1. Home
  2. Vesti
  3. Šta sve znamo o dolazećem Citroenu zategnutih bora: C5 Aircross
Šta sve znamo o dolazećem Citroenu zategnutih bora: C5 Aircross
0

Šta sve znamo o dolazećem Citroenu zategnutih bora: C5 Aircross

313
0
Podelite sa prijateljima:

Citroën C5 Aircross je predstavljen pre bezmalo četiri godine u bratskoj nam Kini, pa je sada uveliko pred promocijom i restilizovano izdanje popularnog francuskog SUV-a. Bujanje konkurencije je nametnulo imperativ i timu zaduženom za razvoj da dobrano osveži svoj adut, dodajući mu još više, kako naš narod kaže „personalitija“ (osobenosti). Pride, uprava Stellantisa, naviknuta na uspeh s bratskim modelom, to jest Peugeotom 3008, neće biti skromna u očekivanjima od blizanačkog proizvoda sa ševronom.

Da krenemo redom. Prednji deo većeg krosovera Citroenove game će se probraziti na način na koji je promovisao C3 Aircross, što znači da će biti preoblikovan temeljno. Tako stižu nove prednje svetlosne grupe koje će u svim alternativama biti izvedene u LED tehnologiji, uz svetlosni potpis u obliku slova Y. „Hromirane“ letvice će započinjati od logotipa i prostiraće se do farova, odnosno čak će presecati farove, kako bi se dobio novi korporativni potpis. Cilj je bio oličen u želji da se dodeli više karaktera novitetu, kako bi on postao više buntovnog duha, upečatljiviji i u liniji s onim za čim kupci pate.

Dakle, predmet izmena će biti prednje svetlosne grupe, maska hladnjaka i donja zona prednjeg odbojnika. Postoji svaki razlog za veru da će rešetka hladnjaka biti izvedena u istom duhu kao kod nedavno promovisanih aduta iz game Citroena, modela C5 X i C3 Aircross. Fizionomija većeg C5 Aircrossa počinje da liči na manjeg člana palete.

Na zadnjem kraju će modifikacije biti skromnijeg obima, pošto se izmene na blatobranima ili na poklopcu prtljažnika nikako ne mogu izvesti, a da to ostane u domenu jeftinog za proizvodnju. Jedina tačka koja će tu evoluirati jeste ona oličena u vidu signalnih grupa, gde će opet kao referenca poslužiti zadnjica mutanta s oznakom C5 X.

Reč po reč, eto nas kod enterijera. Centralna konzola će biti potpuno nova na koji način će se prevazići problem aktuelnog modela o kom pričamo, a koji se ogleda u previše malom ekranu multimedijalnog sistema. Standard segmenta po ovom parametru je daleko iznad osam inča dijagonale koliko nudi C5 Aircross, pa bi trebalo očekivati da novi displej ponudi bar 10 inča po dijagonali. Da nesreća s odlazećim modelom bude i veća, pobrinula se nemušta odluka dizajnera da omanji ekran smesti između ventilacionih otvora, zbog čega on deluje još sićušnije.

Uz ugradnju većeg ekrana, u paketu dolazi i izmeštanje pomenutih ventilacionih otovora koji se sele ispod monitora. Logično je očekivati da krosover C5 Aircross dobije i novi Stellantisov informativno-zabavni sistem, na koji način bi se po ovom pitanju izjednačio s modelom C5 X.

Ostale promene će biti minorne, ali ipak od tih ostalih, možda i najveća se tiče novog dizajna sedišta koji je inspirisan matricom kapsule, baš kao i na nedavno promovisanim Citroenima. Za razliku od restilizovanog Peugeota 3008, novi C5 Aircross bi trebalo da usvoji takozvani ë-Toggle inaugurisan od strane C4, što je komercijalni naziv za selektro u vidu palice – džojstika.

Dođosmo i do pogonskih sklopova, a oni će ostati identični. Znači, pod haubom će biti „mašine“ Puretech i Hdi, a razvijaće 130 konjskih snaga. Verujemo da će benzinac od 1,2 litra biti nov, odnosno da će biti lišen boljki koje su kidale duše vlasnika u prošlosti (i sadašnjosti). O novom motoru 1,2 PureTech čiji je razvoj u zamahu, ali i o problemima koje pominjemo, možete se informisati kod nas. Kako bilo, najave postoje i za nastavak ponude dopunjivog hibrida sa 225 konjskih snaga.

Sve u svemu, može se zaključiti da, ako je u vreme kada je debitovao, francuski krosover C5 Aircross sa svojim bucmastim stilom i bez agresivnosti mogao da se razlikuje i da pleni, ovoga puta to više teško da je moguće, pa bi trebalo da se promeni kako bi ojačao svoj nastup pred kupcima i konkurencijom koja koristi i zloupotrebljava nabrijeni, siledžijski stil. C5 Aircross će stoga doživeti važnu evoluciju.

AutoRepublika

Izvor: passionnement-citroen

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments