. i postao je prvi Fordov serijski električni krosover; baziran je na platformi GE1, koja je u velikoj meri redizajnirana „ugljovodonična“ platforma C2 aktuelnog Forda Focusa.

Zbog činjenice da je GE1 platforma za konverziju, drugi novi Fordovi proizvodi je nisu dobili, a Mustang Mach-E je bio prilično skup za proizvodnju. Glavni obim proizvodnje Mustanga Mach-E obezbeđuje meksička fabrika Forda u gradu Kuautitlan-Iskalji; 2021. godine je proizvodnja električnog krosovera takođe uspostavljena u Kini u zajedničkom preduzeću Changan Ford u Čongkingu.

Domaće, američko tržište prilično je blagonaklono dočekalo Forda Mustanga Mach-E i postalo glavno za ovaj model: prošle godine je prodaja Mustanga Mach-E u SAD iznosila 40.771 jedinicu, što je 3,3% više od rezultata iz 2022. godine (Fordovi podaci). Međutim, Ford je računao na veće serije proizvodnje; februara ove godine, najavljeni su neviđeni popusti od oko 8.000 dolara na Mustang Mach-E u Americi, što je odmah imalo efekta: Mustang Mach-E je završio prvi kvartal 2024. sa 9.589 prodatih primeraka (+77% u poređenju sa prošlogodišnjim periodom januar-mart).

U Evropi 2023. prodaja Mustanga Mach-E smanjena je za 16% na 21.295 jedinica. (podaci JATO Dynamicsa), ali je u prva dva meseca ove godine zabeležen rast od 39% na 2.499 prodatih jedinica – i to je rezultat sniženja.

Ali u Kini, električnom Mustangu ide loše: prošle godine su prodate 2.062 jedinice, što je 73,5% manje od prodaje u 2022. (CAAM); u prvom kvartalu 2024. potražnja je pala za 66,6% na 124 jedinice. Generalno, možemo reći da je kinesko tržište eliminisalo Mustanga Mach-E, ali će se i dalje takmičiti za američko i evropsko tržište uz pomoć restilizacije.

Mustang Mach-E dobio je novi zadnji električni motor Fordove proizvodnje; lakši je, kompaktniji i energetski efikasniji od prethodnog sa istom snagom, dok daje do 135 Nm povećanja maksimalnog obrtnog momenta (specifični pokazatelji zavise od specifične modifikacije). Novi algoritmi za upravljanje električnim sistemom u kombinaciji sa novim motorom dali su do 32 km dodatne rezerve „goriva“ sa jednim punjenjem i smanjili vreme punjenja baterije za nekoliko minuta.

Verzija Extended Range RWD sa najvećim dometom i sa pogonom na zadnje točkove (294 KS, 525 Nm) sa baterijom kapaciteta 91 kWh sada može da pređe 515 km sa jednim punjenjem prema ciklusu EPA (ova cifra još uvek nije potvrđena, dok je sertifikacijom pre ažuriranja iznosila 483 km).

Posebna pažnja tokom ažuriranja posvećena je sportskoj verziji GT sa dva motora: ona sada podrazumevano ima sportska prednja sedišta, adaptivne amortizere MagneRide i Brembove prednje kočione čeljusti (ranije se doplaćivalo za sve ovo).

Maksimalna ukupna snaga verzije GT je istih 487 KS i 813 Nm, ali sa novom opcijom Performance Upgrade (nadogradnja performansi), maksimalni obrtni moment se povećava na 949 Nm. Standardni Mustang Mach-E GT ubrzava do 60 mph (96,56 km/h) za 3,8 sekundi, sa opcijom Performance Upgrade za 3,3 sekunde. Potpuno punjenje baterije od 91 kWh trebalo bi da bude dovoljno za 450 km dometa (EPA) dok je pre ažuriranja bilo 435 km.

Na vrhu ponude je verzija Rally, predstavljena prošle jeseni na Salonu automobila u Minhenu: sada ima isti pogonski sklop kao Mustang Mach-E GT sa opcijom za nadogradnju performansi, ali zbog karakteristika dizajna, Rally je nešto sporiji i dostiže 60 mph za 3,4 s. Domet sa jednim punjenjem je 426 km (EPA).

Dizajnerske karakteristike uključuju, podsetimo, klirens povećan za 20 mm na 150 mm, vešanje podešeno za vožnju po šljunku, zaštitne štitnike s donje strane karoserije, poseban program upravljanja pogonom, jedinstveni aerodinamički komplet za karoseriju i druge kozmetičke detalje.

Ažurirani Mustang Mach-E Rally košta u SAD od 59.995 dolara (u daljem tekstu cena ne uzima u obzir troškove isporuke od 1.895 dolara), Mustang Mach-E GT počinje od 53.995 dolara, a za Performance Upgrade potrebno je dodatno platiti 995 dolara.

Osnovni Ford Mustang Mach-E u konfiguraciji Select sa jednim zadnjim elektromotorom (268 KS, 525 Nm) i baterijom od 72 kWh sada košta od 39.995 dolara, sa dometom od 402 km sa jednim punjenjem prema „EPA“ ciklusu (do ažuriranja je bilo 370 km).

Ford Mustang Mach-E nije dobio nikakve kozmetičke izmene. Zeleni automobil na fotografijama ima opcioni Bronze Appearance Package, predstavljen još u januaru, koji košta 1.995 dolara.

AutoRepublika

(79)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments