1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova generacija Opela Astre dobila i karavansku modifikaciju
Nova generacija Opela Astre dobila i karavansku modifikaciju
15

Nova generacija Opela Astre dobila i karavansku modifikaciju

1.98K
15
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je svetu prezentovan heč Opel Astra novog pokolenja s oznakom L, pred nama je sada i karavanska verzija koja po tradiciji nosi ime Astra Sports Tourer. S obzirom da u ovom naraštaju kompakt iz Riselshajma neće dobiti limuzinsku varijantu, niti modifikaciju s troja vrata, ovo će biti jedina alternativa heču.

Zasigurno ste upoznati s tim da je Opel Astra utemeljen na francuskoj modularnoj platformi EMP2 i da je kao takav najbliži rođak Peugeotu 308 model, koji takođe nastupa u obličju hečbeka i karavana, tako da ovakva postavka asortimana modela nemačke marke nije nikakvo iznenađenje.

Opel Astra Sports Tourer (2021.)

Ono što svakako jeste novo jeste to što se Opel vratio rešenju primenjivanom na modelima iz generacije H, za razliku od palete Astre iz prethodne generacije gde su heč i karavan imali identičan razmak između prednje i zadnje osovine. Sada je međuosovinski razmak karavana bogatiji za 57 milimetara od onog kod hečbeka, pa tako iznosi zdravih 2.732 milimetara. Pride, to je i 70 milimetara više nego kod odlazeće iteracije K.

Istovremeno, prepusti na oba kraja karoserije su postali skromnijih gabarita, pa je tako ukupna dužina karavana spala sa nekadašnjih 4.702 mm na 4.642 mm. Ali zato je dužina karavana impozantna u poređenju s tom merom hečbeka (4.374 mm).

Prtljažnik je sada osetno performantniji pa pruža 608 litara zapremine ispod linije prozora, umesto nekadašnjih 540 litara. To će svakako ceniti mnogi, čak i uprkos tome da se ukupna zapremina tovarnog prosotra kada se spusti zadnji naslon, i nije puno popravio: 1.634 spram 1.630 litara.

Opel Astra Sports Tourer nudi trodelnu zadnju klupu već od uvodne verzije, a srazmera podele iznosi 40:20:40. Dodatno treba navesti da je pod prtljažnika u dve zone, što je opcija koja nosi komercijalni naziv Intelli-Space.

Pristup zasebnom odeljku u kom se nalazi komplet prve pomoći i set za krpljenje gume je omogućen, kako iz prtljažnika, tako i sa zadnje klupe, pa je tako izbegnuta traumatična situacija u kojoj se mora vaditi sav sadržaj iz gepeka ne bi li se dohvatila potrepština o kojoj pričamo.

Utovarni prag je na 600 milimetara visine, dok su peta vrata elektropokretana uz mogućnost aktiviranja ovog pokreta putem zamaha nogom ispod poda prtljažnika (zadnjeg odbojnika).

Gama raspoloživih pogonskih sklopova je potpuno identična onoj koja je u primeni i kod originalnog hečbeka. Može se izabrati turbobenzinac radne zapremine 1,2 litra, s tim da u jednoj verziji nudi 110, a u drugoj 130 konjskih snaga. Nažalost, taj agregat je trocilindarski, ali moguće je kupiti i verziju s četiri cilindra. Ona sagoreva naftu i iz zapremine 1,5 litra izvlači 130 konjskih snaga.

Sve do jedne varijacije poseduju sistem start-stop i šestostepeni ručni menjač, dok se osmobrzinski automatik može dobiti samo za karavane sa 130 konjskih snaga.

Dopunjivi hibridi su opremljeni turbobenzinskim četvorocilindrašem zapremine 1,6 litara, i on u zavisnosti od dubine džepa kupca (ali i preferencija istog) može ponuditi 150 ili pak 180 konjskih snaga. U pomoć tom bloku pristupa i električni agregat koji dodaje 110 ks vatre. Za transmisiju je zadužen osmostepeni automatski menjač. Kada su u zenitu, ovi hibridi odbacuju 180 ili 225 „konja“, zavisno već od izabrane verzije, kako naznačismo u uvodu ovog pasusa.

Verzije karavana iz segmenta PHEV se mogu kretati i u bešumnom režimu, ali je cena za tako nešto plaćena kroz zapreminu prtljažnika koji su sa originalnih (i gore iznetih vrednosti) svedeni na 548 do 1.574 litara.

Znamo da će hečbek nove generacije s oznakom Opel Astra, pred evropske kupce tek u januaru, dok će Sports Tourer stići taman pred godišnje odmore, odnosno pred samo leto.

Na kraju da kažemo da će gamu Astre dopuniti električna verzija Astra-e, a njen dolazak očekujemo tokom 2023. godine, mada ima naznaka i za lansiranje moćnog nazvanog Astra OPC, mada za to još uvek nema zvanične potvrde.

AutoRepublika

(1980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Spolja mi korektno izgleda, ali mi je unutra totalno šizofrena, kao i ogromna većina savremenih vozila.

Rikošet

Unutra izgleda tako da kad ti otkaže neki od ovih ekrana nećeš moći da voziš automobil.

Svi „pate“ od iste boljke, koja je nažalost uzela maha i neće se vratiti u analogne okvire…

Koliko to poskupljuje automobile najbolje pokazuje podatak da je doplata za „hiperekran“ kod EQE modela 8500 Eura?

Ako konstatujemo da je toliko nekad koštao bazni Sandero onda postaje jasno, koliko su novi trendovi dodatno finansijski opteretili kupca…

Iznogud Časni

Taj virus tabletomanije i dildomanije se toliko proširio da nam ni Musin kompanjon dr.Raymon Royal Rife ne bi pomogao. Živjele kazaljke!

moron

Živela Lada Specijal !!!
🙂

Iznogud Časni

Raymond…..ah mene, dobar čiko bio….

Iznogud Časni

Jedini koji je znao kako sa virusima i bakterijama! Musa mu žalio na nesto, pa ga Raymond “isprašio” zvukom, na kraju se ispostavilo da je imao picajzle. Došao nas Musa poštena cojka zajebavat!

Iznogud Časni

Vrlo dobar. Nekako sam mišljenja da mi je c nosač u formi slova Z bolji , zarad veće preglednosti, rješenje kakvo je imala koa ceed karavan prve generacije.

BB

Čini mi se rekorder među (polu)dildama po pitanju zapremine prtljažnika. 👍
Naravno tajnisti prtljažnik će trebati napuniti parama da bi se mogao kupiti tajnpolu dildo 👎

Iznogud Časni

Ja pročitao da ima 1.5 dizel, da je Musa medju nama sad bi on napravio firmu za frizirnaje tih malih motora, bila bi hit, a ti nadje dildu. Nemoj negativno gledat. Bus videl, moj dobroTvore Trola kad izađe djulijeta a dildo. Kosa ima da nam otpadne sa glave.

BB

Misliš zato što proizvodi previše testosterona?

Iznogud Časni

Jok, zato kaj će bit dildo . Oli se ne sjećaš da je rečeno da će alfa biti samo k…c od auta tj dildo od tamo neke 2024.? Bolje rečeno, to je tako kad čitaš tekstove umjesto naslova.🤪😇😘

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
DUDE

Fancy, savremeno, nema sta dodati. Ostaje jos samo odluka da li 308 ili Astra.
U ovoj poslednjoj eksploziji cena, gde normalan auto kosta preko 20k EUR, ocekujem da i nova Astra karavan kosta barem 25.000eur.
Na srecu obicnog coveka koji voli da gleda klasicne cajgere, uskoro u prodaju stize Dacia Jogger, po startnoj ceni od oko 14.000eur – motor 100ks, menjac 6 brzina i gepek od 700 litara u varijanti sa 5 sedista.

moron

To je onaj paket opreme bez klime? A od 100ks je verzija za koju mnogi vlasnici Dustera, Logana i Sandera prigovaraju na cenu redovnog godišnjeg TNG servisa (mislimod 64 evra), neki pominju i cenu pripreme za redovan 5-godišnji atest i cenu samog atesta (kažu da to može da prebaci i 200 evra), pa i cenu same TNG boce (sa njenim rokom trajanja), pri čemu pri sadašnjem odnosu cena benzina i TNG-a u Srbiji neki kažu da se to (uz samu inicijalnu doplatu za TNG verziju ) i ne može lako isplatiti bez „dobrih godišnjih kilometara“. Na žalost, bojim se da… Pročitaj više »

S mile

Slaba valjda u srbiji od TNGa, cena je takva da je ušteda minimalna. A na tu cenu servisa, 64eur, s obzirom da dva filtera koštaju nekoliko evra. Pljačka.

Na žalost, iako sam TNGovac, vreme TNGa, u Srbiji je prošlo. Naša Ekološka država radi sve da ga učini nepoželjnim.

Iznogud Časni

Država je zaslužna za to. Jeftino gorivo, a njih nije briga za nas, neg ih je briga da ne budemo bolesni, Satrase se od brige..dvolična banda.