1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda MX-5 nakon zatezanja bora zašla u zonu lukavosti
Mazda MX-5 nakon zatezanja bora zašla u zonu lukavosti
0

Mazda MX-5 nakon zatezanja bora zašla u zonu lukavosti

233
0
Podelite sa prijateljima:

Porodica legendarnog sportiste iz Japana je prošla kroz proces restilizacije. Mazda MX-5 se u matičnoj zemlji prodaje pod ingenioznim imenoma Mazda Roadster, i nudi se u obliju roudstera i kupe roudstera, kako će opstati i u narednoj modelnoj godini. Međutim, neke promene su ipak izvršene, pa iako ih nema puno, one se tiču novih nijansi za boju karoserije, mekog sklopivog krova i materijala za finalnu obradu u putničkoj kabini(ci)…

Iako to iz najava možda i nije zvučalo tako, jedna je važna novina stigla s ovim zatezanjem bora, a ona se tiče uvođenja sistema KPC (Kinematic Posture Control), što bi se moglo prevesti kao kinematička kontrola držanja.

U pitanju je elektronski sistem čiji je zadatak da predupredi i smanji nivo zanošenja u krivinama tako što nalaže primenu sile kočenja na unutrašnjem točku zadnje osovine. Zapravo, to je softverski dodatak sistemu elektronske kontrole stabilnosti, pa kao takav ne donosi neke nove komponente i kontrolne jedinice.

Eletkronika automobila opredeljuje razliku u brzini okretanja točkova na levoj i desnoj strani, pa imajući u vidu brzinu vozila, odeređuju silu koja će biti aplicirana pri veštački izazvanom kočenju na željenom točku. Svi novi primerci Roadstera će ubuduće biti opremljeni ovim novim dodatkom.

Levo je primerak sa sistemom KPC, dok je s desne strane prikazan primerak lišen njega

Još je jedna interesantna novotarija stigla s ovom restilizacijom. Porodica ovog modela je obogaćena i modifikacijom zvanom Mazda Roadster 990S. Osmišljen je kao najlaganiji član porodice koji je pritom i najviše orijentisan ka vozačkoj radosti.

Međutim, samo ime i prezentacija ove verzije nose u sebi zrno lukavosti Mazde. Naime, u nazivu se pominje indikator 990, što je oznaka koja se referencira ka masi praznog vozila, a ona, u stvari ne odudara od one koja je obeležje bazične verzija Roadstera S. Bilo kako bilo, inženjeri iz Hirošime su zaista radili na raspodeli mase vozila na onim komponentama koje se „ne rotiraju“.

Verzija s indeksom 990S leži na točkovima koji su s felnama od lake kovane legure a koje u prečniku nude 16 cola. Svaka od njih je laganija od standardne za nekih 800 grama, što donosi ukupnu uštedu u masi od 3,2 kilograma. Međutim, vozilo nije zbog toga lakše jer su moćnije kočnice marke Brembo baš za toliko teže u ovoj verziji, što je uzrokovano diskovima izdašnijeg prečnika, ali i četvoroklipnim čeljustima instaliranim na prednjoj osovini azijskog mališana.

Povrh opisanih modifikacija, Mazda Roadster 990S je bila subjekt rada stručnjaka na sistemu oslanjanja, sistemu upravljanja i postavki rada motora, iako je ispod haube ostao isti motor kao standard. U pitanju je atmosferska benzinska pogonska grupa sa 132 konjske snage iz radne zapremine od 1,5 litara.

Što se tiče vizuelnih specifičnosti, treba pomenuti u crno farbane kočne čeljusti, uz plave okvire ventilacionih otvora. Takvi primerci će se nuditi samo s mekim sklopivim krovom, ručnim menjačem i najskronijim obimom opreme. Cena u Japanu startuje od 25.300 američkih dolara i kao takva je nepopularnija od one iskane za bazičnu verziju za 2,3 hiljade najmanjih zelenih banknota.

Osveženi mališani će se pojaviti u radnjama sredinom januara, uz najavu da će Mazda MX-5 kasnije nastupiti i na ostalim tržištima mimo matičnog.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments