1. Home
  2. Prezentacije
  3. Beta verzija budućeg hot heča: Alpine A290 kao prerušeni savremeni Renault 5
Beta verzija budućeg hot heča: Alpine A290 kao prerušeni savremeni Renault 5
4

Beta verzija budućeg hot heča: Alpine A290 kao prerušeni savremeni Renault 5

340
4
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo grupacije Renault je pre oko dve godine najavilo lansiranje obećavajuće palete modela brenda Alpine. Porodica budućih četvorotočkaša je nazvana Dream Garage (Garaža snova). Uključuje tri električna vozila, i to hot heč, krosover i sportski model. Prvi od ovih modela je već spreman, doduše u konceptnom obliku, i zvaće se Alpine A290_β. 

Dakle, protoptip, beta verzija budućeg vrelog hečbeka je predstavljena.

Alpine je upravo proširila značenje tradicionalnog sistema indeksiranja vozila, što je učinjeno u želji da se podrži širenje asortimana. Prva cifra otkriva veličinu automobila (pa je dvica iskorišćena za vozila iz segmenta B), dok je druga i treća cifra zamišljena da posluži kao naznaka za namenu konkretnog modela.

Tako je brojka 10 inicijalno zamišljena, i opstaće da obeleži čistokrvne sportske automobile (kao na primer model kupea koji smo svojevremeno testirali – Alpine A110), dok indeks 90 indikuje da se radi o univerzalnim automobilima (uključujući buduće krosovere).

Alpine A290 nije nezavisan model, već je moćna i vozački nastrojena verzija retro hečbeka s oznakom Renaulta 5, koji pak još uvek nije dospeo na pokretne trake. Otuda visoko postavljena školjka osobenog dizajna i s petoro vrata. Ali za vozila brenda Alpine, konstruktori su pripremili više zanimljivih mogućnosti. Tako su na primer implementirana dodatna svetla na nosu vozila koja obezbeđuju poboljašanu vidljivost u specifičnim uslovima. Ideja je da se kao takva prenesu na masovno proizvedene verzije.

Alpine A290_β leži na naplacima od 20 inča i poseduje dodatne aerodinamčke dodatke karoserije, masivni difuzor u zadnjem delu vozila i proširene lukove točkova.

Ali udubljenja na zadnjim vratima nisu prava već su lažna, a postavljena su na to mesto kako bi evocirala uspomenu na usisnike za vazduh viđene kod modela Renault 5 Turbo s motorom postavljenim po sredini vozila, aktuelnom tokom osamdesetih godina prošlog veka. Zanimljiv detalj je i to što je na desnom blatobranu postavljen amblem brenda, i to u obliku ogledala tako da strelica pokazuje ka napred. Hot heč je dugačak 4,05 metara, širok 185 centimetara i visok 148 cm.

Proizvođač je naveo da je beta verzija onakva kakva će biti i serijska, sa stepenom preklapanja od nekih 85%. Hečbek Alpine A290, kao i bazični Renault 5, bi trebalo da počiva na široko rasprostranjenoj arhitekturi namenjenoj električnim vozilima CMF-B. Podrazumeva prednji pogon i nezavisno oslanjanje na zadnoj osovini.

Ali, koncept beta poseduje dva trakciona električna motora na prednjoj osovini. Ipak, nije obelodanjeno koja je moć ovih agregata, a pride, najavljen je i samo jedan u masovno proizvednoj varijanti. Taj bi, prema preliminarnim informacijama, trebalo da razvija istih onih 218 konjskih snaga, koliko i motor ugrađen u serijsku verziju modela Renault Megane E-Tech.

Naposletku i naravno, serijski sklopljen hot heč će imati potpuno drugačiji enterijer. Zaista, konstruktor se opredelio za trkačku organizaciju putničke kabine s tri mesta za sedenje i vozačkim sedištem pričvršćenim po sredini, ovalnim volanom i projekcionim ekranom umesto uobičajene instrumentacije.

Sedišta za putnike su smeštena na levoj i desnoj strani i izmeštena su ka nazad. Masovno proizvedene modifikacije će dolaziti s dva reda sedišta, što je tradicionalna postavka.

Proizvodnja hečbeka zvanog Alpine A290 bi trebalo da započne tokom jeseni 2024. godine. Do tada bi već trebalo da se masovna proizvodnja Renaulta 5 uvede u neki uobičajeni ritam. Oba modela će, shodno zdravom razumu, biti sklapana u istoj fabrici u francuskom gradu Duiju.

AutoRepublika

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantna strategija – prezentacija nove familije vozila startuje sa vrhunskim sportskim modelom! Da li to treba da ubedi kupce da je cela familija Petice sportska? Ako im ovo uspe, onda ce to biti novo poglavlje u marketingu!

S mile

Oladice se, kad cuju cenu 🤣

BB

Biće u skladu sa sportskim automobilima 😂🤣

Renault Terminator

Ovo ću da iskuliram..dok ne bude crno na bijelo sve postavljeno na astal.