1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda 2 1.5 Skyactiv-G/90 M-Hybrid – Mala, ali slatka
Mazda 2 1.5 Skyactiv-G/90 M-Hybrid – Mala, ali slatka
147

Mazda 2 1.5 Skyactiv-G/90 M-Hybrid – Mala, ali slatka

7.74K
147
Podelite sa prijateljima:

Mazda 2 je polivalentan gradski automobil, u tehnološkom smislu znatno napredniji nego što bi se dalo pomisliti. Nedavno osvežena ova mala Japanka i dalje ima šta da kaže…

Aktuelnosti kod Mazde su nam poznate, nakon „trojke“, ubrzo je na scenu stupio SUV CX-30, a od nedavno tu je i električni MX-30, čija je test vožnja već zakazana za sredinu novembra. U vezi pogonskih jedinica pričali smo o 2.0 Skyactive X, koji barem teoretski, spaja prednosti dizela i benzinca, kao i o povratku rotacionog Wankel motora i o prvom 100% modelu na električnu energiju.

Lepo, no sve to nije sprečilo ovog renomiranog japanskog proizvođača da se pozabavi i najmanjim modelom u kući, tj. pomalo zaboravljenom „dvojkom“. Da, da, ova mala Mazda i dalje postoji, te iako nije često viđena na ulicama gradova, i dalje je aktuelna. Podsećanja radi, ovo je treća generacija, prva se pojavila 1996. godine, u obliku malog kubičnog vana (tzv. boxy-car). 2002. godine biva značajnije restilizovana, no i dalje se radi o prvoj generaciji, koja se u Japanu naziva Demio. Tek 2007. godine dolazi druga generacija, koja u velikoj meri liči na aktuelnu treću, na koju je trebalo čekati do 2015. godine.

Mazda 2 druge generacije

Iako u estetskom smislu imaju dosta zajedničkih tačaka, nova je znatno naprednija i veća (+14 cm), odnosno sa 4,06 metara dužine ušla je u standarde koje su nametnuli evropski mališani, tipa Clio, 208, Polo, Fiesta… Odmah po pojavljivanju uporedih je s tadašnjim bestselerom Cliom 4 (crvena na fotografijama), gde je dosta dobro prošla, štaviše na pojedinim poljima ga je i nadmašila (ergonomija, vozna dinamika, karakter motora…). No, to je bilo pre pet godina, novi Clio podigao je lestivicu veoma visoko, dok je Mazda 2 tek osvežena, i to u zrelim godinama.

Mazda 2 treće generacije iz 2015. godine

Šta je dakle novo? Na prvi pogled baš ništa, no kada se malo bolje zagledamo u prednji deo možemo uočiti da su izbačena svetla za maglu, a da je prednja maska nešto veća i razvučenija. E da, Mazda 2 uspešno je rođena, teško je na njoj nešto značajnije izmeniti. Da pripada familiji Mazda jasno je već na prvi pogled (Kodo stil), gde do izražaja dolazi prepoznatljiva prednja maska, „oštar“ pogled (svetla u kombinaciji LED/Xenon) i snažni bokovi. I dok ostali proizvođači u B segmentru daju akcenat na kompaktnosti i praktičnosti, Mazda je sebi dozvolila da mnogo toga žrtvuje u korist stila. Odavno nismo videli toliko dugu haubu kod jednog mališana ovog gabarita, niti tolike prelaze preko prednjih točkova.

Mazda 3 iz 2015. i Renault Clio 4

Tek da se zna, iz tehnološkog ugla gledano sadašnja „dvojka“ nema nikakvih dodirnih tačaka s Fiestom, od kako je 2008. godine Mazda stekla nezavisnost od Forda, ide svojim putem. Dizajnom isto tako, a kad smo već kod njega, recimo da je u Japanu svojevremeno proglašena najlepšim domaćim vozilom u A i B segmentu, a zatim i automobilom godine. Ni u Evropi nisu ostali ravnodušni na njene obline, čitaoci nemačkog Auto Bilda i njenih sestrinskih izdanja u 25 zemalja EU, dodelili su joj „Zlatni volan“ 2015. godine.

A ispod haube?

Za razliku od mnogih konkurenata Mazda ostaje verna atmosferskom četvorocilindarskom agregatu, bez imalo želje za smanjivanjem zapremine. I dok brojni predstavnici u segmentu koriste agregate između 900 i 1.200 cm3 zapremine, uglavnom potpomognute turbo punjačem, Mazda „fura“ svoj fazon i oslanja se na atmosferski blok od 1.500 cm3. I to samo na njega jer je dizel 1.5 ukinut, kao i snažnija benzinska izvedba od 115 ks. U ponudi je dakle samo jedan agregat od 90 ks, ali sada potpomognut integrisanim elektropokretačem-generator (ISG) za prikupljanje energije, koja se obično gubi tokom kočenja.

Energija se skladišti i koristi za napajanje električnih sistema automobila, čime se smanjuje opterećenje motora, samim tim štedi se gorivo i (malo) poboljšavaju perfomanse. Konkretno, umesto 115 g/km, sada u atmosferu izbacuje 94 g/CO2. Na tehničkom planu spomenimo i dolazak šestostepenog ručnog menjača, koji je ranije bio rezervisan samo za snažniju verziju od 115 ks. Ponuđen je i automatski, isto tako šestostepeni.

A u unutrašnjosti?

Što bi rekli Francuzi „C’est pas mal du tout“ (uopšte nije loše), naprotiv, iako deluje previše „strogo“, enterijer je dobro zamišljen i isto tako realizovan. OK, težina godina počinje da se oseća, što će reći da ima „previše“ analognih instrumenata, bez obzira što ih mnogi i dalje preferiraju. U zavisnosti od završnog nivoa pogled vozača pada na veliki pokazivač brzine ili obrtomer (u našem slučaju brzinomer), dok su ostali instrumenti znatno manji, da ne kažem premali (digitalni obrtomer s leve strane). Naravno da se danas ne može bez ekrana, centralni od 7 inča je dobro postavljen, dok je info-zabavni sistem od sada kompatibilan s aplikacijama Andoid Auto i Apple Car Play.

Osetljiv je na dodir samo u stanju mirovanja, u protivnom mora se poslužiti „džojstikom“ između sedišta. Nije nepraktičan, štaviše, tako pozicioniran lako je dostupan i suvozaču, uz praktično dugme, tj. potenciometar za jačinu zvuka. Upoređujući fotografije urađene pre par godina zaključujem da je centralana armatura neizmenjena, ali Mazda je podigla nivo kvalitela upotrebljenih materija, preciznije plastike.

Iskoristila je i priliku da potrpala u „dvojku“ celu paletu sigurnosne opreme, gde pre svega mislim na nadzor mrtvog ugla(BSM), automatsko kočenje u gradu (SCBC), upozorenje na izlazak iz trake (LDWS), automatska duga svetla (HBC), jedino nedostaje inteligentan regulator brzine, što bi možda bilo previše uzevši u obzir da se ipak radi o gradskom vozilu. Usput rečeno, za pokretanje motora nije neophodno posegnuti za ključem, za to je predviđen taster Start, s desne strane upravljača.

Proizvođač navodi kako su i prednja sedišta nova, lično nalazim da su veoma dobra za moj gabarit, dok je ergonomija za svaku pohvalu. U ovoj maloj Mazdi vozač čini telo sa vozilom, za njenim upravljačem pronalazimo mnogo izgubljenog zadovoljstva. Japanci to nazivaju Jinba ittai, što označava simbiozu između konja i jahača. Naravno da su ovo samo marketinški izrazi, ali dođavola, zaista je tako!

No, ono što ovakvi i slični mališani ne mogu izmeniti pre svega je unutrašnji prostor. Pozadi, dve odrasle osobe moraju da računaju na solidarnost vozača i suvozača, u segmentu evidentno postoje osetno prostraniji konkurenti (VW Polo, Dacia Sandero, Škoda Fabia, Kia Rio…). Osim toga, Mazda na zadnjim sedištima nije predvidela ništa za odlaganje sitnica, osim džepa na poleđini suvozačevog sedišta (ne i na vozačevom).

Slično je i sa prtljažnikom (280 l), već na prvi pogled jasno je Polo i Clio imaju veći (preko 350 l). Navedimo i (pre)visok utovarni prag, torbe se moraju podići, pa zatim spustiti za tridesetak santimetara. Obaranjem zadnjih naslona može se povećati na 950 l, ali dobijeni prostor nije ravan („stepenica“ od desetak santimetara).

A na putu?

Dobra je ova mala Mazda, šta više veoma dobra! K’o velika. Uzevši u obzir da se radi o gradskom automobilu pohvalimo odmah mekoću komandi, prečnik okretanja i odličnu ergonomiju, sati provedeni u gužvama nisu mi teško pali. No, Mazde su isto tako automobili predviđeni da pruže izvesno zadovoljstvo u vožnji, iako mala ni „dvojka“ nije izuzetak.

I dok drugi odstranjuju cilindre i smanjuju zapreminu, Mazda je povećava, nazivajući to „rightsizing“ (dobrom, tj. adekvatnom zapreminom), nudeći istovremeno veoma dobar odnos perfomanse/potrošnja. Kako Mazdinim inženjerima, čak i pre uvođenje mikro hibrida, to uspeva, zapitaće se neko? Postoji više načina, prvi je nazvan Skyactiv, sa ciljem da se maksimalno poveća kompresija kod benzinaca, odnosno smanji kod dizela. U oba slučaja odnos je 14:1, što je istovremeno najveća i najmanja kompresija na svetu!

U principu, stvar je veoma jednostavna, iz motora treba izvući optimum, posebno što sadašnji imaju gubitak energije koji se kreće između ogromnih 70 – 80%. Poboljšanje motora je dakle ništa drugo do transformacija nepotrebno izgubljene energije u pokretačku silu. Drugi način, ovoga puta znatno konvencionalniji, odnosi se na smanjenje ukupne mase vozila i poboljšanu aerodinamičnost, što se na kraju pozitivno odražava i na nivo štetnih izduvnih gasova.

Lepo, reći ćete, ali kakvu korist od svega nabrojanog je izvukla Mazda 2? Veliku, zapravo primenjen je isti recept kao kod većih agregata, te iako se ovde radi o manjem 1.5, sačuvana je gore spomenuta kompresija, dok je dizajn poprimio „kodo“ elemente velike braće. I tako, nakon nebrojenih trocilindarskih agregata s turbo punjačem, najzad se sretoh sa klasičnim atmosferskim četvorocilindarskim, koji se vozi „po starinski“.

U prevodu, ništa od velikog obrtnog momenta u nižim obrtajima, da bi se iz njega izvuklo 148 Nm mora se „navući“ na visokih 4.000 o/min. Start iz mesta do 100 km/h ostvaruje se u drugoj brzini, dakle prvom se pogura do 50 km/h, a drugom i preko 100 km/h, naravno pri dobrih 6.000 o/min. Super, posebno što se motor javlja prijatnim zvukom, nikad preterano neprijatnim u unutrašnjosti (poboljšana je i izolacija kabinskog prostora).

Konkurenti

To ne znači da se uvek mora tako voziti, naprotiv, u svakodnevnoj vožnji ne negoduje ni kada se obrtomer spusti ispod 1.500 obrtaja. Spomenuti starter-generator eliminiše neprijatna cimanja prilikom promene brzina (a-cup) i omogućuje sistemu Stop&Start da uvek i pravovremeno uspava motor. Kao što rekosmo agregat je uparen s šestostepenim ručnim menjačem, preterano dugih prenosa.

Osim na auto-putu nema šanse da vozite u šestoj brzini, čak i tada neophodno je „prešaltovati“ u peti, ukoliko ne i četvrti prenos, čim se naiđe na laku uzbricu ili poželi ubrzati. Sva sreća te je ručica menjača izuzetno precizna i prijatna za rukovanje. Pri 130 km/h na nimalo preciznom obrtomeru očitah nekih 2.200 o/min, potrošnja se u ovakvim okolnostima kreće između 5,5 i 6 l. Zapravo u svim situacijama 1.5 Skyactiv-G M Hybrid pokazao se veoma ekonomičnim, čak se i u komplikovanoj gradskoj vožnji zadovoljava sa nekih 8 l, što je znatno manje od konkurentskih trocilindarskih agregata.

Prosečna potrošnja na kraju se stabilizovala na 6,3 l. Samim tim, nivo CO2 smanjen je sa 115 na 94 g/km, što je uostalom i bio cilj. Podsećanja radi, svi proizvođači danas imaju zadatu maksimalnu količinu CO2 (za sve modele zajedno), koju, ukoliko prebace, skupo plaćaju (u igri su desetine, ukoliko ne i stotine miliona evra).

Što se tiče vozne dinamike opet samo reči hvale, kruta šasija i precizno upravljanje dozvoljavaju veoma dinamičnu vožnju. Nažalost po cenu udobnosti, iako proizvođač tvrdi kako je poradio i na ogibljenju. Možda, ali zadnji trap i dalje neprijatno poskoči kada naiđe na ležeće policajce, odnosno veća oštećenja na putu. Kočnice su se pokazale dovoljno efikasne, bez obzira što su pozadi samo doboši. Donekle razumljivo, Mazda 2 je sa nekih 1.000 kg „žive vage“ u lakoj kategoriji.

Ostaje nam još cena, u Srbiji početna iznosi 14.290 (završni nivo Challenge), no za verziju koja više manje odgovara ovde predstavljenoj (Takumi), treba 2.000 evra više. U cenu je uračunat automatski klima uređaj, centralni ekran od 7 inča, aluminijumski naplaci od 16 cola, grejanje prednjih sedišta, senzori za parkiranje pozadi s kamerom, DAB digitalni auto radio s 6 zvučnika, upozorenje za bočni soabraćaj pozadi… Dodate li još 500 evra  (Takumi +), dobićete i kožna sedišta, grejanje upravljača, električno preklopive spoljašnje retrovizore, sistem za pomoć pri kočenju u gradskoj vožnji… Sve u svemu nalazim da je Mazda 2 i dalje zanimljiva, aktuelna, iako su se u međuvremenu namnožili znatno mlađi konkurenti.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Mazda 2 1.5 Skyactiv-G M-Hybrid

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4060/1700/1500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Zapremina prtljažnika: 280-950 l
Masa praznog vozila: 1.025  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/atmosferski benzinac
Radna zapremina: 1.496 cm3
Snaga: 90 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 148 Nm pri 4.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 185/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 183 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test:  4,1/6,3 l na 100 km
Emisija CO2:  94 g

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 14.290 evra 

Dobre strane:

Stil, vozna dinamika, prijatan atmosferski agregat, potrošnja

Loše strane:

Unutrašnji prostor u poređenju s mlađim konkurentima, predugi prenosni odnosi, ogibljenje, osetljiva karoserija bez zaštitnih lajsni
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 6,75 
Kabina: 6,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,5 
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 7
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,25

 

(7735)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

147 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nekako mi Honda Jazz bolja (Mada ne ljepotom jer ista to nije), po ponudi prostora posebno , no nisam bio u mogućnosti da ju provozam. Postoji li ikakva šansa da kakvu hondu dobiješ na test ili ista ne postoji u francuskoj?

Peki

He, bas si saljiv 🙂 Ima Hondi u Francuskoj ali malo sam se ja ulenjio… Znas kako je, da bi se doslo do test automobila, ali ne preko nekog dilera koji ce mi ga dati na sat vremena voznje kao potencijalno zainteresovanom kupcu, dug je put. Mora se ici preko atasea za stampu, objasniti ko sam i sta radim, pa ukoliko im ulivam poverenje i zele da saraduju sa stranim medijima, dobiti vozilo na visednevni test. Pre par meseci sam kontaktirao Suzuki, zeleo sam provozati Jimny, ali ni da cuju! Ne, ne i ne mi radimo samo s francuskim novinarima… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Done Honda Jazz je realno najracionalnija kupovina za ljude koji se pretežno voze po gradu i jednom godisnje otputuju na more tj nemaju puno kilometara na otvorenom putu. E sad treca generacija Jazza je realno odvratna, sa cetvrtom su se popravili, ali meni je i dalje lepsa druga. Ipak ono sto razdvaja Mazdu 2 od Jazza je cena, kod nas ce noci Jazz startovati na preko 20k i to u prilicno siromašnom paketu, dok ce top paket ici na preko 25+ Mazda nema sta da trazi kao jedini automobil, ali Honda na drugoj strani tesko da moze sa tom cenom… Pročitaj više »

Slavko

Jazz bi pre kategorisao kao monovolumen, odnosno ne bas kao takmicara u ovom segmentu. Ali da, koncept je I moje simpatije pobrao, samo sto je poskupa I kao nova I polovna.

BB

Kao nekad… 90ks za 0-100 za 9.8 s 👍

D_C

Nekad, zapravo do relativno skoro se ovaj segment standardno dičio sa 60-70 ks i 0-100 za 13-15 sekundi.

moron

Da, ova „astmatična“ mazda sa 90 „konja“ i ubrzanjem od 9,8 sekundi je jedan sekund startnija od „turbo fobije“ sa 95 ks, a dva sekunda startnija od „turbo clia“ sa 100 ks 😊
208 sa 100 ks je desetinku slabiji sa ubrzanjem.
Tek, svaka čast „astmatičaru“ 😊

sami

Hehe, jedan noviji Pasat 2,0 tdi stabilizuje potrošnju na manje od 5 L, a ova savremena hibrid mazda upola veličine od pasata, stabilizuje potrošnju na 6,3. Nverovatno je da Mazda ovde nije ubacila motor „benzinac a kao dizel“, hehe. Početna cena ove Mazde 14 200 evra, a da bi se vozila na putu treba još 2000! Dodate još 2000 i kupite TDI, i trošite 2 L manje od ove Mazda savremene tehnologije, brže, sa ubrzanjima kojima možete da pretičete i u komfornom autu dosta većem. Ovih 2000 dodatnih za TDI bi se otplatilo posle 2-3 servisa, na kojima iz Mazde… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Peki

Poredis zabe i babe! Ovde se radi o malom benzinskom motoru, koji ubedljivo manje trosi od trocilidricnih konkurentskih. Dizeli su druga prica, bez obzira sto Passat 2.0 TDI NIKADA ne moze stabilizovato PROSECNU potrosnju na 5 lit! To su price za malu decu, vozila tog gabarita i zapremine u proseku trose oko 6,5 i vise. I cena Mazde 2 je konkurentska, posebno u Srbiji, gde je je vise hiljada evra jeftina nego li u zemljama EU. A kada mi nades NOVI Passat TDI za cenu koji si naveo, nazovi me molim te, dolazim prvim avionom da ga kupim.

sami

Naveo sam cenu za TDI ! A ne za pasata. Ja garantujem da Pasat mešovito troši ispod 5 kod normalnog vozača! Ajde testiraj nekog VW TDI 2,0. Makar i onog najslabijeg 2,0 115 ks. Kažem, garantujem za potrošnju novih SRC TDI. Ajde razbi ove mitove, ali posle testa. Imaš VW, Škodu, Seat, nebitno. Što se cene tiče, imaš recimo Skodu Scalu TDI 115ks, srednji paket opreme za 18 000. Imaš Octaviu A7 od TDI 150ks za 20 000. A sad ono najvažnije, Golf 7 TDI 115, NOV za 18 000 voziš kući!!! I ovaj auto prosečnu potrošnju ima 4,5L, garantujem!!… Pročitaj više »

moron

Sami, pričaš o današnjim cenama „zaostalih primeraka“ prethodne generacije oktavije i prethodnog Golfa ..
Ako su to tako „dobre cene“, zašto uvoznik škode ima još uvek onako ogroman lager oktavije prethodne generacije ( iz 2019. godine )?
Čovek bi pomislio da je narod glup, pa nikako da to „razrgabi“ po tim bagatelnim cenama …

sami

Šta fali tim „zaostalim primercima“? Oktavija više i nema na lageru, ima neka Scala i još po nešto. Misliš li da ova Mazda 2 sa testa nije zaostala? Pogledaj instrumentalku, stara bar 10 godina. Kad već pitaš, da li bi ti pre vozio ovog asmatičara u skučenoj Mazdi, ili neki od ovih pravih komfornih auta koji kidaju asfalt i troše manje od 5, sa „lagera“

moron

Grešiš, ima novih oktavija (prethodne generacije) na lageru „kao blata“.
Imaš ih i na oglasima, pa i benzince 1,0 TSI, 1,5 TSI, a i 2,0 TSI, kao i dizele.

Peki

Sami, niko ne spori da TDi, dCi, HDi… agregati trose par litara manje od benzinaca slicne snage, da nije tako nebi se proizvodaci njakali sa hibridima, znatno skupljim i komplikovanijim za proizvodnju. No nije poenta u tome, ovu Mazdu 2 poredimo s recimo jednim Clio 1.0 TCe/100, VW Polo 1.0 TSI/95, Peugeotom 208 1.2 Pure Tech/100, Fiestom 1.0 ECoboost/100…, nikako sa nekim TDI ili dCi!!! Imaju i benzinci svoje prednosti, tisi su i cistiji, osim toga jednostavnije su koncepcije i laksi (jeftiniji) za opravku, posebno kada zadu u godine. Uostalom ne prelaze svi 20-30 hiljada kilometara godisnje da bi brzo… Pročitaj više »

sami

Meni je čudno da i vi kao iskusan novinar i stari automobilista se primite na igračke poput ove mazde ili tog klija ili čak i Pola 1,0 tsi. Možda ti mali auti i mogu bez dizela, ali veći auti počev od klase Golf, bez komentara. Za vašu informaciju, novi dizel 2,0 tdi se ne čuje, ide kao na struju, ne znam zašto ne bi bili „čisti“, a koncepcijom su sigurno prostiji ako se uračunaju ove skalamerije hibridići, a ne zaboravite da i svaki benzinaca sad ima i katalizator i DPF, i plivajući, i ko zna šta sve. Uzgred koliko znam… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Peki

Sami, odgovor ce ti se sam dati ukoliko procitas starije testove. Sve te male agregate o kojim pricas sam vozio, cesto i po vise puta, neke kritikovao, neke pohvalio. Ukoliko isto tako pogledas komentare videces da veliki broj citalaca/vozaca vise veruje u cetvorocilindricne agregate nego li u one s jednim cilindrom manje. Nema potrebe da se ubedujemo, veruj u sta god hoces, ali Mazdin 1.5 je sve samo ne prevazden i zastareo blok. Kao sto sam naveo u tekstu imao je i izvedbu od 115 Ks, koja je ukinuta zbog uvodenja mikro hibrida. Mazda 2 je zalasku karijere, a kako… Pročitaj više »

sami

Peki, 2024 je daleko, a do tada ko zna šta će se dogoditi i koliko će se još odluka doneti. Ja ti garantujem da će se u Begradu do 2030 moći voziti i Golf 2 dizel. A moćiće se i dalje ložiti ugalj u sred Beograda. Lude odluke se donose zato šro se narod prima, na budalaštine tipa Dizelgejt i sl. I zato što se ovakve vesti za ovakva nakaradna vozila poput ove Mazde 2 šire kao korona. A ko je kriv? Pa vi novinari, koji se potpali pod domino efekat globalizma. Kažem, 2024 je daleko u ovom vremenu, pa… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Čmire

Mora da ti neko ženi spakovao u nekoj mazdi kad si toliko zapenio protiv…Prihvati da su atmosferci četvorocilindraši dugovečniji…a mazda u vrhu što se tiče pouzdanosti.

Don

Malo jača oprema , automatik, karavan, 2.0,3/2020, sa 11k km na satu za 23900.
I found this offer at 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗲.𝗱𝗲:

Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI SCR DSG Conceptline
First Registration: 03/2020 Mileage: 11.000 km Fuel: Diesel Power: 110 kW (150 Hp)
Price: €23,900

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Proizvođač kaže da troši ispod 5
Valja ti za njemačku 👍🦌🦌😘🍻

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Peki

To sto proizvodaci navode vezi potroisnje cesto pomnozi sa 2… 😂

Peki

Ako tako gledas na stvari, tj trazis po oglasima polovne automobile, naravno da ima super ponude. U prvoj godini u Francuskoj cena takvim vozilima opada za oko 30-35%, nakon toga oko 10 % godisnje, izuzmemo li neke premijum brendove u koje VW Passat ne spada!

J4ZZ3R

Peki ne uzbudjuj se. Pre par nedelja sam potrosio pola dana raspravljajuci se sa nekim poput Samija na Honda Club Serbia oko Skode Octavie, Mazde 3 i Honde Civic i na kraju shvatim da coveku ne da ne mogu argumentovano bilo sta dokazati nego da on cak ni ne poznaje bas dobro razne modele ili jos gore razne generacije modela.

Osecao sam se kao magarac.

Slavko

Juce Dacia, ti kazes sve je to sr***, tdi je zakon. Danas Mazda koja nema dodirnih tacaka sa VW, ti opet isto. Sutra ce Zvezdan kucnuti neki testic sa m340i, ti ces opet o tome kako je Tdi zakon. Prekosutra ce neko testirati helikopter, ti ces opet reci kako je tdi zakon i kako smo svi slepi pored ociju jer ne vidimo kako je vw univerzalno bozanstvo. U cemu je caka?

sami

Ne nije tako. Dacija jeste sirotinjsko vozilo. Ovo što Mazda proba trenutno, VW se igrao proba slične vrste u Golf 4 i 5. Eto koliko ovaj primerak Mazde zaostaje. Igrati se kao nešto sa Atmo motorm u 2020 godini

moron

Peki reče da ova mazda pri 130 km/h u šestoj troši „5,5-6“ (šteta što ne znamo da li je 5,5 ili 6 😊), tako da nije potpuno „debilno“ što se on pri 130 km/h vrti na samo 2.200 rpm. Ali, prihvatam da je „malo blesavo“ da motor u drugoj brzini ( u zelenim obrtajima ?) diže „stotku“ ( fobija TSI 95 u drugoj na 90 km/h ima 5.500 ), a da vozilo ima maksimalnu brzinu od 183 km/h. Trebalo je „finalni prenos“ (difrencijal) staviti ipak malo kraći (možda 10-ak %), pa bi ta mazda bila čak i malo startnija, a… Pročitaj više »

sami

Ja ne verujem Pekiju da ova Mazda troši pri 130 , 5,5 ili 6. MOžda je njemu ono tamo brojilo tako listalo, možda je imao vetra u leđa, možda je bilo malo nizbrdo. Ne verujem mu isto kao i on meni što ne veruje da Pasat 2,0 TDI ima ustaljenu potrošnju ispod 5. Nema to mnogo veze sa prenosom ovo što on navodi uopšte, jer na 130 treba 45-50ks, a ja se pitam da li ova mazda može imati 50ks na 2200 obrtaja i ako ima pod kojim procenom otvorenog leptira gasa ide tada i da li je to najrentabilnije?… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Don

Uveo si novi trend kao onomad onaj iz Forda , sad će Fadil za svaki test morati opaliti sliku instrument ploče pri 130 km/h!!!:)

kiki

@sami
Jel’ makar povuces vodu, kad se dobro iskenjas?

moron

„Pri 130 km/h na nimalo preciznom obrtomeru očitah nekih 2.200 o/min,“

Neverovtno, verujem čak i za sofisticirani 2,0 TDI ( koji često pominje naš drug komentator Saša Mirković – sami ), a ne za nekog benzinca.

Zna li neko neki benzinac (sa MT) koji se pri 130 km/h vrti na manje obrtaja?

sami

A kakve to veze ima?? Veza je kaže „ustalila se prosečna potrošnja na 6,3 a da bi išao mora preko 4000 obrta“. A ovo ne znam gde je veza i logika, odim da je mazda ovde stavila dizelski menjač, a tamo u nekim drugim primercima motor benzin kao dizel. Pa čovek napisao da je prenos predugačak – problematičan u vožnji

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Don

Tu si u pravu , ja i dalje imam na mobile jednu scalu, dizel,malo km,solidna oprema za 16tak k eura, no čudi me da se još nije prodala nakon toliko mjeseci. Glede potrošnje , VW navodi za Passat da troši 4.4 l u gradu a automatik. Bilo bi fakat zanimljivo vidjeti herr Periku da testira nesto iz VW kuhinje, al na način da CEO osigura budžet za rentanje makine, jer sumnjam da će dobit ista od uvoznika za francusku tj proći će isto kao kod Suzukija , a na Fadilu je onda da nadje najpovoljniju opciju rentanja , sto vise… Pročitaj više »

Renault Terminator

Aj ne lupaj vise zivota ti..nisi ni svijestan kako je nekada drzati jezik za zubima najveca pamet,sama blagodat data svima nama…
Moj Megane 1.2 TCe 115ks vrti se na 2900-3000 obrtaja pri brzini od 140km/h.A jel 140km/h mala brzina?Gdje mozes zakonski voziti brze od te brzine?Skoro pa nigdje.U mnogim drzavama nije dozvoljeno ni toliko…

Peki

Nezavisno od ove Mazde jedno pitanje u vezi tog 1.2 TCe/115. Svojevremeno sam ga vozio u vise modela i posve mi je OK o pitanju perfomansi, ali ovde se mnogo prica o problemima u vezi s njim. Kakva su tvoja iskustva? Koliko si presao kilometara i koje je godiste?

Renault Terminator

Ja ti odgovorih ali sta uradise admini nemam pojma,posta nema🙁

Peki

Ne cenzurise se nista,verovatno „tehnicki problem“. Moze li ponovo ako te ne mrzi, verujem da je svima interesantno jer ima dosta tih motora u raznim modelima

Zvezdan Božinović

Zaista ne znam o kom komentaru je reč. Od početka godine smo uklonili ne više od 5 komentara zbog obilate upotrebe polnih pojmova u nemedicinske svhre.

Renault Terminator

Ma ja odgovarao Pekiju,opisivao svog Megana…kada sam ga „pustio“ u etar,pisalo je da se ceka odobrenje administracije…nema veze,mozda neki bug ko ce ga znati😉…

Renault Terminator

Ja sam zadovoljan,za sada.Kupljen je sa 65.000km na satu,sada mu je 72.000km.Na 68.000km sam uradio veliki servis.Ni prije servisa a ni poslije servisa ne trosi ulje.
Proizveden je Aprila 2013.

Renault Terminator

U pitanju je Renault Megane 3.

Slavko

Sta imas reci po pitanju potrosnje Megana?

Renault Terminator

Od Linza do Beograda,malo jace od 700km,sve je auto-put,vozio sam ga 140km/h gdje je god to bilo moguce,bilo je deonica gdje sam vozio i 80,100…ali sam bas koristio svaku priliku da se drzim brzine 140km/h,kroz Srbiju 130km/h.
Potrosnja po kompjuteru je bila 7-7.2l benzina.
Inace ovuda po lokalu,na posao sa posla (70% auto-put) i sto se malo vozikam po Linzu kompjuter pokazuje prosjecnu potrosnju od 6.2l benzina.
Dal je potrosnja velika ili nije,nemam pojma,zakljucite sami.
Generalno,gorivo ovde nije velika stavka u zivotu tako da ja bas i ne pridajem neki znacaj potrosnji.
Mogu reci da sam zadovoljan.

moron

To je odlična potrošnja.
Nije mi jasno zašto je Reno napustio taj motor.
Da li on ima neku „opšte poznatu“ manu, a za koju ja nisam čuo ?

Renault Terminator

Ima druze,kazu da trosi ulje,mislim…malo trositi je ok…ali se zale da ovaj trosi mnogo. Bila je vijest i ovde na AR o tome.Ima Facebook grupa vlasnika automobila sa tim motorom koji imaju problem i nesto tuze dal Renault ili Nissan nemam pojma..Ima i i na youtobe..Problem postoji nema dileme.Ja sam primjetio da je taj motor puno vise ima problema u Nissanima nego u Renaultima.Ne znam ni jedan slucaj problem tog motora npr. u Meganu 3,sto ne znaci da ne postoji mozda slucajevi..Mene za sada sluzi dobro i ja ga ne stedim ni malo,bas zbog toga,ali za sada taj motoric radi… Pročitaj više »

sami

Koje ulje trošiš? Tačno proizvođač, ime i viskozitet?

Renault Terminator

Elf 5-40.

sami

Samo koristi ELF EVOLUTION 900 SXR 5W40 i nemaš problema i potrošnje ulja.
Ako ideš long life što koriste skoro svi servisiELF EXCELLIUM FULL TECH OW30 ili ELF EVOLUTION 900 SXR 5W30, imaćeš problem sa potrošnjom ulja i oštećenjem motora. Ulja 5w30 ili 0w30 ne koristi. Tom motoru su problem pogrešna ulja koja koristi serviser

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Renault Terminator

U Renaultovoj knjizici za Megana jasno pise da se sipa 5w-40.
Nidje se ne spominje 5w30 ili 0w30.
Ako ja mogu da znam koje ulje treba ici u taj motor,kako onda da to ne znaju servisi!!??
Nema logike da znaju koje ulje treba sipati i da oni namjerno sipaju taj 5w30 i 0w30…

Renault Terminator

Sad za vikend sam odradio kompletnu zastitu poda,opruge,amortizere premazao,svu plastiku su ispod poskidao i premazao,skinuo sam sve diskove,kociona kljesta,pakne,ispustio ulje iz kocnica i sipao novo ulje,cilindre…sve to majstor lijepo ocistio,sredio,ofarbao,zastitio…nema fabrika da ga tako uglanca.Znaci kada odes ispod njega,on sija brate kao ona stvar.
Gume nove sve cetri zimske Mischelinke Alpin su namontirane.Spreman je za zimu..moze i Sibirska zima da bude,masina je zasticena kao polarni medjed😁.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Renault Terminator
D_C

Svaka cast! Lepo je videti i cuti da neko tako brine o autu. Ja sam svojevremeno ne bas na tom nivou ali slicno na vreme radio zastitu na mom Opelu. Ali savremen Renault nije Opel tako da nisam siguran da je tolika briga apsolutno potrebna osim ako nemas nameru da ga drzis jako dugo.

Renault Terminator

Hvala DC. Znas sta,nista to nije moralo da se odradi.Nije on imao rdje nigde na patosu,daleko od toga.Isto je lepo i kocio…ali kada se sve to rasturilo,ocistilo..druga je prica.Na prvi pogled ljepse izgleda (a nistq novo nisam stavio).Kocnica je fino mekana,malo bolje koci i produzio sam vijek svim diskovima i plocicama bar 2 godine. Nemam namjeru da ga drzim dugo. Planiram 2-3 godine da bude kod mene.Prije toga ga necu zamjeniti sigurno.A nadam se da ce biti sve oko i da cu ga moci zamjeniti za 3 godine,vidis i sam kakvo je vrijeme doslo tesko je na neke duze staze… Pročitaj više »

D_C

‘Znas sta, nista to nije moralo da se odradi. Nije on imao rdje nigde na patosu,daleko od toga.’ – Nisam ni ocekivao. Zato i rekoh nije Renault Opel, mada se nadam da nisu ni Opeli kao sto su bili.
Renault je nudio garanciju za karoseriju 8 godina u vreme kada su VW i neki mnogo renomiraniji proizvodjaci, npr BMW nudili 6.

moron

Bravo. Moj čovek 🙂
Desetka za zaštitu podvozja.

don

to ti je ostalo od doba juga, priznaj! ja sam tako svog bitumenzirao, ali me ne pada napamet da ostalima to radim, posebno ne sada u 2020. nego, sto nisi lak zastitio , ima onih premaza, gledao ja SAT o tome…to je smislenije.

Renault Terminator

Kod mene nije ni bitumen ni guma😁…posebna neka tecnost,mirisi kao drnc,ako ste bili u vojsci pa cistili puske ili ih konzervirali onda znate.Veoma slicno tome,znao sam i tacan naziv ali je meni jako cudan i totalno nepoznat tako da je brzo ispario iz glave.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Renault Terminator
moron

Pošto sam dosta staromodan čovek, ja tako „tretiram“ svako vozilo. Pa i ono iz 2020, bez razlike. Budala, pa to ti je …

Renault Terminator

I ti si moj👍😉

Rade

Ko kaže da ga je napustio? Eno nudi se u Australiji, Japanu… svugde gde nije stupio WLTP na snagu.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rade
moron

To je izgleda sudbina mnogih motora, raznih brendova, da često nastavljaju da žive na nekim drugim (a po nekim paranetrima manje zahtevnim) tržištima.

Rade

Izgleda da je samo Evropa zahtevna. Kod svih ostalih i dan danas prođu imaju motori i iz prošlog veka.

moron

Da, davno sam to još primetio, kada sam pogledao tadašnju ponudu škode u Australiji i zaprepastio se. Bili su to neki motori koji su „pre Hrista“ napustili Evropu …
Tamo čak i sada imaš 1,4 TSI i/ili 2,0 TSI (u raznim varijantama snage)

D_C

U Kini i SAD VW jos nudi stari VR6 iz Passata B6.

Rade

Emisione standarde u USA mislim da ne bi mogli da prođu benzinci samo oni sa karburatorom.

sami

U Ameici može da prođe sve, samo VW ne može

Rade

Ko ga je uopšte terao da nudi dizelaše u AmeriKi? Tako mu i treba. 😂

sami

Zato što je dizel najbolja opcija za američke velike krševe

Rade

Samo što su oni počeli da ih guraju i u limuzine. 😉
Na šta su ih uhvatili? Na kompaktnoj Jetti.

sami

Pa za limuzine i jeste dizel najbolja opcija

Rade

Da je tako i drugi bi se setili da Amerima ponude dizelaše u limuzinama.

Yankee

Rade, sta pricas ti, pa zar ne znas da je Volkswagenov udeo na americkom trzistu od cak 2,1% veliki trn u oku Fordu i General Motorsu? :))))))

Rade

Znam. Zato su se sad i spajtosali sa Fordom. 😉

J4ZZ3R

Masallah za udeo!

sami

Jedno je 1,2 TCE motor u koju je prikačena turbina baš da možeš voziti malim obrtajima i da mogu biti brzine duže, ali opet ne kao kod dizela, a drugo je ovaj atmo koji gubi dušu, grca, kašlje mučenik i gde 2 brzinom ideš 100 na sat. a imaš 6 brzina a auto može mah možda 180. To je neka Japanska pamet – mozak smislila uz sake rakiju. Kad smo kod toga kojom brzinom ovaj auto postigne max brzinu? U 4 brzini verovatno. Sad ako pročitaš ovo detaljno shvatiš da si se upecao a nisi razmislio, znači baš ono što… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Samiju kao da je sin poceo da komentarise na AR ili on stvarno ima trinaest godina 🙂 VW dizel je kod nas stvarno dijagnoza i to zaista tesko izleciva. E sad ono sto Sami nece da kaze je koliko kosta, kakvu opremu ima i kako jadno izgleda nov VW Polo sa tri cilindra i 95ks. Mazda 2 mi je prelepa. 2009. godine sam hteo da je kupim novu, ali sedoh u nju, sedoh u Jazz, kupih Jazz. (Jazz je prostorno vise na nivou kompaktne klase i tada mi je to bio jedini automobil tako da je to presudilo) Prosle godine… Pročitaj više »

sami

Ja nisam naveo Polo sa 3 cilindra i 95 ks, ali kad si ti naveo, zar nije sramota da on ima 3 cilindra i 95 ks a ova Mazda 4 cilindra mamutskih 1500 kubika i samo jadnih 90ks i to da ga možeš poterati tek preko 4000 obrtaja.. Kupio si c3 sa 3 cilindra a to ti ne smeta. Kupi ti druže VW sa 2,0 TDI, koji navodim, pa sa vidiš kako ćeš pevati ovde. Tebi je dobra cena za auto Polo klase od 16500 zastareo 10 godina sa atmo motorom, kome se potrošnja ustali na 6,3?? Za godine ne… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Prstic

Evo da ti ja odgovorim, posto sam sam vozio Passat B8 2.0 tdi 150ks cetiri godine 2016 -2020. Prosecna potrosnja posle 70000km mi je bila 7.4l 70 posto voznja u gradu ostalo autoput Na auto putu pri 130kmh namesteno na tempomatu vrti se na oko 2000- 2200 obrtaja . Inace manuelni menjac. Prosle godine kada sam se vracao iz Grcke prosecna brzina 100kmh, 900 km, potrosnja 4.6l Prosle i preprosle godine u decembru sam isao na terapije na Slaviju sa Konjarnika (Beograd) cca 7km puta potrosnja mi je isla i do 12l (vreme provedeno u putu oko 1 sat). Na… Pročitaj više »

sami

Slažem se ja sa tobom, 7,4 L sa 70 posto grada je odličan rezultat, a uz to još i mnogo autoputa. Uz to, to je stariji 2,0 TDI. Ako okreneš malo obrnuto, 25 posto grada ostatak van grada a od toga pola autoput, dobiješ manje od 5L, ako voziš po instrukcijama koje ti daje auto i novi TDI Bluetec (ovaj što nije lažovski 🙂
Vozaj tako kao pasata ovu Mazdu pa da vidiš na koliko će se ustaliti potrošnja. Jedno 8,5

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Peki

Odgovorno jos jednom ponavljam i tvrdim, u veoma komplikovanim uslovima voznje, snazna ubrzanja, auto put i neopisive gradske guzve, Mazda 2 1.5 trosi 6,3 lit. Upravo zato sam je i pohvalio, sto nije prvi put kada se radi o agregatima Mazde. I ne laze putni racunar jer sam sam je dva puta napunio do vrha i znam koliko je kilometara presla s jednim punm, a ti Sami nastavi da citas fabricke podatke proizvodaca i nastavi da verujes u Deda Mraza… Prosiri malo vidike, ne upustaj se u nepotrebne i jalave rasprave, nismo ovde da se svadamo. Nemam ni jedan jedini… Pročitaj više »

Prstic

Jedan moj kolega ima obicaj da pita onog ko ga ubedjuje u suprotno , a pri tome je sto posto siguran u svoje tvrdnje:
„Da li si ti peder“?
-A sto pitas?
-Pa lakse ti udje u du_ _ nego u glavu

sami

Peki, nemoj misliti da nisam vozio i Mazde, i ovakve i onakve. To mi je i posao druže, više nego tebi. A zašto misliš što hvalim TDI i koliko sam ih podrao!? Tek od gova***na pita ne biva. Taj mazda mumijski motor sa ogrmnim stepenom kompresije, koji možda i ide na francusko gorivo, ali na srpsko malo drugačije to ide. Nemoj ti meni zameriti. Bar da je onaj ogoljeni od 2,0 sa smešnom konjažom pa hajde. Mazda ide dobro samo zahvaljujući vama novinarima Sve ok, malo šale, ali ovde nisi posao odradio kako valja. Šta to ovde predstavlja hibrid?? Reko,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
don

znao sam ja, antifiat propaganda, da mene ovdje nema, ne bi imao ko da nam brani ugled! :))

don

vidim novi trend na vidiku, Fadil ce nakon zestokih udara zdesna, morati da slika za svaki test i racune za benzin. Naprosto, ne znam zasto to do sada nije radio, jer ako je sjeo u njega, ne znaci da ga je i vozio! 🙂

Prstic

Koji stariji tdi motor. Passat b8 poslednja generacija od 2014 godine do…
Uradjena je samo restilizacija, motori su isti.

sami

Razlika između toga motora i ovoga današnjeg je ogromna, posebno potrošnja i ekologija.

don

jes, ogromna, nova plasticna cevka, eno proizvodjac veli 4.4 u gradu potrosnja…a ovaj ne silazi ispod 7.1 u onom seocetu na uscu save u dunav :)))

J4ZZ3R

Vidi Sami, ne postoji nista idealno i savrseno u svetu automobila. Neko bi turbo sa 3 cilindra, nego bi atmo sa 4, neko voli 5, neko 6, neko vozi Teslu, neko Veyron, mililon ljudi milion cudi. Ne smeta meni da ti volis Golf ili prevarante uz VWa (sami su priznali da su prevaranti, tako da mogu tako da ih zovem), ali nemoj bas da u svakom postu pisas uz vetar, covek prica o maloj Mazdi atmo ti predlazes veliki Passat dizel. Babe i zabe, jabuke i Kruske. Stvarno se blamiras sinak. Evo, siguran sam i da ces Prstica da naucis… Pročitaj više »

Peki

Dobro bre, uletismo svi u raspravu s Samijem, a niko da me pohvali za lepe slike i pricu :-))
Ili ste vec svi navikli da je to tako normalno…
To mi daje inspiraciju da nastavim…

J4ZZ3R

Da u ovoj Auto Republici moze da se glasa ja, a siguran sam i ovaj plebs bhi tebe stavio za CEOa ili makar glavnog savetnika i dao bi ti jednu crvenu olovku, pa da vracas ove autore dok ne pogode u sridu. 🙂

Sto se tice Zvezdana, nedavno mi posla neki klip kako se u Auto Republici za tri sekunde dobija posao fotografkinje 🙂

Pa posle kriv Vucic sto ne valjaju fotografije u vanfrancuskim testovima AR 🙂

moron

Peki, testova kao tvojih na ovim prostorima nema, znaš i sam 🙂

Peki

A sad se ja kobajagi branim pa kazem, ne preterujte, nije bas tako, moze to i bolje…. 🙂 Bez sale, postoje ljudi na nasim prostorima koji to rade bolje, profesionalnije (ne mogu da ih navodim), ali ja imam tu prednost da sam u Francuskoj, prelepih predela i znamenosti na svakom koraku. Dobro, ima ih i u Srbiji, ali kao i ovde treba se deplasirati, pronaci dobar ugao, osvetljenje, period kada nema puno ljudi i automobila, vozaca volontera…, sve to zahteva vreme i angazovanje. Inace, u narednom periodu od mene mozete ocekivati osvezen Peugeot 308 1.5 BlueHDi/130 EAT8, novi Ford Kuga… Pročitaj više »

Renault Terminator

U Francuskoj si,davaj Renaulte mnogo vise na testovima🙂.

Don

Jel Gorjela ta kuga?!? Ipak je poznata po tome

D_C

Evo ja se pridružujem Terminatoru, iako dobro znam i razumem što na testove uzimaš ono što uzimaš, daj jedan upravo podmlađen Espace sa 2.0 dizelom po mogućstvu Initiale Paris. Em malo da napravimo predah od B i C segmenta, em da nas malo mine želja za porodičnim drumskim krstaricama sa motorom kakvog neće biti još dugo. Ako može…

J4ZZ3R

Vidi poseti Hondu, bas bih voleo tvoj test novog Jazza da vidim…

Don

Eno onaj Jura, kao da mi je misli čitao, testirao jazza cross.

J4ZZ3R

Ma Jura je komedijas, cini mi se da mu testovi zavise puno od toga na koju nogu ustane

sami

Šta to reče ??

D_C

Kao što znaš i sam, barem nekolicina nas je ovde zbog tebe. Tako da… Što jest, jest… Navikao si nas na određeni nivo kvaliteta.

Peki

Cuj, verujem da je sadrzaj sajta ekstremno bogat, toliko informacija, zanimljivosi i svega vezanog za automobile tesko je pronaci na svim ostalim zajedno. Gresim? Zvezdan i ekipa sljakaju dononocno, dok urednik Djodje savrseno uklopi moje tekstove s fotografijama. Timski je to rad, nazalost, ne donosi neophodna financiska sredstva. Uvoznici nas ne gotive, „previse“ smo nezavisni za njihov ukus…

D_C

Da se kolege ne uvrede, slažem se sa svime što si gore napisao i ne sumnjam da u održavanje sajta odlazi mnogo truda. Sve pohvale za rad. Sa druge strane, realnost je da sam ja bio na onom drugom sajtu niz godina, sve dok si ti bio tamo i da sam sa tobom i ja prešao ovde. I da je sada ovo jedini medij o automobilizmu sa naših prostora koji pratim, kao što je to ranije bio onaj drugi. Tako da se nadam da to ovde maze i paze… P. S. Kao i moje druge kolege forumaši, svratim više zbog… Pročitaj više »

Saša

Ista situacija je i kod mene

sami

Ja bi pohvalio testiranje, ali ne bi Mazdu 2. Prvo kako je naveo član Moron, što izgleda kao da je sa lagera od pre pra godina. Drugo, nude atmo benzinca sa dizel menjačem, i da bi digli cenu dodali par baterija i elektromotorčić. Vi ste lepo opazili, da je menjač neprihvatljivo dug, a što je gore treba motor zavrteti na 4000 obrtaja, a to unači ako ja pretičem auto koji ide 70-80, to moram raditi 2 brzinom što je apsurd. Onda se neko pohvali kako ide 130 sa 2200 obrtaja a opet toši kombinovano 6,3. To znači ako bi živeo… Pročitaj više »

Yankee

Kolega Peki ne priznajemo slike auta bez lepih kcerki pored hehe

Peki

Eh da mogu da ih nahvatam… Bas malocas kuckam tekst u vezi osvezenog 308, gde napisah kako sam se juce sam provozao do jednog prelepog srednjovekovnog grada. Zena na poslu, a ove dve ne bi ni za 50 evra po glavi pristale da ih „smaram“ tokom tih par sati. Za 100 bi mozda razmislile :-))

Don

E, kritika iz loze!!! Ki uvijek:) paz vako….nisi li ti reko da ces ispod svake slike pisati lokaciju iste,a?!?!? A već 10. Test a nema opisa…

D_C

Ja sam to jednom reklamirao pa rekoh ‘ajde necu vise. Drago mi je da drugi nisu zaboravili i da nisam samo ja 🙂

Peki

Ma nisam zaboravio drugari, ali komplikovano je ispod toliko fotki ostavljati komentar. Radim ih svugde, cesto ni sam ne znam o cemu se radi, samo se zaustavim i „kresnem“ sliku. U vezi 308 koji trenutno vozim bio sam recimo pre dva dana u jednom srednjovekovnom gradicu Provins, pa tamo je svaka crkva, kuca i kula od istoriskog znacaja. Sta bi vam to znacilo da napisem da je u pozadini „La Tour Cesar“ (Cezareva kula) iz 12 veka, pa o njoj bi se moglo napisati par strana teksta. U tom slucaju bolje da se okanim automobila i pocnem, kao moj bivsi… Pročitaj više »

Don

samo se zaustavim i “kresnem”

Eh, sto bih i ja volio da sam završio matematički fakultet!
Zašto?
Pa da se svako jutro budim s dvije nepoznate! 😃😃😃🍻🍻🦌

TNT

😂😂😂🙃

Don

Pa kad publika to želi…🦌🦌

D_C

Samo ti Peki kreši i piši, a već znaš i sam, stari smo znanci, mi smo takvi da ćemo uvek tražiti nešto više. Ne zameri…

Don

Lijepe? Nema do Zvekija :))))))

TNT

Peki, fotografije su, kao i uvek za 10. Standarde koje tu postavljaš je stvarno teško dostići. Vezano za članak i nedostatak značajnijih reakcija na isti – ne mnogo interesantan automobil, a nalazi se u segmentu gde je konkurencija žestoka i puna evropskih „baba roga”. Jazz, Mikra, automobil sa testa.. veoma slabo se nose na domaćem terenu sa konkurencijom i sigurno nisu prvi izbor evropskog kupca. Mali Jarić kako-tako. Mislim da zbog toga nema previše komentara o samom tekstu, a istini za volju i u tvom tekstu se sve ovo lepo vidi – nisi se ni ti baš preterano udubljivao u… Pročitaj više »

Peki

„Veazano za konkretan model – ne znam da li je danas bolje kupiti turbo motor, za koji je danas bitno da je što manji i sa što većim nadpritiskom, ili je bolje imati četiri atmosferska cilindra ali uz pristojnu snagu, što ovaj automobil u svom segmentu nudi. U svakom slučaju, dobro je da postoji izbor“

U pravu si, i ja sam u nedoumici. I jedni i drugi imaju prednosti i nedostatke…

D_C

Pa ima i mali motor sa 4 cilindra i turbinom. Doduše vrlo verovatno samo jedan ali bi on bio moj izbor.

TNT

Moja hipotetička dilema i retoričko pitanje u ovoj klasi se nije odnosila nužno i na broj cilindara, mada i to jeste faktor, već atmosferac pristojne zapremine vs mikro turbo motor, a da su uporedive snage.

moron

Ako je suditi po ubrzanju, ovaj atmosferac je bolji od svih malih turbasa koji su i jači od njega, a pogotovo od 21 ks jačeg toyotinog 1,5 iz još uvek aktuelnog (staroga) jarića.

TNT

Ako ne grešim, mislim da mala Mazga ima viši max obrtni moment, a verovatno pomaže i što drugom „dohvata” stotku 😀

sami

Nravno tu je i poenta. Mazga ima mah obrtni moment na 4000 obrtaja ko bilo koji klasik asmatičar sa 16v. Voleo bi da ga doteramo ovde i naspemo NIS benzin, pa da vidimo onda kako ide sa 13 stepenom kompresije i kako troši

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
D_C

Još jedna od starih babskih priča koje su važile nekada ali već desetak godina ne piju vodu. Gorivo u Srbiji je danas toliko slično sa ‘stranskim’ da je nama koji dolazimo iz inostranstva nemoguće uočiti razliku.

sami

Ne možeš uočiti razliku kod običnog auta benzinca, ali na ovom sa 13 stepenom kompresije, pokazaće se nedostatak oktana, pa će motor ii kliktati ili raditi u režimu sa reduciranom snagom. Nisu to babske priče, nego istina, jer BMB 95 kod NIS-a ima stvarno max 92 okrana. Možda ne razumeš, ali nebitno dok ne nabaviš ovakav benzinac a kao fol dizel kji zahteva gorivo boje nego neki Ferari.

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
D_C

Čisto za info, moj prethodni auto je bio tuniran i mogao je da koristi minimum 98 oktana, u suprotnom se palila check engine lampica a posle nekog vremena bi auto upadao u safe mode, što mi se i dešavalo na Korzici i u Velikoj Britaniji – od onoga što se sećam. Tako da se ponešto malo razumem o tome.

sami

Vidi to što upadne tvoj auto u safe mod je već veliki problem. Ja ti pričam da je ova Mazda fabrički „tunirana“ ali to nisi shvatio. Za razliku od tvog auta ona ima zaštitu na način kako sam naveo dole, ali i veliki gubitak performansi. Tvoj auto nakon mehaničkih izmena komore, bregaste, ventila, stepena kompresije, dizni, sondi ili šta već, nije bio definisan mapama (naknadnm mapiranjem) da može da koriguje detonacije, što je teško i uraditi. Ne znam je li ECU jedinica imala samo izmenjen softver, eprom čip ili je išla komplet nova elektronika. Nemoj me shavtiti pogrešno, ali komplet… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
sami

Vidi, stepen kompresije preko 11,5 se smatra izuzetno velikom i zahteva super gorivo, a za ovih 13, ne znam šta da kažem. Kao neki nabuđeni reli automobil, za koga burence goriva od 60L staje 200 evra. Čak ova 98-ca što se prodaje u Srbiji ima ispod 95 oktana i nije dovoljna. Da bi ovakakv auto radio na obično gorivo, vraća paljenje na kasnije, obara snagu i Nm i ide kao slina a toši mnogo. Nemoj zato odma napadati na mene. Bilo je lepo da je Peki naveo šta piše, koje gorivo toši ovaj „dragster“. Možda i alkohol 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
D_C

Prouči rad benzinca sa direktnim ubrizgavanjem goriva.

sami

Proučio brate davno. Prouči ti ovo: Kad klip ide u gornju mrtvu tačku sabija smešu goriva i vazduha a pritisak i temperatura smeše zavisi od stepena komprsije. Ako su oni veliki – preveliki dolazi do samozapaljenja bez svećice, to jeste do detonacija slično dizelu, koja ovde pravi kontra rad, jer se klip kreće još uvek ka gore, i razbija motor, a čuje se ružan zvuk. E ovaj efekat zavisii od broja oktana u benzinu. Kapiraš?? E onda proizvođači na osnovu senzora koji očitava te detonaciej, vraća pred paljenje na kasnije da spreči te detonacije i gubitke. Takozvani knok senzor. A… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
D_C

Nemoj molim te. Očito sam priglup za te stvari pa ćeš bez veze da trošiš vreme. Čuj, potpuno si u svemu u pravu jer je jasno da znaš sve. Isto tako sam ja potpuno u krivu jer neman pojma. Ostaje mi da živim u svom neznanju i da se tešim da nas izgleda ima više na ovom forumu. Tebi veliko hvala što si nas udostojio svog prisustva i što si nam otvorio oči u pogledu mnogo toga. Pozdrav

sami

Pa eto da naučiš nešto. Treba još nešto? Oko onog 1,33 TCE što ga želiš, pošto ih servisiram, brate dragi

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Peki

Pise na poledini poklopca za gorivo, predposlednja slika.

D_C

Da, da, razumem. Hteo sam da kažem da ne mora pod obavezno biti ili-ili, već se može uzeti i četvorocilindrični motor koji za segment ima relativno solidnu zapreminu a sa sve turbom, što je po meni sve ukupno i najbolja opcija, osim ako nisi taksista pa ćeš prelaziti 50-100.000km godišnje.

moron

Misliš na 1,5 TSI ili …?

D_C

1.33tce.

Slavko

Pogledao sam podosta licnih testova sa tim motorom u Dusteru, i svako je odusevljen. Jel moguce da to tako dobro ide? A recimo, brojkama ubrzanja je cak nesto losiji od ove Mazdice…
A cak i ona light verzija sa 116ks i 220 nm za Megane deluje sasvim ok.

D_C

Hteo sam da napisem kako ubrzanje od 0 do 100 u realnom svetu ima veze od prilike kao potrosnja merena NEDC metodom. OK, da posluzi za neka poredjenja i da ti da neke osnovne podatke o performansama, ali osim ako pri voznji ne lepis iglu obrtomera u crveno pri svakoj promeni brzine, onda ne prevelike. I da su ranije proizvodjaci i mediji koji se bave testiranjem objavljivali podatke za ubrzanje od 50 do 80km/h u trecoj i cetvrtoj pa zatim od 80 do 120 u cetvrtoj/petoj pa i sestoj, i da ove brojke daju mnogo bolju predstavku za neku normalnu… Pročitaj više »

D_C

@TNT: Kazes fotografije su, kao i uvek za 10…. Sa Pekijem na njima?! Budimo realni… Ne kazem da bi bile bolje sa mnom, ali za 10 sa bilo kim od nas?! Jesmo i mi drugi uvlakulje al’ ti ga bas pretera 😂🤣

moron

Srpski uvoznik mazde je teški šaljivdžija. On za mazdu 2 G90 navodi da ima snagu od 90, ali, ne 90 ks, već 90 kw ili 122 ks 😊
https://www.mazda.rs/Portals/1/adam/Contents/dDx4iz_W80eqne0jNZvsdA/Link/Mazda2_SRB_web_pricelist_2020.pdf

Peki

Posalji mu link od testa, mozda se postidi pa izmeni….

moron

A stvarno je bruka da uvoznik „ne zna“ osnovne specifiakcije vozila koje nudi 😊

Inače, vidim u onom cenovniku da su navedene i WLTP deklaracije potrošnje:

Potrošnja goriva – Nisko opterećenje 6,4
Potrošnja goriva – Srednje opterećenje 4,9
Potrošnja goriva – Visoko opterećenje 4,5
Potrošnja goriva – veoma visoko opterećenje 5,9
Potrošnja goriva – Kombinovano (l/100 km) 5,3

A ti si to u uslovima testa „nadmašio“ ( zahvaljujući uslovima vožnje ). Pošto ja vozim drugačije od tebe (drugi putevi, drugi uslovi, drugi ritam(, rekao bih da je ova mazda potencijalno jako ekonomična …

Don

Garaza-majka..

moron

Danas sam ga vozio malo čak i izvan garaže 😊 Bio je prelep dan na Fruškaću. Kiša, pa nije bilo gužve, a „domaćin“ u PD „Stražilovo“ mi je delovao baš „uradjeno“ ( ili „trava“ ili alkohol ), odvrnuo je „Bijelo dugme“ do daske ( šuma se orila od muzike ) i izašao je ispred doma, na kišu, da „đuska“ … 😊

Slavko

Kisa danas na Fruskoj…jel bilo nekog off road-a sa CRVom? 🙂

moron

Ma jok, ja volim „da tabanam“ 😊 A čak i da probam, nemam dilemu da bi se CRV „uglibio“ u žitko fruškogorsko blato posle „pet metara“ 😊 Po onom blatu i veoma ozbiljni Kvadovi sa kramponkama imaju gadnu muku, a ne ovaj „nazovi đip“. Sa tudjom ladom nivom bih se rado oprobao, ali, neće niko da mi je da 😊😊

Peki

Koju stvar od „dugmica“? Pozurite konji moji, moja oka dva“? 🙂

moron

Dosta stvari „Bijelog dugmeta“ iz perioda Željka Bebeka … U tom Domu uvek puštaju odličnu muziku.

TNT

Pa kako „slučajno ne pogrešiše”, pa ne napisaše 66 KS? Ali su znači uredno „preračunali” 90kW u KS.

Dikh tu kava

Дакле, предлог: манге/кола/сами обавезно у „импресум“, AR „Hall of fame “ и/или мастан проценат од „масне“ зараде, човек некако увек успе периодично да наприма васколико читатељство, да то просто не сме да прође ненаграђено.. 😀

J4ZZ3R

Ma i meni lici na insajdersku pricu… Prvo sece vene zbog Renoa, posle naprasno luduje za VW dizelom… Jednom vozi reči, drugi put taksi