1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se nekadašnja limuzina američkog predsednika Herija Trumana
Prodaje se nekadašnja limuzina američkog predsednika Herija Trumana

Prodaje se nekadašnja limuzina američkog predsednika Herija Trumana

347
0
Podelite sa prijateljima:

Heri Truman, koji je bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država od 1945. do 1953. godine, je izuzetno kontroverzna osoba u istoriji. Njegova vladavina će ostati upamćena po odobrenju da se koristi atomsko oružje u ratu protiv Japana, zatim po osnivanju NATO pakta i na kraju, po velikim paketima pomoći kako bi se obnovila, ratom razrušena Evropa. Međutim, istorija će ga se sećati i po korupciji unutar demokratske partije i davanja jednakih prava crncima u američkoj vojsci.

Bez obzira da li je vaše individualno mišljenje o njemu, ako ga uopšte imate formiranog, pozitivno ili negativno, Truman je ipak bitna ličnost u istoriji, a jedna osoba će sada imati priliku da uživa u automobilu u kojem se ovaj lider lično vozio mnogo puta.

 

Reč je o jednom od deset modela s oznakom Lincoln Cosmopolitan iz 1950. godine, koje je Fordova premijum divizija lično proizvela za predsedničke potrebe. Trumanova partija je originalno kontaktirala Cadillac, ali je General Motors ignorisao ovaj zahtev za ponudom, iz nepoznatih razloga, pa je posao poveren Lincolnu.

U navedenom periodu, Cosmopolitan je bio najluksuzniji i najskuplji model Lincolna sa međuosovinskim rastojanjem od 3,7 metara. Model koji je isporučen Trumanu je produžio međuosovinsko rastojanje na preko šest metara uz težinu od 2,7 tona. Cosmopolitan je imao prostora za sedam osoba, pa su se pored Trumana u njemu vozili i ostali političari kao i deo bezbednosnog tima.


Većinu poslova oko prerade izvornog modela je izvršio Fordov partner za proizvodnju specijalnih modela Henney Motor Company, ali iz poznatih bezbednosnih razloga je neznano koje sve modifikacije su upriličene.

Henney je povisio krov za oko 16 centimetara, a pretpostavljamo da je korišćeni metal bio neprobojan, kako bi se zaštitio tada najmoćniji čovek u Americi. Kao i svaki drugi Cosmopolitan, i ovaj je pokretao V8 motor zapremine 337 kubnih inča (5,5 litara) sa 152 „konja“. Snaga koju je generisao motor ovog vozila se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.


Nepoznato je kada je Lincoln povučen iz upotrebe, ali je potrebno spomenuti da su američke predsedničke limuzine, nakon što je završio karijeru u službi predsednika lično, zatim obično korišćene dugo godina u vozilima za pratnju pre nego što bi bila prodavana privatnim kupcima.

Veruje se da je preživelo samo dva primerka vozila koja su korišćena za prevoz Trumana, i to ovaj iz naše priče, kao i jedan kabriolet koji se danas nalazi u muzeju Henry Ford u Mičigenu. Vlasnik kaže da je restauracija urađena 1990. godine i da je od tada Lincoln jako malo vožen.


Naravno, takav automobil nikako ne može da bude jeftin, a za ovo zadovoljstvo budući kupac će morati da izdvoji čak 160.000 dolara.

AutoRepublika

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments