1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora
Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora
3

Stellantis započeo s proizvodnjom rednih šestocilindarskih motora

889
3
Podelite sa prijateljima:

Sledeći još neke svetski priznate proizvođače automobila, i koncern Stellantis se vraća ideji sklapanja šestocilindarskih motora. Naime, u meksičkoj fabrici grupacije koja je podignuta u gradu Saltiljo, počela je proizvodnja jedinica iz nove serije Tornado, dok je zvanično lansiranje bilo održano još 22. novembra.

Vest prenosimo tek sada, jer uprava očito nije želela da to bude javna zgoda, sve do ovog trenutka. Ipak, sve ovo što je i rađeno do sada bi se moglo nazvati probnom proizvodnjom, i još uvek oskudevamo za informacije o tehničkim specifikacijama konkretnog agregata.

Kako bilo, novi motor nosi fabričku kodnu oznaku GME T6. Razvijen je od strane bivšeg koncerna FCA i umnogome je oslonjen na raniji blok označen sa 2.0 GME (Global Medium Engine), iza koje skraćenice se krije četvorocilindarski turbobenzinac koji je služio u gami sledećih brendova: Alfa Romeo, Maserati i Jeep. Najverovatnije je najviše takvih motora završilo kao pokretačka sila modela Jeep Wrangler.

Šestocilindarski motor Tornado poseduje radnu zapreminu od tri litra i biće ponuđen u više nivoa izlazne snage. Najmoćnije izdanje nosi naziv GME T6 HO (High Output) i ono će prvo ući u ciklus masovne proizvodnje, ali kako rekosmo, tačne karakteristike još uvek ne znamo.

Motori iz porodice Tornado će u asortimanu Stellantisa postepeno zameniti jedinice V6 3.6 i V8 5.7. Sudeći po preliminarnim informacijama, u 2022. godini će agregati iz ove priče početi da se montiraju u sledeće modele: Jeep Wrangler, Grand Cherokee i Wagoneer kao i u Ram 1500, i pikap Jeep Gladiator. Uzgred da podsetimo da istorija marke Jeep već poznaje motor s imenom Tornado, i on je prikazan na naslovnoj fotografiji.

Proizvodila ga je firma Kaiser Jeep Company i to od 1962. do 1973. godine. Ta jedinica je posedovala zapreminu od 3,8 litara.

AutoRepublika

(889)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako bude sreće taj motor će biti u nekoj budućoj Alfi.

Renault Terminator

Jbt ja pomislio da je motor za novog Iveco Stralisa🤣…

Laki

Fina vijest!