1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veliki krosover treće generacije Ford Edge L debitovao
Veliki krosover treće generacije Ford Edge L debitovao
4

Veliki krosover treće generacije Ford Edge L debitovao

459
4
Podelite sa prijateljima:

Krosover Ford Edge je izvorno razvijen u Americi i prilagođen ukusu tamošnjeg kupca. Ali model druge generacije koji je lansiran 2014. godine, nudi se i u kineskoj verziji s produženom karoserijom i trećim redom sedišta. Sada se Edge u potpunosti seli u Kinu jer je kanadska proizvodnja ovih krosovera najavljena za prekid tokom 2024. godine, i to bez da bude obnovljena dolaskom naslednika.

Ova strategija jeste iznenađujuća, pre svega jer je u Americi tokom prošle godine isporučeno oko 85 hiljada primeraka, dok je u Kini prodato svega 30 do 35 hiljada jedinica, što je višegodišnji trend. Međutim u Kini je već prikazana treća iteracija, a ona je stigla u onom ruhu u kom je to bilo bitno tamošnjem kupcu.

Novi Ford Edge L je osetno veći od kineske verzije koju nasleđuje, a da ni ne pričamo o izvođenju za američko tržište koje nudi samo pet mesta za putnike. U smislu veličine, skoro da se može porediti sa starijim Explorerom, ali je i dalje zadržao prostu platformu s poprečno postavljenim motorom i izvornim pogonom na prednje točkove.

Dužina noviteta se protegla na celih petara (što je plus od 122 milimetra u odnosu na odlazeći Edge Plus), dok je SUV po širini na nivou od 1.961 mm (plus 36 mm). Visina novajlije je 1.773 mm (plus 3 mm), a prirastu je izložen i međuosovinski razmak od 2.950 mm. Dakle, između osovina je sada tačno deset santima više no ranije.

Farovi koji se oslanjaju na tehnologiju LED su implementirani blizu maske hladnjaka, dok su troredne trake odgovorne za isijavanje dnevnih svetala. S novim modelom po imenu Edge L su „od odmah“ ponuđeni i primerci upakovani u „foliju“ zvanu ST-Line. Znalci to poistovećuju sa sportskim dekorom, a ovde se to odnosi na agresivnije odbojnike, bogat crni kozmetički korpus dodataka i naplatke prečnika 21 cola.

Prednji deo kabine je dizajniran u istom stilu kao kineske verzije putničkih vozila nazvanih Mondeo i Evos. To dakle podrazumeva 12,3-inčni instrumentacioni ekran i veliki ekran osetljiv na dodir. On funkcioniše zahvaljujući opretaivnom sistemu integrisanom u multimedijalnom uređaju Sync + 2.0. Dijagonala ovog monitora je mamutskih 27 inča, što odgovara širini od 11o santimetara. Rezolucija televizorskog ekrana je usklađena sa standardom 4K.

Displej može u potpunosti biti zaposednut samo jednom aplikacijom, recimo uređajem za navigaciju, ali može biti i izdeljen u tematske zone. Dosutpan je i projekcioni ekran zahvaljujući kome vozač može držati fiksiran pogled na drumu, bez da ostane uskraćen za važne saobraćajne informacije.

Novi Ford Edge L će biti ponuđen u dve konfiguracije sa sedam sedišta. Bazična verzija će posedovati jedinstvenu klupu u drugom redu, onu klasičnu – za tri persone. Ona će biti predstavljna kasnije, nemamo je ni na fotografijama. Zato je tu prestižnija konfiguracija sa po dva sedišta u sva tri reda. Sada imamo ilustracije samo skupocenih, prestižnijih modifikacija.

Ostali krosoveri više klase će moći samo da zavide vlasnicima vozila s ovakvim kapetanskim foteljama. Pride, poseduju opcije električno potpomognutog podešavanja s memorijom, grejana su i hlađena, a moguće je i podesiti dodatno odmorište za noga. Nasloni mogu biti nagnuti ka pozadi do nekih 60 stepeni. Središnje odmorište za ruke poseduje integrisane platforme za bezkontaktnu (nežičanu) dopunu mobilnih telefona i ostalih srodnih elektronskih spravica. U istom tom odmorištu su smeštene i komande uređaja za klimatizaciju koji obezbeđuje trozonsku mikro klimu. Ugrađen je i stakleni panoramski krovni otvor.

Bazični Ford Edge L je pokretan turbobenzisnkim četvorocilindrašem s oznakom 2.0 EcoBoost. Nudi 252 konjske snage i najviših 378 Nm obrtnog momenta, a uparen je s osmostepenom automatskom transmisijom. Ali dodatno, po prvi put u istoriji ovog modela, razvijena je i hibridna verzija, iako to nije ona iz segmenta PHEV. Identičan turbo motor u timu s jednim električnim agregatom proizvodi 275 „konjića“ i 405 Nm.

O menjačkoj kutiji koja je ugrađena još nema reči, ali se navodi da hibrid do „stotke“ ubrzava za 7,1 sekundi, kao i da je autonomija velikog SUV-a, s punim rezervoarom benzina, čak 1.188 kilometara.

Obe varijante Forda Edgea L-a, dakle benzinska i hibridna, se mogu poručiti s prednjim ili s integralnim pogonom. Povrh toga, čak i hibrid koristi tradicionaln transmisiju sa spojnicom, prenosnom kutijom i kardanskim vratilom, i nema zaseban elektromotor na zadnjoj osovini, kao što ga imaju mnogi slični modeli. Kineski Edge neće dobiti pravo na posedovanje motora V6. Pokušaji da se plasiraju tako pogonjena vozila u Kini, završeni su listom bezuspešno.

Za proizvodnju ovog velikačkog krosovera će biti zadužen zajednički poduhvat Amerikanaca i Kineza. To preduzeće se zove Changan Ford. Prodaja benzinskih verzija vozila po imenu Edge L, bi trebalo da započne u aprilu, dok će hibridi stići u julu. Trenutno ponuđena verzija Edgea Plusa, doduše stare iteracije, košta između 33 i 45 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

E, ljudi, sada moram da se nasmejem! Ovaj Ford lici na Kineze! Do sada su Kinezi bili ti koji su pravili automobile koji lice na zapadne – sada se smer obrnuo! Bravo Kinezi!

Laki

Strašno.

Matija

Tako treba. Ucenik nadmasio ucitelja. Da nije toga ne bi bilo napredka! 🙂

Dezon

Jel se promenilo nesto u vezi izvoza auta iz kine?