1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedna jeftina električna kockica iz Kine: Dongfeng Fengguang Mini EV
Još jedna jeftina električna kockica iz Kine: Dongfeng Fengguang Mini EV
1

Još jedna jeftina električna kockica iz Kine: Dongfeng Fengguang Mini EV

474
1
Podelite sa prijateljima:

Veliki uspeh koji je na tržištu postigao mali i veoma pristupačni električni automobil Wuling Mini EV, prosto je naterao i ostale proizvođače da se zamisle i zaključe da bi bilo najbolje da i oni ponude alternativu u toj klasi. I zaista, u prvoj celoj godini u kojoj se pomenuti mališan nudio na tržištu, i to samo Narodne Republike Kine, isporučen je na adrese 329 hiljada kupaca!

Tako smo tokom jeseni za nama mogli da vidimo sličan heč nove generacije, o kom smo takođe pisali, a koji se zove Chery QQ, a evo sada možemo da izvestimo i o promociji noviteta iz koncerna Dongfeng.

Puno ime malenog hečbeka s troje vrata je pomalo rogobatno, a koliko je to verodostojna tvrdna s naše strane, procenite i sami: Dongfeng Fengguang Mini EV. Kako god se mališa zvao, činjenica je da promoviše identičan koncept kao dva vozila koja smo naveli u uvodnom delu teksta. To znači da ima kubične proporcije, panele karoserije koji su prilično ravni, kao i točkove na krajevima karoserije koji integrišu felne prečnika 12 inča.

Dodatno, i po dimenzijama se pridošlica smešta u klasu starosedelaca iz uvoda izveštaja, pa tako Dongfengov pulen nudi dužinu od 2.995 milimetara, širinu od 1.495 mm, dok je visina na koti od 1.640 mm. Između prednje i zadnje osovine se nalazi prostranstvo dužine blizu dva metra (1.960 mm).

Zanimljivo je pomenuti da je u razvoju noviteta učestvovala zasebna divizja unutar koncerna Dongfeng, a koja nosi ime DFSK (Dongfeng Sokon). Poznata je po konstrukciji uglavnom prostih i jeftinih komercijalnih vozila, a evo ih sada i u kategoriji urbanih električnih automobila.

Za potrebe označavanja sićušnog elektromobila s troje vrata i imenom Mini EV, osmišljen je novi, taze logotip i on je u obliku stilizovanog slova „E“. Paleta dostupnih nijansi za karoseriju se isključivo sastoji od pastelnih farbi, što se može smatrati prikladnim izborom ekipe stilista iz Kine.

Nažalost, ovom prilikom vam ne možemo prikazati slike iz malene putničke kabine jer ih proizvođač nije podelio, a isto se može reći i za tehničke specifikacije, koje su uglavnom ostale mistične. Za sada je poznato da je novi Dongfeng Fengguang Mini EV pokretan električnim motorom koji razvija 34 konjske snage, odnosno za sedam više „grla“ od onog što nude rivali iz Wulinga i Cherija.

Ovde je motor montiran tako da pokreće zadnje točkove. Zadnja osovina je s kontinuiranom vezom i menjačkom kutijom. Ostali važni podaci će biti obnarodovani na skoroj premijeri koja se očekuje u prvom tromesečju 2022. godine.

AutoRepublika

(474)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj simpaticni autic, kao i njegov uzor sa takodje zvucnim imenom „Hongguang Mini EV“, pokazuju da su Kinezi shvatili nesto sto evropljanima ne ide u glavu – mini automobili su najbolje sredstvo za masovan e-mobilitet! Bilo bi veoma korisno da se ovakvi automobilcici (ne mogu da odolim a da mu ne tepam! 🙂 rasire po Evropi. Prosle godine je najavljena prodaja Hongguang Mini EV ali jos uvek se nije pojavio u EU. Sta mogu da budu razlozi za uzdrzavanje od prodaje? Pre svega pasivna bezbednost – ovaj autic sigurno ne bi izdrzao NCAP testove koji vaze u EU i USA.… Pročitaj više »