1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Vin Dizel bi bio ponosan
AR pijaca klasika: Vin Dizel bi bio ponosan

AR pijaca klasika: Vin Dizel bi bio ponosan

393
5
Podelite sa prijateljima:

Kada Amerikancima kojima „benzin teče kroz vene“ spomenete omiljeni period u istoriji, šanse su velike da će izabrati šezdesete godine prošlog veka. Odjednom zaborave da bi verovatno završili sa puškom u ruci u Vijetnamu ili da bi bili uhapšeni ukoliko odu u pogrešan toalet, ako spadaju među nacionalne manjine – ne, na kraju dana je bilo najbitnije da pričamo o vremenima kada su čuveni mišićavi automobili dominirali ulicama Detroita.

Dizajnerski privlačni, sa mnogo snage i adrenlina, a opet jeftini da ih je mogao priuštiti gotovo svako ko je pohađao srednju školu i radio vikendom u McDonaldsu, mišićavi automobili su definisali jedan period kada na momenat ništa drugo nije bilo bitno.

Na pitanje koji od njih je najbolji, većina će reći Pontiac GTO, autor ove priče smatra da je to fantastični Dodge Charger, ali svi će bez greške navesti da je u vrhu liste svakako bio i Chevrolet Chevelle. Ovaj automobil je debitovao 1964. godine kao odgovor na bratski GTO i proizvodiće se narednih trianest godina.

Chevelle je u početku bio samo paket opreme na jeftinijem Malibuu, ali će vremenom da postane samostalni model. A ukoliko ste želeli da budete glavni baja u selu, onda biste morali da izaberete onaj sa značkom SS. Ne, ne pričamo o Hitlerovoj paravojnoj organizaciji već skraćenici koja označava Super Sport. Ona je obeležavala da se ispod haube krije ogromni, takozvani „big block“ sa osam cilindara i dosta snage.

Tehnički gledano, barem na papiru, Chevelle SS je najmoćniji originalni „mišićavko“ ikada proizveden. Razvijao je 450 „konja“ iz čuvenog motora LS-5 radne zapremine 454 kubnih inča (7,4 litre), ali kao što smo dosta puta pisali o tome, snaga je često veoma lažirana da se zavaraju osiguravajuće kompanije.

Voleli bismo da možemo reći da i primerak sa slike iz 1970. godine ima isti motor, ali se pod njegovom haubom krije manji L34 radne zapremine 396 kubnih inča (6,5 litara). To je dovoljno za 350 „grla“ i maksimalnih 563 Nm obrtnog momenta), a snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

U fabričkom izdanju ovaj automobil je ubrzavao iz mirovanja do 100 km/h za 6,7 sekundi i dostizao maksimalnu brzinu od 210 km/h. Spomenućemo da je za takvo zadovoljstvo bilo potrebno izdvojiti tek 3.500 američkih dolara ili svega 25.100 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Chevelle SS iz današnje priče nije samo jedan u nizu vozila iz 1970. godine već deo takozvane ponude Tricentennial. Fabriku je napustilo svega dvanaest primeraka u čast 300 godina postojanja grada Čarlstauna unutar američke savezne države Južne Karoline.

Takvi modeli su bili ofarbani u posebnu zlatnu boju, sa krovom prekrivenim belom kožom, specijalnim 14-inčnim felnama i još mnogo standardne opreme. Primera radi, ovaj primerak se može pohvaliti servo volanom, disk kočnicama, klima uređajem i sa još mnogo toga za šta se inače doplaćivalo dodatno. Automobil je prošao kroz detaljan proces restauracije protekle godine, a od tada je vožen tek nešto više od tri hiljade kilometara.


Aukcija tek otvorena, a trenutno najviša od pet ponuda iznosi 59 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelep dizajn. Svaka linija. Svaki detalj. Cak i ovi točkovi od 14 inča.
A tek motor 😄

Yankee

’69 Chevelle mi se uvek dosta vise dopadao od ’70.

comment image

moron

Slažem se. Lepši je.
Ali, onaj iz teksta je imao jači motor ?
😊

Yankee

Ovaj 396 cid / 6,5 litara je bio dostupan i 1969. i 1970. godine. Ali 1970. godine je bio dostupan i 454 cid / 7,5 litara koji nije bio dostupan 1969. godine. To je isti motor koji moj Chevy El Camino ima.

moron

Meni ovaj ’69 Chevelle sa slike baš lep.