1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz CLE predstavljen
Mercedes-Benz CLE predstavljen
6

Mercedes-Benz CLE predstavljen

1.05K
6
Podelite sa prijateljima:

Mnogi se verovatno sećaju velikih „očiju“ kupea i kabrioleta Mercedes-Benz CLK. Ova porodica modela sa dvoja vrata proizvodila se od 1997. do 2010. godine, promenila je dve generacije i bila je u hijerarhiji između tradicionalnih modela C i E klase.

Tada je Mercedes postao velikodušan i ponudio verzije sa dvoja vrata i za C i za E klasu, ali sada se kompanija vraća na prethodnu šemu. Držanje dva seta velikih kupea i kabrioleta u asortimanu odjednom postalo je previše rasipničko. Stoga, nove generacije C klase (W206) i E klase (W214) neće imati verzije sa dvoja vrata. Umesto njih – opet jedna porodica, ovoga puta pod nazivom Mercedes-Benz CLE.

Istovremeno, novi model nije razvijen od nule. Karoserija kupea CLE je preuzeta iz C klase sa dvoja vrata generacije C205! Odaju ga karakteristični elementi kao što su kontura bočnog zastakljivanja, vrata i oblik krova. Da, i otvor rezervoara za benzin ostao je na istom mestu. Ali svi spoljašnji paneli karoserije su novi, plus dizajneri i inženjeri su uložili mnogo truda da bivšu C klasu učine većom i čvršćom. Modernizacija je sprovedena veoma duboko.

Čak je i međuosovinsko rastojanje produženo za 25 mm – do istih 2.865 mm kao kod nove limuzine C klase W206. Prednji prepust je povećan za 98 mm, zadnji prepust je povećan za 41 mm, i kao rezultat toga, ukupno povećanje dužine iznosilo je 164 mm. Između branika ima 4.850 mm, a po ovom pokazatelju Mercedes CLE je ispred ne samo originalne C klase (4.686 mm), već i kupea E klase (4.835 mm). Automobil je postao 50 mm širi (1.860 mm) i 23 mm viši (1.428 mm).

CLE ima LED farove kao standard, a digitalno svetlo matrično svetlo se nudi uz doplatu. Prečnik točkova – od 18 do 20 inča. U prtljažniku je nivo poda spušten, „izbočina“ karakteristična za model C205 je nestala iza naslona zadnjih sedišta, promenjen je profil bočnih zidova, i kao rezultat toga, zapremina prtljažnika kupea je povećana sa 360 na 420 litara (kupe E klase je imao 425 litara).

Unutrašnjost CLE-a je skoro ista kao kod trenutne C klase W206. Ovde je ekran za instrumentaciju od 12,3 inča, multimedijalni ekran MBUX od 11,9 inča (operativni sistem je u najnovijoj verziji, kao i E klasa), ekran za projekciju i isti set ventilacionih deflektora u stilu „turbina“. Postoje tri opcije audio sistema koji se mogu izabrati, od kojih je najskuplji Burmester sa sedamnaest zvučnika (uključujući dva u naslonima za glavu).

Osnovna prednja sedišta su višekonturna, sa pneumatskom komorom za podešavanje lumbalnog oslonca, grejanja i memorije. Uz doplatu su tu ventilacija i masaža. A za preklapanje naslona, po prvi put, Mercedes nema ručku, već elegantnu kožnu petlju koju treba povući. Navodi se da je u drugom redu CLE prostraniji od prethodne C klase: bilo je moguće dobiti dodatni prostor i za noge i za glavu.

Slike kabrioleta prikazuju se istovremeno sa kupeom, ali nema detalja o njemu. Ono što je jasno jeste da je zadržao mekani krov, a ekran medijskog sistema je dopunjen mehanizmom za podešavanje nagiba kako bi se smanjio odsjaj tokom vožnje bez krova. Kabriolet Mercedes-AMG SL već ima takav sistem.

Početna gama uključuje četiri modifikacije. Svi imaju devetostepeni automatik 9G-Tronic i ugrađeni 48-voltni starter-alternator koji proizvodi 23 KS i 200 Nm, što pomaže u prvim sekundama ubrzanja. Dizelaš Mercedes-Benz CLE 220 d sa dvolitarskim motorom (200 KS, 440 Nm) može imati samo pogon na zadnje točkove. Benzinac CLE 200 (2.0, 204 KS, 320 Nm) nudi izbor između pogona na zadnje točkove i pogona na sve točkove 4Matic.

Dve preostale verzije su podrazumevano opremljene sa pogonom na sva četiri točka. Mercedes-Benz CLE 300 opremljen je dvolitarskim turbo četvorocilindrašem sa 258 KS i 400 Nm. A na vrhu ponude, neočekivano, našao se Mercedes-Benz CLE 450 sa linijskim turbo „šestakom“ od tri litra (381 KS, 500 Nm), koji ubrzava do „stotke“ za 4,4 s. Stari C205 nije imao takav motor, a ni novi W206. Štaviše, u prethodnom asortimanu, modifikacija slična u pogledu odnosa snage i težine već je pripadala seriji AMG: kupe Mercedes-AMG C 43 je imao stari V6 motor 3.0 (390 KS, 520 Nm) i ubrzavao je od nule do 100 km/h za 4,7 s. Još nije bilo reči o verzijama AMG novog CLE-a, ali je obećan punjivi hibrid.

Mercedes-Benz CLE standardno dolazi sa sportskom šasijom sa 15 mm nižim razmakom od tla. Uz doplatu, može se naručiti ne samo čvršće oslanjanje AMG, već i adaptivna šasija sa potisnikom na zadnjim točkovima. Aktuatori ih odbijaju pod uglom do 2,5 stepeni. Pri brzinama do 60 km/h skreću se u pravcu suprotnom od smera prednjih točkova, poboljšavajući upravljivost (krug okretanja je za 50 cm manji), a ako se dostigne više od 60 km/h skreću kao prednji točkovi, povećavajući stabilnost.

CLE stiže na evropsko tržište u novembru. Po ceni će biti između odlazeće C klase sa dvoja vrata (od 48.800 evra u Nemačkoj) i E klase (od 60 hiljada evra). Kabriolet će stići 2024. godine, a Mercedes će punu premijeru održati odvojeno.

AutoRepublika

(1048)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Ozbiljna restilizacija starog modela i to je to.

Matija

Lep, elegantan, dinamican! Dizajn Mercedesa je pretekao BMW! Cak ni cena nije astronomska – za 50.000 mozes da kupis bolji VW ID3!!!

Matori

Zar nisu CL(+) oznaku u zadnje vreme koristili za vozila sa četvoro vrata i opadajućom linijom krova?
I oni se malo pogubili.

Bungi

Imao je Mercedes i ljepših i elegantnijih kupea u svojoj istoriji.Prednji kraj u stilu prvobitnog SL-a prolazi ali ogromne somove škrge ispred prednjih pneumatika, usraše sve.Izginu elegancija, nesta.Sa boka ogromna vrata i premali zadnji prozor.C stub nije najsrećnije riješen.Zadnji kraj je mogao da popravi stanje ali lampe pozadi odoše na teren kineskog MG-ja.I na sve to još auspusi lažnjaci.Šta je lijepo na ovoj mečki da i ja znam.??? 🤔🧐

Matija

„Somove skrge“ – originalno! 🙂 Ja ih zovem „iskezena usta“. U pravu si, ovde su izgleda sasvim suvisna jer su zatvorena, sto znaci da nemaju nikakvu tehnicku funkciju – ni hladjenje, ni aerodinamiku. Na ovoj slici se to lepo vidi:

comment image

Matija

Slucajno sam pronasao ovu sliku – Hyundai Tucson pult:

comment image

Instrumenti i srednji displej su perfektno integrisani u pult, za razliku od Mercedesovih tableta, koji izgledaju kao slucajno tu stavljeni i zaboravljeni! Ovo je jedan od hronicnih minusa Mercedesa!