1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-5 SKYACTIVE-G 2.0 – Nova ili restilizovana?
Mazda CX-5 SKYACTIVE-G 2.0 – Nova ili restilizovana?
54

Mazda CX-5 SKYACTIVE-G 2.0 – Nova ili restilizovana?

14.81K
54
Podelite sa prijateljima:

Lansirana 2012., druga generacija Mazde CX-5 ugledala je svetlost dana 2017. godine, u veoma sličnim formama. Nakon bližeg upoznavanja s njom opravdano smo se zapitali imamo li zaista u rukama potpuno novi model?

Pre nego li razradimo temu, nekoliko podataka vrednih pažnje. Mazda CX-5 predstavlja čitavih 25 % procenata prodaje japanskog proizvođača, što znači da je jedan od najznačajnih modela kuće. Do sada se prodala u bezmalo dva miliona primeraka, od čega nekih 500.000 u Evropi. Razumljivo je dakle što je proizvođač iz Hirošime bio uzdržan kada je trebalo zameniti ovakav bestseler, neprocenjivo važan u svakom pogledu.

Zašto dakle krenuti od praznog papira, potrošiti silne milione za razvoj i na kraju rizikovati da se izmenjen recept ne dopadne kupcima? Previše nepoznanica za poslovično racionalne Japance, posebno što je zbog lavine novih konkurenata trebalo brzo reagovati. Oficijelno, CX-5 je dakle potpuno novi model, no bolji poznavaoci brenda, ili još bolje ovog modela, pre će reći da se radi o dubinskoj restilizaciji, odnosno evoluciji bivšeg. Uostalom, platforma je preuzeta od prethodnog, što mnogo toga govori, zar ne? S druge strane, proizvođač tvrdi kako je preko 50% delova potuno novo, i da nijedan element karoserije bivšeg CX-5 nije sačuvan. No to je upravo ono što se naziva „novo sa starim“, što može biti rizično ukoliko se zna da Mazda ima izvesnih ambicija prema premijum segmentu.

Spolja gledano, evidentno je da nema ni govora o nekakvoj revoluciji, da se radi o Mazdi CX-5 vidi se i iz aviona! Podsećanja radi, prva generacija restilizovana je krajem 2015., dakle jedva dve godine pre dolaska druge. No iako su opšte forme i proporcije gotovo neizmenjene, atraktivnim detaljima dizajneri su uspeli podariti novu mladost svom fetiš SUV-u. Odnose se pre svega na prednji deo, gde barokni stil prednje maske najviše dolazi do izražaja. Ogromna gubica, s obiljem hroma, deluje agresivno i prepotentno, kao što se i očekuje od jednog „Japanca“, spremnog da se uhvati ukoštac s nemačkom trojkom. U poređenju s bivšim prednja maska je još veća, a svetlosna grupa manja, s ogromnim znakom proizvođača na grilu hladnjaka. Uzevši u obzir da je novi CX-5 duži za samo 1 santimetar, odnosno niži za 1,5 santimetara, iz profila ga samo vrsni znalci mogu prepoznati, po ugledu na zadnji deo.

Verujte mi na reč, kako na ulici nisam mogao da sretnem prethodnu generaciju, morao sam se poslužiti slikama koje sam uradio pre par godina, ne bih li se uverio u detalje. Nemojte me pogrešno shvatiti, ove suptilne razlike ne odražavaju se negativno na stil, naprotiv, lično nalazim da je više nego uspešan!

Mazda CX-5 iz 2012. (pre restilizacije)

Svaka sličnost je namerna

Uz iste spoljašnje dimenzije i međuosovinsko rastojanje, jasno je da ni prostor u unutrašnjosti ne može značajnije evoluirati, posebno ne na zadnjoj klupi. Ništa strašno, jer s 2,7 metara istog, CX-5 je i dalje jedan od najtalentovanijih u segmentu, dve odrasle osobe imaju sasvim dovoljno prostora za kolena i glave. E sad, ukoliko je vozač „kapitalac“ od 2 metra visine, i isti takav se nađe iza njega, sigurno je da će „usfaliti“ mesta za kolena. Sva sreća, pristup je olakšan vratima koja se otvaraju pod uglom od 90°. S druge strane, treća osoba nema tu šta da traži, pre svega zbog širokog tunela na podu i forme zadnjeg naslona, koji je podeljen u odnosu 40/20/40.  Nije zgodno za putnika ali jeste za skije i predmeti do 1,8 metara, koji staju u  unutrašnjost.

Porodični SUV u svakom pogledu, računajući i prtljažnik od 506 litara, veći tek za par litara od prethodnog. Praktični aspekt ogleda se u ručicama na bokovima, njihovim potezanjem obaraju se nasloni i obezbeđuje potpuno ravna površina, zapremine 1.620 litara. Ne pokriva ga nekakva bezvezna polica, već odlično integrisan zastor u samim petim vratima (novi Peugeot 508 poslužio se istom idejom), koja mogu biti i s električnom asistencijom.

U dnu pronađosmo još jedan poveći boks, zgodan za odlaganje alata ili sprejeva za čišćenje, ne i rezervni točak. Za francusko tržište predviđen je samo kit za opravku guma, ili eventualno rezervni točak tanak kao palačinka. S druge strane, značajna evolucija tiče se enterijera, preciznije rečeno komandne table. Osim što nije toliko masivna i impozantna kao pre, poboljšana je i ergonomija.

Dugme za startovanje motora sada je vidljivo i na konzoli, dok je centralni ekran podignut na gornji deo armature (nekada integrisan). Sve deluje znatno modernije i kvalitetnije (obilje mekane plastike), jedino mi nije jasno zašto ekran ima samo 7 inča, bez funkcija kao što su Carplay i Android Auto (barem ih nije imao pre bezmalo dve godine kada je obavljena test vožnja)? Osim toga, u vožnji ekran nije osetljiv na dodir, te se mora poslužiti „džojstikom“ i komandama između sedišta. Sva sreća dobro su zamišljene i lake za napipati, bez potrebe da se spusti pogled.

Iako ružno do bola, dugme za jačinu svuka je ektremno praktično i nadohvat ruke vozaču i suvozaču. Jedna stvar mi je ipak zasmetala, spoljašnji retrovizori su po meni smešteni previše unazad. Umesto da se samo baci pogled krajičkom oka, neophodno je zaokrenuti glavu. Poboljšana je i pozicija za upravljačem, iako je to i ranije bila opsesija Mazde. Ručica menjača je podignuta je u tom cilju za 6 santimetara, dok je instrument tabla možda i najpreglednija od svih SUV/krosovera koje sam imao prilike voziti.

Dobro, ni tu nema velikih izmena, pored dva klasiična analogna instrumenta (obrtomer i brzinomer) imamo i treći numerički, s podacima u vezi s količinom goriva u rezervoaru, potrošnje i ostalih podataka koje pruža putni računar. Za upravljačem, isto tako izmenjenim (ne bi se reklo na prvi pogled), sada ujedno i grejanim, pozicija je odlična, opet pod uslovom da niste natprosečno visoki. U japanskom jeziku postoji čak i izraz Jimba Ittai, koji označava simbiozu jahača i konja, u našem slučaju automobila.

Sreću na kraju ipak kvari sedište, odnosno nemogućnost da se spusti dovoljno nisko i prekratak sedalni deo, čak i za „Liliputance“ mog tipa (1,72 m). Naše je bilo presvučeno platnom, kada bočni oslonci zadovoljavaju. Kažem platnom jer sam imao prilike razgledati najluksuzniju verziju, gde su od izuzetno kvalitetne kože, u tonu s umecima na komandnoj tabli od plemenitog drveta. Po rečima odgovornog u press voznom parku, još jedan argument Mazde kako bi se privukla imućnija klijentela.

Benzinac za promenu

Da potpisnik ovih redova pažljivo osluškuje glas „baze“, verujem da ste se uverili, u tom cilju na test vožnju sam tražio i dobio jedan od dva raspoloživa benzinska agregata, odnosno 2.0 Skyactive-G (drugi je 2.5  Skyactive-G/194 ks). To Peki, verovatno će reći moj internet drugar iz Švedske, gde dizeli nikada nisu bili dostupni „širokim narodnim masama“, verujem i pojedini čitaoci u Srbiji.

Prvi utisak je pomalo razočaravajuć, pre svega zbog relativno slabog odziva na gas, posebno ukoliko ga uporedimo s dizel agregatom. Posve razumljivo ukoliko se zna da mu je maksimalni obrtni moment znatno slabiji (210 umesto 380 Nm kod slabijeg dizela 2.2/150 ks), a uz to razvija ga pri visokih 4.000 o/min. Radi se znači o različitoj filozofiji vožnje, žele li se ubedljive performanse, benzinac mora u visok režim rada. Opet posve normalno jer Mazda ignoriše turbo punjač i „downsizing“, kao što verovatno znate ovaj agregat je atmosferski!

Dakle umesto da smanjuju radnu zapreminu, kao gotovo svi ostali proizvođači, njeni inženjeri je podižu. Jednostavno ne prihvataju modne trendove, a u pomoć motoru jedino priskače direktno ubrzigavanje goriva i visok stepen kompresije od 14:1. Ukratko, veoma je prijatan za vožnju, bez neprijatnih cimanja prilikom dodavanja ili oduzimanja gasa (a -coup).

U svakodnevnim usovima vožnje nema nikakve potrebe ići do navedenih 4.000 o/min, s nekih 2.000 do 2.500 ubrzanja su linearna i sasvim prihvatljiva. Pored toga, izuzetno je diskretan i kultivisan, njegovih 165 ks nemaju nimalo problema da povuku vozilo od 1.360 kilograma. U poređenju s prethodnim, to je za četrdesetak kilograma više, uglavnom  zbog znatno bolje izolacije kabinskog prostora. Mazda navodi kako su izmenjeni „kederi“ oko vrata, a da su bočna stakla deblja, po ugledu na podne obloge. Uložen je napor i da se smanji buka od kotrljanja, kao i šumovi od vetra. U tom cilju brisači stakla i prskalice za pranje zavučeni su ispod haube.

Rezultat je na nivou očekivanja, može se reći da je sada na nivou najmodernijih SUV/krosovera u segmentu. No CX-5 sam još pre osam godina „zgotivio“ pre svega zbog vozne dinamike, retke za ovakav tip vozila. U međuvremenu dinamični SUV/krosoveri nisu više retkost, sva sreća pa CX-5 nije ništa izgubio od svojih kvaliteta, naprotiv.

Mazda navodi kako je povećana krutost šasije na torziono uvijanje za 15%, plus je dodat elektronski sistem nazvan G-Vectoring Control. Ovaj je zadužen da dozira snagu nezavisno na svaki pogonski točak, podrazumeva se i na zadnje ukoliko se radi o verziji sa integralnim pogonom. U praksi, odnosno na putu, moguće ga je voziti veoma dinamično, čak i kada je s pogonom na samo prednje točkove (voženi). No po vlažnom kolovozu Yokohama gume proklize čim se malo jače strartuje,  promenite ih prvom prilikom.

U jačim krivinama naprednije ogibljenje odlično kontroliše naginjanje karoserije, bez obzira na povišeno odstojanje od tla (21 cm), ova Mazda pokazuje veoma malo podupravljanja. Time se nije izgubilo na udobnosti, čak ni po lošim zemljanim putevima koje smo obilato koristili. Isto se odnosi i na upravljanje, jedino se prilikom parkiranja moje „nejako“ žensko dete požalilo na nedovoljno snažnu asistenciju. Deca k’o deca…

Uz voženi agregat zapao nam je ručni menjač, s izuzetno kratkim hodom ručice, koja zahteva malo navikavanja (dešavalo mi se da pomešam treću i petu brzinu). Rekao bih idealna kombinacija za naše tržiste, sastavljena od najjeftinijeg motora i ručnog menjača, uz solidan nivo opreme i nisku potrošnju. Da, da, Mazde su i po ovome poznate, šta reći do bravo, kada je ova (potrošnja) na nivou jednog malog trocilindarskog agregata. U našem slučaju iznosila je skromnih  8,3 litra u proseku, što je odličan podatak za vozilo ovakvog tipa. Može biti i osetno manja, odlazak kod prijatelja na selo (250 kilometara u oba pravca, uz upotrebu auto-puta i nacionala), završio se sa nepunih 7 litara.

Prosek mu podiže gradska vožnja, u ovakvim uslovima računajte na oko 11-11,5 litara. Da ne podižem dramsku napetost, početna cena u Srbiji uz ovaj motor iznosi nekih 25.000 evra, s tim da se u zavisnosti od završnog nivoa može popeti do 35.590 evra (AWD Revolution automatik). Voženi Dinamique ne postoji kod nas, tako da je najbolje proveriti na zvaničnom sajtu šta određeni završni nivoi poseduju od opreme. Recimo još da je 2.0 Skyactive-G/165 jeftiniji od isto opremljenog dizela 2.2/150 ks za 2.500 evra, što ga uz sva ograničenja koja se u poslednje vreme nameću dizel motorima, stavlja u prvi plan.

 A dizel?

Za one koji svoju sreću pronalaze u polovnim vozilima nalazim za shodno da vam prenesem zapažanja u vezi s CX-5 iz 2016. godine, dakle restilizovanoj verziji s dizel agregatom 2.2 CD/150. Ova ne donosi Bog zna šta novo u poređenju s izdanjem iz 2012., ne menja se ekipa koja dobija! Dobri poznavaci primetiće ipak izmenjenu masku hladnjaka, sada s pet horizontalnih lajsni, plus još dve manje, ispred svetla za maglu. Uvođenjem LED dioda, svetlosna grupa napred i pozadi ima novi vizuelni „potpis“ , i što je još važnije, farovi su postali auto adaptivni.

Mazda CX-5 iz 2016. Dizel (gore)

Pažljivim upoređivanjem ustanovili smo da su kod osvežene verzije spoljašnji retrovizori manji, s ugrađenim pokazivačima pravca, dok je krovna antena niža, kako bi se smanjili šumovi od vetra. Zadnji deo, s dvostrukim završecima izduvnih cevi je isti, upravo kao i profil. Tim bolje, talasaste forme po bokovima daju mu istovremeno elegantan i mišićav stil, toliko drag kupcima.

Voženi CX-5 poseduje dakle dizel blok zapremine 2.2 litra, koji, po ugledu na benzinski, ne poznaje reč „downsizing“. U dobroj meri opravdano, jer uprkos velikoj zapremini, težini, snazi, širokim gumama i nepovoljnoj aerodinamici, CX-5 2.2 D troši u proseku nepunih 7 litara! Od nekih 5,5 litara, pa do jedva 8 u gradskoj vožnji. Znam, znam, radna  zapremina ovog agregata u Srbiji je veoma nezahvalana, no ostavimo li po strani nelogične norme, njegovi kvaliteti jednostavno oduševljavaju (TEST).

Mazda CX-5 CD175 AWD AT

Iako se radi o jednom dizelu, zvuk koji ispušta, kao i nivo decibela, nikada ne iritira slušni sistem putnika. Više se ne sećam da li je tako bilo i prilikom prvog susreta, u Mazdi međutim kažu da su poradili i na ovom polju. U svakom slučaju kultura rada je za primer, ni na upravljaču ni na pedalama, ne mogu se osetiti ni najmanje vibracije. Same performanse su upravo po meri vozila od nepunih 1.500 kilograma (varira u zavisnosti od opreme), iako smo se družili sa slabijom verzijom od 150 ks.

Na papiru stoji da 380 Nm razvija počevši od 1.800 o/min, no u praksi odziv na gas je veoma ubedljiv i znatno raniji. Ne „štuca“ ni sa samo 1.000 obrtaja, da bi s par stotina više sasvim solidno ubrzao. Verovatno je da rekordno nizak stepen kompresije (14 : 1) i dva turbokompresora, imaju zaslugu u celoj priči (jedan za niže, drugi za više obrtaje), no ni ograničana težina nije za potcenjivanje.

Jedan Jeep Cherokee, koji sam vozio u istom periodu, teži je, pazite sad, za 300 kilograma. Dopao mi se isto tako šestostepeni manuelni menjač, s tim da ovaj blok može posedovati i klasični šestostepeni automatski, kako uz pogon na prednje točkove, tako i uz integralni. Voženi je imao samo prednju vuču, što omogučuje nešto bolje performanse (9,2 sekunde do 100 km/h, bolje za jednu sekundu bolje AWD). Ujedno je jeftiniji za bezmalo 2.000 evra od verzije sa pogonom na četiri točka, bez da je njegovo ponašanje na putu osetno inferiornije.

U principu, vozila iz ovog segmenta se snažno ljuljaju i naginju prilikom dinamične vožnje po krivinama, ne i CX-5. To ne znači da je tvrd i neudoban, naprotiv, u Mazdi kažu da su promenili amortizere i opruge, tako da je trim sada mekši, posebno kada je, kao u našem slučaju, obuven u standardne letnje gume od 17 cola (dimenzije 225/65). Zauzvrat, off road kapaciteti su simbolični, samo solidno rastojanje od tla dozvoljava upotrebu suvih zemljanih puteva.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Mazda CX-5 SKYACTIVE-G 2.0/165 Dynamique

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.550 mm x 1.840 mm x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 506 – 1.620 l
Masa praznog vozila: 1.360  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ atmosferski benzinac
Zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 165 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 210 Nm pri 4.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/65 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,4 s
Maks. brzina: 201 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 58 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,3 – 8,6 l/100 km
Emisija CO2: 149 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 24.990 do 41.890 evra

Dobre strane:

Privlačan izgled, odnos vozna dinamika /udobnost, kvalitet izrade, pregledna instrument tabla, potrošnja, cena benzinske verzije

Loše strane:

Mali centralni ekran, kratka sedalna površina prednjih sedišta, gume Yokohama, ipak je samo dubinska evolucija
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,5
Kabina: 8.5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,75
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,94

(14807)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

E Peki, Peki…hoćeš ti sa ovakvim testom da me oteraš u SUV vode pa to ti je… Od CX7 sam se nekako spasio, izbegao sam je, ali od CX5 teško koliko vidim

moron

Dok ima točkove 17″, ovaj testirani je ispod srpskog Takumia (on ima 19″ i to je u Srbiji najniži paket opreme koji ima park. senzore). Testirani je očito neki medjupaket, izmedju drugog i trećeg srpskog paketa opreme. Rekao bih da u Srbiji „nema smisla“ bilo šta ispod Takumia. Ne zbog točkova od 19″, veće neke aktivne bezbednosne opreme, koja se javlja tek u tom paketu.

J4ZZ3R

Meni je prelep CX5, mozda jedini u klasi koji moze da stane na crtu 3008 u domenu dizajna i meni su licno oba primerka lepsa od premium primeraka u ovom segmentu. E sad, u enterijeru 3008 dominira… Takodje u domenu motorizacije bar kod nas Mazda nema dizel ispod 2000ccm, a ovaj benzinac je ipak usko grlo.

Gledao sam je kad sam kupovao novi automobil, bila je u top 3 sa 3008 i Civicom, ali 17ice su mi delovale premalo, enterijer mi je bio obican, a i sa aspekta troskova 3008 i Civic su puno racionalniji.

moron

Kada bi takav čovek postojao, neki „zlobnik“ bi možda rekao da je brendirana zimska guma 235/45X17 (civic) skuplja od 225/65×17 (mazda CX-5, u paketu opreme bez parking senzora) … 🙂

J4ZZ3R

Moguce za gumu, ali Delta ima takve akcije za zimske setove, da maltene alu felnu dobijes gratis… Ok karikiram, ali cene su stvarno dobre

A Civic ima par litara manju potrosnju, servis jedno duplo jeftiniji 🙂 aerodinamika neuporediva.. E je Mazda prelepa

TNT

Ne znam kako je kod Honde, davno je to bilo, ali za BMW znam – zaobiđi ponudu Delte u širokom luku, čak i na popustu. Zimske gume za sadašnji automobil sam kupio od uvoznika za skoro 35 % nižu cenu od Deltine „akcijske” – pričam naravno o identičnom modelu gume, da ne bude zabune.

J4ZZ3R

Ja sam za Civic kupio set 4 zimske gume plus 4 alu felne za cca 800 eur, Hankook

TNT

Moja iskustva: Delta „na prvu loptu“ cca 195.000,00 RSD, a sa popustom 160.000,00 RSD; Uvoznik: 109.000. Pričamo samo o 4 gume, bez felni. „Akcija“ u Delti je mislim bila i za zamenu – 50% redovne cene, što je bilo 5.700,00 – kod uvoznika sam to dobio gratis uz kupovinu guma. Kompletan set sa alu felnama je bio cca 400.000,00 RSD. Postojala je naravno i razlika u ceni čuvanja, ali je to bilo desetak posto. To su te „akcijske zimske“ ponude u Delti, bar prema mojim iskustvima. Bridgstone RTF gume su u pitanju.

moron

To uopšte nije loša cena za zimski set i OEM felne, posebno kada čovek pogleda kako neki u Srbiji znaju da kolju sa cenom zimskih setova (npr, 18″ za Toyotu RAV u Srbiji „prebacuje“ 2.000 u ovlašćenoj mreži). A, naizgled nije loše ni što uvoznik mazde tokom zimskog perioda nudi „gratis“ uz vozilo i zimski OEM set od 17″. Ali, kako ti, ako nećeš zimski set, nudi gotovinski „popust“ od 1.000, jasno ti je i da taj zimski set nije gratis, već je uključen u cenu kola. Mnogi tako tokom zime „gratis“ uz vozilo nude bar zimske gume ( reno,… Pročitaj više »

Don

Ja sam gratis dobio prevaru.naime, tvrdio je da auto nikako nije oštećen da bih poslije kod procjenitelja saznao da je branik skidan. Kada sam od prodavača trazio nesto za poklon, zimske gume recimo (jer je Mazda davala ali samo na moj upit i to čelične , polovne) rekao je da nema šanse , zabranjeno od centrale navodno jer su se ljudi zalili na pucanje guma (ko fol). Pa ti vjeruj mercedesu. Sta hocu sa ovim reci, pa čisto da vam kazem da ti naši dole i nisu toliko loši kakva je banda ovdje, ali i to posto nas narod idealizira… Pročitaj više »

TNT

Niko ništa ne idealizuje, naprotiv. O zemlji u kojoj nigde ne možeš da odeš u toalet a da to ne platiš, nemam šta lepo da kažem. Dileri i prodavci u SRB mogu da budu odlični – dok je MB bio MB usluga, odnos prema klijentima i ceo utisak su bili za 10. Takođe i o Tojota servisu sve najbolje. Delta bi to mogla i bolje da radi, ali i oni su OK, lično bi im dao 8,5/10. Problem Delte je cenovna politika – Honda ovde ima bolje cene nego “napolju”, a kod BMW je upravo suprotno. U Tojoti i u… Pročitaj više »

Don

Pa jest, bio si kod nas…ovdje bi se proveo ko bos po trnju. Ev recimo, jedan moj poznanik, kad je kupovao auto, a ne živi ovdje neg kod nas u HR, uplatio avans,par Stoja…da bi nakon par dana prodavač priznao da je pokoji branik lakiran, i sad se taj moj drug naljutio i odbio da kupi auto, ali prodavač ne da je lovu nazad, kaže da je oštećen, da oglas nije bio na netu nekoliko dana i da se on iz toga avansa namirio.e, ta mu priča ovdje ne bi prošla, jer bi ekipa potegla advokata (ukoliko imaju plaćen Rechtschutz… Pročitaj više »

TNT

Ovde u SRB je bio slučaj sa jednim od najvećih dilera, takav da su čoveku uzeli avans 100 % u kešu, za koji je dobio priznanicu, ali automobil nije dobio, uz obrazloženje da ga je samostalno pokrala valjda sekretarica, koja je kao falisfikovala sve, pa firma za to nije odgovorna…

moron

TNT, Da, to je bio neki slučaj sa jednim kupcem Dačije, mislim. Ne bih mu bio u koži … A i to što naši sudovi znaju da „zas.ru“, to verovatno nigde na svetu nema. Da ti po njima možeš ući u prodajni salon automobila, da te tamo dočeka prodajni savetnik brenda (koji je za svakog posetioca i kupca ovlašćeno lice prodavca, jer je on „punomoćnik po zaposlenju“ ), da ti sa njim ugovoriš posao u salonu, isplatiš njemu na ruke cenu za vozilo u salonu (kako sam valjda i sam nekada isplatio vozila koja sam kupovao, što je, uostalom, nekada… Pročitaj više »

don

Nema ugovora ???

moron

Don,
Ne sećam se detalja, bio je neki članak o tome, mislim da je ugovor bio potpisan (i nesporan), ali, ispalo je da cena nije isplaćena prodavcu, mada je kupac pare predao u ruke prodajnom savetniku, i da zato nema obaveze prodaca da isporuči kola. Tako nekako.

Don

Kako ovaj njihov motor podnosi plin, il bolje : idel ovo na plin? Zatim, jest da je redizajn i da je izmijenjeno toliko dijelova , al to rade svabe sve i ne znas koji je od njih gori; pa VG su pisale o passatu, BMW isto tako po 10 godina vuče jedan model, a onda naprave isto ovo sto je Mazda napravila i kažu : evo ga, novi model. Nista se ne mijenja jer nema računice , ko bi nakon 4 godine sve nanovo radio? Tu je marketing da odradi svoje. Sta će mu toliki centralni tunel kad nema zadnji… Pročitaj više »

moron

Don,
„u pola jeftiniji od moronovog crva“ ?
Ako ti tako kažeš, tako je …

Don

Ma dobro, znam da nije al morao sam te malo cimnut, htio sam samo naglasiti tih 25000 i onda koliko bezobrazno idu ovi sa cijenama auta iz b segmenta.

moron

Uopšte nije jeftinija … ( u Srbiji ).

kola

gutac plamena 2 hiljanje kubika lenja benzinjara dzip prazni dzep gazdi. sto bi ko kupio ovo sranje japansko meka limarija motor benzinjara lljenj bez ikakvog slifa enterijer nula i das 35 hiljada. dizel budale vise ne prave valjda misle da se drugi povedu za njima mada je dizel 2.2 bio iz forda pa ga vise nemaju jadnici. za 35 hiljada se moze naci djip mercedes ili bmw star 1-2 godine da samo zvoni kakav je
evo recimo https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15786280/mercedes-benz-glc-220-d-4m

Don

Dje nadje ovu kramu što dijelove dijeli sa a klasom…i to sa 140 k km za 32000€? Pa to ni pravi moron ne bi kupio. Takav u de , sa 63000km, kosta 28000€.
Dobra je ova mazda ali sa drugim motorom, ali ono za nekoga, ne bi bio moj prvi izbor, radje crva koji nije loš ali …ako suv, onda stelvio.

Zvezdan Božinović

Evo, prvi put u životu da se složim s tobom. Da me nije korona zakačila 🙂

Don

Moguće da si doßo pameti 🙂 ali da se ne poradujemo unaprijed …ko zna, možda nove tablete djeluju , hhaha, moro sam , jače od mene (ko kad je u vicu skorpion ubo kornjaču ).

Lazar

ajd da se i ja kao osvedoceni ljubitelj mazde ukljucim … Prvo taj 2000cm3 motor je dovoljan ali ne i pozeljan u ova vremens kad su musterije razmazene …. Trenutno sam u USA i kupih (opet !) Mazdu 3 ali sa 2500cm3 i automatikom najnoviji model i mogu reci da je ovaj motor pravi za trojku a 2.5 T je pravi izbor za CX-5 …. ovde je opsti konsenzus medju novinarima i nezavisnim YT kriticarima da je to trenutno najbolji SUV na trzistu. Cijena prava sitnica , cca 35.000$ pre poreza i cenjkanja … Cenjkanjem se moze spustiti od sigurnih… Pročitaj više »

Don

Zanimljiv je porez,6 posto a kod nas 20-25%, koji ionako čitav ide državi preko bare. Cijene još veće nego tamo,. Što pravdaju malo drugačijim zakonskim regulativima i na kraju sve to kupac plaća, a onda još uvjere ljude pa im kažu, nemoj slučajno da si kupovao polovno (za jedno 20-30000 manje, dobio isto auto ali staro do tri godine) jer industrija mora da živi, kupi novo, nije isto ko polovno…i ljudi nasjednu….

moron

Lazar, Eto, vidiš koliko su kupci u USA više „razmaženi“ nego u Evropi. Nama se mazda 3 nudi početno sa 2,0 motorom od 122 ks, a u USA samo sa 2,5 atmosfercem od 186-187 ks. Mazda 6 ovde (u Srbij) kao benzinac počinje sa 145, pa završava sa 2,5 atmosfercem od 194 ks, a u USA počinje sa 187 ks, ali, ima i 2,5T sa 250 ks. Ako već eventualno pristaje na plati sumanut porez za zapreminu motora od 2,5 litra, verujem da bi kod nas u Srbiji neki bogati benzinski kupac istančanog ukusa radije kupio taj 2,5 T od… Pročitaj više »

Lazar

Hondin dizajn nije legao EU publici , cene nisu ni priblizno povoljne kao u USA a i sama HONDA ne tretira EU trziste ni priblizno pazljivo kako to rade u severnoj Americi (USA+Canada+Mexico) Mazda ima dizajn koji mnogo vise prija evropskom oku , smirenije linije i mnogo vise paznje ka detaljima , jer prosto Mazda nema svoju izvedbu za bogate kao sto to Honda radi sa Acura brendom … Po meni Mazda bi trebala da u neki svoj manji motor (1.5 ili 2.0 benzinac) ipak ubaci turbinu i da izadje u susret zeljama kupaca koji ocigledno traze jake performanse ,… Pročitaj više »

moron

Ako već sada mazda u USA ima 2,5T u par svojih modela, slažem se da bi bilo dobro da „naprave“ barem još jedan manji turbaš. Mislim da je fiatov 1,33 GSE T4 lep primer savremenog turbaša (ako se ne varam, ide trenutno do 180 ks i 285 Nm. što je u smislu visine momenta (a raspodele momenta svakako ) bolje i od atmosferskog 2,5, koji nudi mazda u Evropi ili USA ) i to je nešto (kao primer zapremine) što bi mazdi kao pogonski turbo agregat (ili deo ponude agregata) lepo pokrilo mazdu 3, CX-30, CX-5 i sl. Dakako, pred… Pročitaj više »

орангутан

Богатства и истанчаног укуса за озбиљну расправу, суманутости много извесније, узех ову 2.5. И да, да има турбо верзије за Европу, вероватно бих то узео. Америчке рецензије за СХ-5 2.5Т, а већ их има доста, управо потврђују ово Лазарево – права мера. Пробах и 2.0/165 без намере да га купим, само за поређење, он је заиста „само“ довољан. Какогод, поређења овог атмо 2.5 са турбо моторима су бесмислена, то је нешто друго, али оно у чему их сигурно шије је олдскул звук при оштријем убрзавању, верујем да је слично и на М3.

moron

Da, svi ovi savremeni turbaši imaju veoma „tužan zvuk“ 🙂
Ne mislim pri tome na one sa tri cilindra.

p.s. nemoj da shvatiš loše/pogrešno ono „bogati benzinski kupac istančanog ukusa“, prosto sam mislio na kupce koji imaju ekonomski potencijal za to, a ljudi su koji se razumeju, tačno znaju šta žele i to i biraju.

орангутан

Ма никако, ово је највише забава за прерасле дечаке, на крају се своди на двоструки разломак (могућности/жеље)/(свиђање/потребе). Проблем је кад прерасте у било који вид самопотврђивања, екипа која овде ординира је углавном изван тога.

TNT

Svaki cigo svoga konja hvali – evo čujem svi prestali da prave SUV, od kada su „nezavisni” kritičari testirali CX5 🙃. OK je Mazda, ali na preterujmo. I u SRB „nezavsni” novinari pričaju kako je eto to premijum po nižoj ceni, i to svi ti „nezavisni” ponavljaju kao mantru – očigledno PR dobro i dosledno radi posao na globalnom nivou. Ali, meni lično se uvek „pale lampice” čim neki proizvođač krene sa identičnom kampanjom, a na svakih par godina to neko radi. Verovatno se trenutno podigne prodaja, ali dugoročno to zna da bude i kontraproduktivno.

орангутан

Мазда (само) одлично користи појмовно-перцептивну збрку премијум=(очекивани) луксуз= (скупо доплатна) опрема, коју су, створили управо и једино „прави премијум“ произвођачи. Иако условно љубитељ, био бих срећнији да им је приступ лексусовски одмеренији, и да су мало разрудили истоветност „независних“ приказа. Будући да се маркетинг овог типа обраћа просечно-површнима, ту су савршено погодили, и криви су за искоришћавање слуђене гомиле, али не више него код уваљивања нпр. основне МБ А класе, А3 или слично. Не могу да довољно пренесем, најмање недостатак икакве квалитативне разлике, између топ опремљене СХ-5 и 15,000 скупљег а сразмерно јадно опремљеног и већег Q5 (осим донекле звучне… Pročitaj više »

TNT

Može samo jedan plus, nažalost, na sjajan komentar. Jedino sa čime se ne bih složio je da Mazda u nižim nivoima opreme ima najodvratniji tekstil – duga je tu lista proizvođača u tom „takmičenju”, tu su i premijumi i najjeftinije marke…

moron

Na parkingu oko i u blizini moje zgrade ima raznih vozila, pa i mazdi. Npr, dve već vremešne lepe mazde CX-7, bela (komšija ispod mog stana) i plava, dizel i benzin … Ili, jako lepa nova mazda 6, crna, što bi naši ljudi rekli „u fullu“, točkovi 19″ (zimi 17″), komšija „iz ulaza“ preko puta. Imaju i dve nove mazde CX-5, obe su boja kao ova sa testa (jednog vlasnika znam veoma dobro, iz školskih dana). Posle ovog testa zagledah obe bolje. Jedna nema ni parking senzore (zaista sam kao ludjak pažljivo čučnuo i pogledao oba branika), ali je i… Pročitaj više »

Lazar

U junu 2018. sam imao ponudu da kupim CX- 5 G165 FWD Challenge , LED svetla i zadnji kamera kao extr4a dodatak po ceni 25.000 eura Ne znam sta tvoje komsije voze ali meni se cini da je ovo bila odlicna ponuda Zena vozi Nissan Qashqai odlicno opremnljen sa motorom 1,33 litre 160KS i 270Nm koji ima tezinu oko 1400Kg i koji kida u svakom pogledu ….odlican start cca 8s do 100Km/h , tih i ugladjen rad umerena potrosnja ….ali…. Zadnje vesanje je toliko lose (torzija) da je to prosto neverovatno i kvari celokupan utisak o vozilu …. klepece i… Pročitaj više »

moron

Lazare, Cene mazde iz polovine 2018. (ili iz polovine 2019. ) nemaju nikakve veze sa današnjim cenama mazde u Srbiji (a ni kod bilo kog drugog brenda). Danas ti bazna karavanska mazda 6 G145 ima redovnu cenu od € 28.990. Prošlog aprila (kad se raspitivah za nju) Attraction je imala oko 2.500 evra nižu redovnu cenu (a nudjen je keš popust od 1.000 ili zimski set). Doduše, i tako bazno šestica ima i sve park. senzore i kameru, tako da je taj „baznjak“ skroz ok opremljen za moj ukus. CX-5 je ipak još uvek relativno nov model ( pa i… Pročitaj više »

Lazar

sad ce malo svi da spuste loptu sa cenama …

moron

Sva sadašnja lagerska vozila uvoznici su davno platili proizvodjaču po nekoj ranijoj (njihovoj) „punoj ceni“, a to je slučaj i sa poručenim vozilima, koja su trenutno „u dolasku“ (imajući u vidu da su rokovi isporuke u pravilu oko 60-120 dana, sve je to poručeno „pre pandemije“). Sigurno je da uvoznici imaju od ranije „lepe marže“ ( 20 i više %) i tako dovoljno manevarskog prostora za neka „lepa sniženja“, ali, ja ne verujem da će to da se desi u značajnijem obimu. Bio bi to loš presedan, koji oni ne žele. Uostalom, ako sada pogledaš „akcijsku ponudu novih vozila“ (… Pročitaj više »

TNT

Pravi automobil sa Nisan znakom za poređenje sa CX5 je X-Trail. On je tada u top opremi bio nešto preko 25.000 i bio je u klasi najracionalnija kupovina, za sve one kojima nije smetao CVT i kamionski krug okretanja. Mnogi su se tada odlučili za nabavku tog automobila, sa dizel 2.0 motorom snage 177 KS – pišem ovo samo kao prilog o cenama iz tog perioda.

moron

TNT,
Jedno 10-15 dana pre uvodjenja vanrednog stanja sam bio u salonu Nissana i „gledao“ sam X-Trail, sa novim 1,75 DCI, 4X4, CVT, u kožnoj opremi, panoramac. Rekao bih „top izdanje“. Bio je tada sa napisanom cenom od nekih 34-35.000 (nisam ulazio u razgovor sa prodavcem i ne znam kakav je bio moguć „popust“).

Peki

Pitaj ga prvom prilikom, mozda je nije kupio novu, vec u stilu „novo/polovno“, s cenom nizom 30-40 % od kataloske. Ovde imas toga koliko hoces, ostali na lageru od prosle godine, iako ima nula kilometara ne moze se prodati kao novo vozilo. Znaci uzmes to sto ima i ne gledas preterano opremu i agregat, jer se prodaje po ceni automobila u nizem segmentu. Posle Korone bice teskih rasprodaja, jedino nasi uvoznici izgeda nisu shvatili da je auto kvarljiva roba.

TNT

Kod nas se nisam susreo sa tolikim popustom – obično bude do 20 % za prošlogodišnje, nerasprodate automobile, i to tek mesec-dva nakon što prođe sajam – @moron, obzirom na tvoje poznavanje problematike, pretpostavljam da imaš mnogo kompletnije informacije – ima li nekog „šire ruke” kod nas?

moron

Peki,
Toliki popusti se u Srbiji dešavaju. Bar ih ja nisam uočio.
Primera radi, imaš na oglasima dve nove/salonske mazde 6 Revolution TOP iz 2017, 2,2, dizel sa 175 ks, obe su oglašene po 26.990. Model pre poslednje restilizacije.
Danas Revolution TOP, 2,2, dizel, ali sa 184 ks, ima cenu 36.990.
Ispada da su te („nerestilizovane“), mada već stare tri godine, jeftinije samo oko 27-28%.
Tako da možeš da sanjaš da ti neko u Srbiji za lagerski primerak „iz prošle godine“ da popust od 30-40% 🙂

don

Nije ta šestica tako loša, u fulu sa automatikom,imo….no, kad ćete vi,sa igracaka za djecake prijeći na prava vozila, život je kratak, a djulija jedna?

Peki

Dobro, cak i ako nisu potpuno novi, pojedini modeli izgube 30 i vise procenata cim izadu iz salona. Dakle par meseci kasnije i sa par hiljada kilometara izgubili su toliko na ceni. Ovo se ne odnosi na premium, ali francuski modeli su toliko zastupljeni da je ponuda veca od potraznje. Vise puta sam pisao o tome, zaposleni u PSA, odnosno kod Renaulta za pojedine verzije imaju 25 -28 %, koje mogu otuditi (prodati) nakon 4 meseca (6 meseci kod PSA). Kada sam svojevremeno kupio Renault Megan1.5 dCi/100 ks, umesto 22.500 evra, kolika mu je bila kataloska cena, platio sam ga… Pročitaj više »

Don

Joj, odgovoricu ti komentarima sa portala : pih, pusionicar. Novo je novo. za auto dajes visak. nije isto novo i polovno. Ti si samo papak koji nema za novo.

Molim, nadopisati listu bisera koje covjek moze procitati na portalu. Izvinite, ako sam koju zaboravio.
:-)))

TNT

Ne znam da li si čitao, pisao je neki @Don na ovom portalu o tome kako je kupio automobil sa prefarbanim branikom, a prodavac mu tvrdio da nije udaran, a auto kupljen skoro nov, po povoljnoj ceni… Takođe, neki @Don je pisao i o problemima koje stalno ima sa B klasom, koju je kupio „povoljno“… „Alo Bing, kako Brat, Čuj, imam jedan skoro nov automobil…“ – ima nas koji ne bismo da kupujemo od Sir Olivera, kao što recimo ni nekretnine ne kupujem „u izgradnji“ već sam budala koja će istu tu nekretninu platiti 20 % skuplje kada se zgrada… Pročitaj više »

xtrimi

Pazi nikada mi nije jasno da držiš na lageru zarobljen bilo kakav novac u očekivanju da će neko to da kupi. Mislim nije kupio nov auto 2017 što bi isti takav kupio 2020 osim ako nije extra povoljan. Mislim dosta se menjaju enterijeri vozila zadnjih godina u smislu ekrana, tako da već sve to iz 2017 deluje dosta zastarelo. A i realno ako bi imao 25k eura zar ne ni jurio nov nov automobil pa makar i passat. Ali verovatno računaju, nećemo da radimo PR, a i radnicima može koji mesec plata da zakasni, a ima šta ne mora baš… Pročitaj više »

TNT

Bili su svojevremeno i snimci grobalja automobila, mislim da su članci bili i na ovom portalu, sa obrazloženjima da bi veliki popusti na takva vozila urušili uspostavljen sistem. Na samu izradu, u smislu direktnih troškova uloži se malo novca, a procenjeni gubitak bi na drugoj strani bio velik. Pretpostavljam da zbog te politike ni lokalni uvoznici ne bi smeli da prodaju „stare a nove” automobile po ekstremno niskoj ceni, barem ne kao nove. Mnogi uvoznici imaju i strogo kontrolisanu politiku koliko demo vozila mogu da registruju godišnje i pod kojim uslovima smeju da se prodaju, pa se tako sprečava i… Pročitaj više »

Slavko

I ja koliko sam primetio, prodavci bas ne spustaju cene za proslogodisnje modele sa lagera. Ajd’ oni, ali ni prodavci polovnih. Kao da se nista nije promenulo, kao da smo u prosloj godini, i bez poznatog virusa.
Kakva su vam iskustva sa cenjkanjem, koliko daleko se moze ici?

kola

budi strpljiv brate davace i upola cjene za mesec ili dva

moron

Te „filmske popuste“ od 50% ovde sigurno nećeš gledati, jer bi to uvoznike oteralo u goleme gubitke. Kresaće maksimalno troškove poslovanja, uzeti verovatno neke kredite iz najavljene državne pomoći, ponuditi neke popuste … ali, da dampinguju cene da bi se rešili lagera, neće sigurno. Čekaće.