1. Home
  2. Vesti
  3. Mazdini novi aduti za evropsko tržište stižu sledeće godine
Mazdini novi aduti za evropsko tržište stižu sledeće godine
1

Mazdini novi aduti za evropsko tržište stižu sledeće godine

359
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka želi da uveća prodaju na evropskom tlu, i stoga su pripremili nekoliko noviteta za ovdašnje kupce. 

Mazdina ofanziva novih modela na Starom kontinentu počeće sledeće godine, i ovaj put, akcenat je na elektrifikaciji. Barjak hibrida Mazde u Evropi poneće nova „dvojka“. Zapravo, reč je o potpuno kloniranom Toyotinom Yarisu koji sada ima Mazdinu značku na haubi.

Toyota će i vršiti proizvodnju ovog hibridnog hečbeka koji će kod Mazde biti dostupan isključivo kao klasični hibrid. Rukovodioci japanske marke očekuju solidnu prodaju tog modela, koji bi, pre svega, trebalo da im pomogne sa umanjivanjem flotne emisije štetnih gasova u Evropi.

Ono što je interesantno je da će aktuelna Mazda 2 ostati na tržištu. Tako će se doći do pomalo bizarne situacije da postoje dva različita modela potpuno istog naziva. No, „originalna“ Mazda 2 jedan je od retkih automobila u B segmentu koja i dalje nudi atmosferski četvorocilindarski motor, i stoga je sigurno da će i dalje uspevati da pronađe put do kupaca, bar onih koji žele takav agregat.

Zatim, Mazda sprema još jedan SUV za svoj portfolio u Evropi. U pitanju je CX-60, model koji će se postaviti iznad CX-5. Dakle, nadolazeći SUV smestiće se u D segment, tako da se slobodno može reći da se radi o alternativi za Mazdu 6 čija je prodaja u Evropi pala na najniže moguće grane.

Špijunska fotografije nove Mazde CX-60

Još uvek nije u potpunosti poznato kako će izgledati paleta motora ovog budućeg SUV-a. CX-60 bi trebalo da poseduje klasične dizel i benzinske agregate, s tim da će u pomoć priteći sistem blagog hibrida. Veruje se da će u ponudi biti i plug-in hibrid, što je takođe poprilično potrebno Mazdi ukoliko želi da umanji prosečnu flotnu emisiju štetnih gasova.

Ono što je interesantno, to je da će CX-60 pored Starog kontinenta biti ponuđen kupcima i u Japanu. No, veliko je pitanje šta može da učini ovaj model u vrlo konkuretnom D segmentu u SUV klasi u našem delu sveta.

Mazda u svojoj gami već poseduje jedan potpuno električni model. U pitanju je MX-30, za mnoge nedorečen EV krosover. No, u Mazdi ističu da su kod tog vozila akcenat stavili na voznu dinamiku, te da je autonomija kretanja ostala u drugom planu. I kao takva, MX-30 uspela je ove godine da upiše ozbiljan rast prodaje u Evropi (+65%), i ukupno je isporučeno 10.614 jedinica (u EU).

To je ipak daleko od lidera u EV klasi, i Mazda želi da poradi na uspehu svog električnog krosovera. MX-30 tako bi trebalo da dobije zaboravljeni Wankel agregat koji bi ovde tumačio ulogu generatora električne energije, što bi trebalo da za posledicu ima uvećavanje dometa za pomenuti model.

Ovo će ujedno biti i mali eksperiment za japansku marku, jer ukoliko se ovaj sistem pokaže dobro u praksi i na tržištu, trebalo bi očekivati još sličnih električnih vozila iz Mazde. MX-30 sa pomenutim generatorom trebalo bi da se nađe na tržištu sredinom iduće godine… U međuvremenu, možete pročitati TEST ovog baterijskog SUV-a u režiji našeg kolege Perice Rajkovića.

AutoRepublika 

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Hmm, ne znam što će Mazda sa tim klonom od Toyote…, mora da su u teškoj panici sa emisijama. Ne znam niti jedan klon koji je bio uspješan. Prije 15 godina sam kupovao za roditelje Suzuki Ignis 4WD, koji je imao klona u Subaru Justy-ju. Dakle, identična oprema i motorizacija, a razlika u cijeni 20%! I jedan i drugi su se proizvodili u Mađarskoj, pa osim značke, nije bilo nikakve razlike. Isto je bilo i sa SX4 koji je imao klona u Fiat Sedici-ju, pa Mitsubishi L200 sa klonom Fiat Fullback… uglavnom, klon je uvijek katastrofalno prolazio i ubrzo propao… Pročitaj više »