1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedes 190E 2.5-16 Evolution II
AR pijaca klasika: Mercedes 190E 2.5-16 Evolution II

AR pijaca klasika: Mercedes 190E 2.5-16 Evolution II

445
2
Podelite sa prijateljima:

Tokom osamdesetih godina prošlog veka, nemačka serija turističkih automobila DTM (skraćenica za Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) je važila za jednu od vodećih u profesionalnom auto-moto sportu. U njoj smo videli mnoge legende koje su na sreću završile i na ulicama radi regulatornih zahteva po pitanju homologacije.

Svi najviše pamtimo prvu generaciju modela BMW M3, koji je stekao kultni status onog momenta kada je debitovao, dok su oni sa nešto plićim džepom obično hvalili Forda Sierru Cosworth. Ali tokom kratkog perioda i Mercedes je imao svog velikana, i iz nama nepoznatog razloga danas je obično u senci spomenutog modela M3. To ne znači da ne košta puno kao klasik, ali rival iz BMW-a je oduvek bio taj koji je poželjniji među kolekcionarima.


Mercedes 190 je debitovao krajem 1983. godine pod kodnom oznakom W201, a prvi specijalni model za homologaciju je stigao šest godina kasnije. Nosio je oznaku 2.5-16 Evolution I i došao je kao modifikovana verzija prethodnika sa značkama 2.3-16 i 2.5-16.

Navedene brojke su označavale zapreminu i broj ventila, ali nisu uspele da opravdaju velika očekivanja, iako se za modifikovanje vozila postarao čuveni Cosworth. Tjuner je kroz Evolution I povećao snagu na 202 „konja“ i doneo veliki broj modifikacija po pitanju ogibljenja, kočnica i naravno aerodinamike.

Njegov naslednik Evolution II je debitovao na Salonu automobila u Ženevi u martu 1990. godine i predstavljao je vrhunac ponude modela 190. Podigao je snagu na 232 „grla“ uz još agresivnije aerodinamične dodatke, što je omogućavalo maksimalnu brzinu od 250 km/h. Otpor vazduha je bio neverovatnih 0,29, a na internetu se takođe može pronaći i priča kako su BMW-ovi inženjeri, nakon što su videli spojler, rekli kako „aerodinamika mora da je drugačija u Štutgartu nego u Minhenu i, ako Evolution II ostvari ikakav sportski uspeh da će promeniti svoju lokaciju za testiranje aerodinamike“.

To obećanje su na kraju i ispoštovali nakon što je Mercedes osvojio titule u šampionatu DTM tokom 1991. i 1992. sezona.

Nemački proizvođač će da proizvede 502 primerka za uličnu upotrebu, i to okruglo 500 u crnoj boji i još dva u sivoj, i to na zahtev specijalnih mušterija. Ovaj konkretni primerak je ukupno 310. i trenutno se nalazi u gradu Limen unutar Holandije.

Originalno je prodat u Nemačkoj da bi u Holandiji završio protekle godine. Na satu se trenutno nalazi brojka od 139 hiljada kilometara. Vlasnik napominje da je reč o primerku sa opcionim paketom opreme AMG PowerPack za modifikovano ogubljenje, 17-inčne felne, sedišta Recaro opremljena sa grejačima, šiberom i audio sistemom marke Sony.

Menjač je petostepeni manuelni. Automobil definitivno ne izgleda kao da je vožen onoliko koliko brojka na satu pokazuje, pa ćemo pretpostaviti da ga je izložbeno-prodajni salon ipak malo osvežio.

Na kraju je pronašao novog vlasnika za sumu od 215 hiljada dolara na sajtu „Bring a Trailer“. Definitivno je to brojka koju zaslužuje, i ona na koju bi i ljubitelji M3 E30 svakako bili ponosni…

Zoran Tomasović

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Auto,nema šta.👍

Laki

Kako je ovaj „Bebi Benz“ bio popularan u svoje vrijeme!