1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Trio veoma poželjnih Fordova Mustanga stiže na aukciju
Trio veoma poželjnih Fordova Mustanga stiže na aukciju

Trio veoma poželjnih Fordova Mustanga stiže na aukciju

136
0
Podelite sa prijateljima:

Sa karijerom koja traje već 57 godina i s preko 9,5 miliona prodatih jedinica, Ford Mustang svakako nije redak automobil. Mogu se videti na svakom ćošku, i kupiti za reltivno male sume novca, ali istovremeno postoje i oni koji su toliko retki da svakom ljubitelju američkih mišićavih automobila zastane dah od njih.

Na ovogodišnjoj aukciji u organizaciji čuvene kuće Barrett-Jackson, svetlost dana će ugledati tri veoma specijalna primerka koje ćemo predstaviti u kratkim crtama.


Prvi od njih je koncept iz 2003. godine, s kojim je Ford nagovestio potpuno novu generaciju, a ona će ugledati svetlost dana dve godine kasnije. Upravo je ovaj primerak vratio klasični i prepoznatljivi stil, a reakcije publike su bile toliko velike i nadasve pozitivne da je odobren i za serijsku proizvodnju.

Tada su na Sajmu automobila u Detroitu debitovali kupe i kabriolet, a na ovogodišnju akciju stiže ovaj poslednji koji je poslednji put promenio vlasnika prošle godine.

Pošto je reč o konceptu, napominje se da nije legalan za uličnu upotrebu, pa novom vlasniku jedino preostaje da ga čuva u kolekciji ili pak preveze na prikolici do nekog skupa. Za svoj period, odnosno za doba kada je nastao, to je bio veoma napredan automobil, sa 20-inčnim felnama i Brembo kočnicama, ali takvi detalji ipak neće ugledati serijsku proizvodnju.

Jedna nedoumica leži u podatku šta se krije ispod haube. Ako autora ove priče sećanje dobro služi, Ford ga je reklamirao kako pruža evoluciju poznatog 4,6-litarskog benzinca „Modular“ u kombinaciji sa kompresorom koji razvija 400 konjskih snaga.

Međutim, u oglasu se napominje da ga pokreće Jaguarov 3,9-litarski „atmosferac“ s 252 „grla“. Ovaj podatak i nije toliko iznenađujuć kada se zna da je Ford u tom periodu bio vlasnik britanske firme, a i njegov model Lincoln LS je delio platformu i mehaniku sa Jaguarom S-Type. Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da plati brojku koja sadrži najmanje šest cifara.

 

Novi Mustanzi su lepi, ali najpoželjniji su oni iz perioda šezdesetih godina prošlog veka. Pored legendarnih modela s nalepnicama Shelbija, najviše pažnje privlači Boss 429 koji je bio deo ponude samo 1969. i 1970. godine. U tom periodu Ford je prodao 1.359 jedinica da bi homologovao istoimeni motor za šampionat NASCAR, iako se Mustang u njemu zapravo nikada nije takmičio, a njihova vrednost se danas procenjuje na oko 300 hiljada dolara.

Primerak iz naše priče je daleko od dobrog stanja i nedostaje mu i motor, ali i pored toga istoričari misle da će novog vlasnika koštati oko 60 hiljada dolara. Proveo je poslednjih tridesetak godina u garaži, i poseduje svu dokumentaciju da je u pitanju pravi Boss 429.

U zvaničnom izveštaju stoji da ima celokupnu mehaniku sa izuzetkom motora, a veruje se da je korišćen u amaterskom auto-moto sportu sve do osamdesetih godina kada je motor iz nepoznatog razloga otkazao. Vlasnik je zatražio od mehaničara da potraži novi benzinac zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara), ali je je radionica u međuvremenu bankrotirala pa je Mustang ostao nezavršen i bez originalnog motora.

Iako će vrednost ovog automobila biti nešto niža pošto se brojevi novog motora neće poklapati sa onima fabričkim, pronaći novi takav benzinac ipak ne bi trebalo da bude veliki problem pošto se ugrađivao u još nekoliko modela kao što su Ford Torino i Mercury Cyclone. Iz tog razloga, nema razloga sumnjati da će kolekcionari navaliti sa ponudama kada se Boss 429 pojavi na aukciji.

 

I za kraj smo ostavili onaj najvredniji, a reč je o trkačkom modelu Boss 302 iz 1970. godine. Zajedno sa spomenutim Bossom 429, tokom 1969. godine je debitovao i Boss 302, ali sa sasvim različitom ulogom. Dok je Boss 429 dominirao na kružnim stazama NASCAR-a, gde maksimalna brzina dolazi do izražaja, Boss 302 je namenjen za tadašnji šampionat Trans Am sa oštrim krivinama.

Model iz ove priče je vozio legendarni Parneli Džouns za tim Bud Moore Engineering. Sam Bad Mor je inače velika Fordova ikona i njihovi automobili su doneli veliki broj pobeda i šampionskih titula ovom američkom proizvođaču.

Ovaj konkretni model je učestvovao u osvajanju titule 1970. godine protiv jake konkurencije od strane Chevroleta, kojim je komandovao veliki Team Penske. Međutim, u oglasu se navodi da zapravo nikada nije vozio takmičarsku trku već je služio za kvalifikacije i testiranje.

I pored toga, spomenuti Džouns je bio za njegovim volanom i lično ga je potpisao. U međuvremenu je i restauriran, a zahvaljujući nekim modernim modifikacijama snaga V8 motora zapremine 302 kubna inča (5,0 litara) je skočila na 525 „konja“. Teško je znati njegovu realnu vrednost, ali ćemo spomenuti da je jedan od trkačkih primeraka prošle godine prodat za 156 hiljada američkih dolara.

Pa kupci navalite …

AutoRepublika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments