1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar I-Pace očajan u testu „severnog jelena“ (VIDEO)
Jaguar I-Pace očajan u testu „severnog jelena“ (VIDEO)
4

Jaguar I-Pace očajan u testu „severnog jelena“ (VIDEO)

1.07K
4
Podelite sa prijateljima:

Ipak, dobre vesti su da se nije prevrnuo.

Test „severnog jelena“ je jedna od najzahtevnijih bezbednosnih provera u svetu automobila, ako izuzmemo „kreš“ testove. Svedoci smo da su se mnogi proizvođači automobila osramotili na ovom planu, jedva prošavši test ili čak pavši na ispitu.

Da se podsetimo malo istorije. Test „severnog jelena“ je svoj zvaničan naziv dobio 1997., kada su se pojavio čuveni video i foto materijal u kojem je glavni protagonista bio Mercedes-Benz A klase, koji je završio na krovu. Vozač, koji je srećom prošao bez povreda, rekao je da je cilj testa billo određivanje sposobnosti vozila da bezbedno obiđe prepreku koja se iznenada našla na putu, poput severnog jelena. I tako, „severni jelen“ je ostao s nama 22 godine kasnije, postavši sinonim za manevarske sposobnosti automobila.

Da se vratimo na video. „Junak“ ove priče je Jaguar I-Pace, model koji je pobrao brojna priznanja i nagrade za automobil godine (aktuelni je nosilac naslova za „Evropski automobil godine“). Reč je o prvom evropskom električnom krosoveru, a s obzirom da poseduje električni pogon, za očekivati je bilo da bude natprosečne upravljivosti. Međutim, ne želite da da se bilo šta nađe ispred vas dok ga vozite osamdesetak kilometara na čas.

U priloženom video klipu možemo videti snažno podupravljanje I-Pacea, koji usput promašuje i udara čunjeve. Stiče se utisak kao da je automobil dvostruko teži nego što jeste ili da je opremljen lošim gumama. U najboljem pokušaju, čak možemo videti da je spoljni točak u potpunosti blokirao nakon inicijanog manevra izbegavanja ulevo, kao da se kontrola stabilnosti iz sve snage borila s vozilom. U većini slučajeva, I-Pace se kreće pravolinijski prema čunjevima, uprkos tome što su točkovi usmereni tako da se prepreka izbegne.

Prolazna ocena? Teško.

AutoRepublika

Izvor: km77.com

(1074)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Za putnike u njemu je bezbedan, ali bolje da se ne nađete u blizini kao slučajni prolaznici. 🙂

Rade

Na 73 km/h (1:15) prednjim levim točkom prelazi preko ostavljenog traga iz prethodnog testiranja. Zato je i proklizao.

Bungi

Za jedan automobil koji teži preko 2 tone, gdje same baterije teže oko 400 kg ovo uopšte nije loš rezultat.Ako hoćeš slalom i upravljivost imaš Ford Fokus RS,Mazdu MX-5,…Strujaši nisu lagani pa teško da mogu biti i upravljivi.

BojanNeki

Izgleda je Tata upotrebio indijske „inženjere“. Ovakvo blokiranje točka nije viđeno decenijama, tačnije od kada se abs ugrađuje u svaki automobil.