1. Home
  2. Life
  3. Razvoj novog motora 1.2 PureTech u punom zamahu!
Razvoj novog motora 1.2 PureTech u punom zamahu!

Razvoj novog motora 1.2 PureTech u punom zamahu!

4.64K
60
Podelite sa prijateljima:

Prvi četvorotočkaši koji će profitirati na osnovu truda inženjera uloženog na razvoju novog trocilindarskog motora treće generacije 1.2 PureTech, biće oni s oznakama marki: Citroën, DS i Peugeot, što će se dogoditi koliko već 2023. godine. Fabrika francuskog dela megalomanske grupacije Stellantis koja je davnih dana izgrađena u gradu s imenom Tremeri je počela pripreme za početak proizvodnje koji je najavljen za narednu godinu. Kao što možete pretpostaviti, ta pogonska grupa će se naći i pod haubom određenih Fiatovih i Jeepovih modela.

Već smo više puta pisali o problemima s kojima se suočavaju vlasnici vozila pokretanih motorom 1.2 PureTech, kao i o razvoju osavremenjene verzije, pa se zato očekuje da u trećoj generaciji termičkog mališana budu otklonjene sve manjkavosti aktuelnog pokolenja.

Proizvodnja probne serije motora je započela u Tremeriju još u aprilu, kada je na nedeljnoj osnovi sklapano po deset jedinica, sve s ciljem industrijske validacije od strane timova iz Stellantisove grupe za istraživanje i razvoj. Ovog leta su izvršene ključne izmene na proizvodnom alatu, kako u mašinskom odelenju (kućišta i glave cilindara), tako i u odeljku za montažu. Sve je rađeno s ciljem da se na istim proizvodnim linijama montiraju verzije obe (druge i treće) generacije, uprkos tome što najsvežiji inženjering izdanak iz Francuske obiluje specifičnostima.

Proizvodnja predserijskih motora u zasebnoj radionici

Prva osobenost se nalazi na nivou razvoda koji će zameniti mokri kaiš uronjen u posudi za ulje. Ovo poslednje navedeno nikako ne budi lepe uspomena vlasnicima vozila opremljenih motorom s oznakom 1.6 THP. Druga posebnost se tiče sistema za ubrizgavanje i kontrolu zagađenja kako bi se ispunili zahtevi budućeg standarda Euro7, a koji stupa na snagu u januaru 2026. godine.

Da kažemo da će i još neke proizvodne lokacije pod kontrolom Stellantisa sklapati ove jedinice, pa je to fabrika u francuskom gradu Duvran i Opelova fabrika u poljskom Tihiju.

Komercijalizacija novog termičkog motora o kom danas (ponovo) pišemo, takođe će označiti i početak blage hibridizacije game bivše grupacije PSA, a koja će se odvijati u dva oblika. Zavisno od konkretnog modela, novi motor će biti deo pogonskog sklopa 1.2 PureTech Turbo koji uključuje i sistem anlaser-alternator i ručni menjač. Isti turbobenzinski motor će, na početku 2023. godine, biti uparen s novom automatskom transmisijom e-DCT. Radi se o sedmostepenoj i elektrifikovanoj menjačkoj kutiji koja se sklapa u Mecu, inače uspostavljenom kao zajednički poduvat sa kompanijom Punch Powertrain iz sveta dobavljača automobilske industrije.

Kako već nameće i sama industrijska logika, novi motor 1.2 PureTech će biti uvođen u gamu vozila koju nudi Stellantis, onako kako budu tekle premijere noviteta, kako restilizovanih tako i onih u novoj generaciji. Upravo to će biti slučaj s novim hečom zvanim Citroën C3 (CC21) što je planirano za 2023. godinu. Isto važi i za Peugeotove modele: 208, 2008 i 508, 308, 3008 III i 4008.

Plan se odnosi i na novi DS4 ali i na novu Opelovu Astru. Motor 1.2 PureTech će svoje mesto naći i u široj porodici grupacije Stellantis, pa će tako urbani SUV koji se sklapa u poljskom Tišiju dobiti tu pogonsku grupu. Mislimo na Jeep Renegade, pa i na Fiat 500X. Proizvodnja poslednje navedenih krosovera kreće u decembru 2022. (Jeep) i aprilu 2023. godine (Fiat).

AutoRepublika

(4639)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

60 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Nakon tolikih fijaska sa motorima, ovim francuzima se dozvoljava proizvodnja novih sranja?!? Kupci su zaista mazohisti.
K tome još jadni Fiat mora ovo smeće da ugrađuje u svoje modele…strašno.

Balkanboj

I Alfa, još tužnije.

Renault Terminator

„Prvi četvorotočkaši koji će profitirati na osnovu truda inženjera uloženog na razvoju novog trocilindarskog motora…..“ dalje sam prestao da čitam i bi mi žao tih 30-ak sekundi života što potroših na to da bi sazno da se radi o mikseru od motora sa 3 cilindra🤮

moron

Ko će biti isporučilac novog lastiš lanca? VW, BMW, Hyundai …?

Dezon

Victor Reinz

Rikošet

Ima li iko da im kaže da vrate četvrti cilindar pa da opet pokušaju? 1.2 THP je potpuni debakl od motora, koji jedino ima nekog vozačkog smisla sa automatskim mjenjačem, jer on pegla silne knedle, koje motor guta ako je uparen sa očajnim PSA ručnim mjenjačem… I da je sve ovo idealno najveći problem ovog motora je potrošnja kad je „pod gasom“. Naime, u svakoj situaciji kada treba dodati gasa, a u kombinaciji sa velikim PSA modelima tipa 508, 3008, 5008, C4, C5 Aircross i slično treba stalno, ovaj motor troši kao nekadašnji 2.0 blokovi. Šta je tu problem? Problem… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Neko veče parkiram kola ispred zgrade, a pored mene već parkiran BMW 2AT, ali farovi mu svetle, a čim ugasih fiata i otvorih vrata, shvatih da onom BMW-u radi motor. Bože, kadav užasan zvuk je to bio. Sa jedne strane, deluje kao da „drči lanac“ (dovoljno sam puta to čuo tokom života, da mi ovo baš tako deluje), ali, taj grozni „ukupni“ zvuk, ima tu i još nešto, tako poznato, kao da „melje“. No, motor mu se gasi, čovek izlazi, kad – moj prvi komšija. Kupio polovan BMW, 2017. godište, iz uvoza. Ja čestitam, naravno, kažem „2,0 dizel?“. Kaže: „Ne,… Pročitaj više »

Rikošet

Sve je to u redu dok je automobil nov. Pa dok su dizne, EGR, DPF… čisti i dok senzori daju ispravne podatke, a elektronika na sve način pegla nedostatke cilindra manje. Ima osjetnih vibracija, ali peglaju se pa su nekad veće, nekad manje. Užasno je, ali svarljivo… Ali kad prođe par godina i sve ovo polako počinje da slabi u radu nadzorna elektronika počinje sve više da se zbunjuje (a ona je mozak, dirigent unutar trocilindarskog turbomotora). U takvim situacijama motor, koji je nabildan turbinom, netipično visokom snagom i obrtnim momentom za trocilindraše počinje bukvalno da puca po šavovima i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Zaboravljaš da Hyundai/Kia imaju i 3-cilindrične motore Euro 6D. Tačno je da nekim manjim i jeftinijim modelima imaju i atmosferce sa 4 cilindra. Kod nas u Srbiji ima i 1,2 MPI, a i 1,6 MPI, a „na papiru“ ima i novi 1,5. Ne znam baš koliko se to (sa tim motorima) prodaje na Zapadu. Formalno, oni postoje, ali, baš bih voleo da znam profil kupca iz Nemačke koji kupi Bayon 1,2 MPI sa 5MT … Ti motori su,kao što znaš, „dosta loši“ sa obrtnim momentom (u odnosu na turbaše). A, oko toga što pominješ, da li će motori sa 3… Pročitaj više »

TheStig

Slažem se sa svime što si rekao. Samo će se takav stav kompanija prema dugotrajnosti njihovih automobila sada promijeniti jer dolazi cijela lepeza novih mogućnosti sa omasovljivanjem EV vozila. Vozila će da otkupljuju u prodaji staro za novo, pa će da ih repariraju i opet prodaju tako da će imati zaradu i na drugoj i trećoj pa mozda i prodajama nakon toga.

Rikošet

Od koga fabrika uzima pare? Pa slušaj oni uzimaju od dilera, koji kroz maržu uzimaju svoj dio… E sad te marže su na mnogim modelima (i20, Bayon, Rio, Stonic npr) nedovoljne da diler opravda svoje postojanje pa je za njega veoma bitan drugi, treći vlasnik vozila, jer njima zavrće ruke kada dođu na servis relativno mladog automobila… Indirektno bitni su i fabrici, jer ako diler propadne propada i njima dobar dio zarade… Uglavno tu ima puno kombinatorike znaš i sam danima bi to mogli ispredati… Što se tiče motora Hyundai/Kia, Mazda, Fiata… sa svojim četverocilindarskim atmosfercima nude kupcima na leš… Pročitaj više »

Iznogud

Servis benzinca hjundaija košta najviše 160€ tako da…5 god garancije

moron

Zavisi „koji servis“? Imaš ti više nivoa ( i cena ) „redovnih servisa“ ( ne dotčići pitanje „kočnica“ i sl. potrošnog matrijala ). Onaj sa zamenom svećica košta 160 evra? Teško? Koji je interval zamene? Onaj sa zamenom kočionog ulja? Teško. Interval zamene? Veoma davno, ali, veoma ( davne 2013. ), zatražio sam i dobio troškovnik održavanja za stari i30 sa ( starim ) 1,4 benzincem. I cena redovnih servisa (svakih 15 kkm) je išla tada ( uz kurs 110 ua 1 evro ): 17.495,37 26.965,91 17.495,37 31.743,41 17.495,37 29.900,95 21.436,12 25.373,41 … Danas je sve to značajno skuplje …… Pročitaj više »

Rikošet

https://youtu.be/OApnG95IE-Q Poenta je možda u ovom zaključku. Servis će se naplatiti nebitno od koncepcije motora i tu si 100% u pravu, ali je stvarno održavanje atmosferca povoljnije, jer je konstrukcijski jednostavniji od ovih sa turbinama… Dakle diler će dati i 10 godina garancije kao sad Toyota samo da zadrži što je veći broj kupaca novih vozila na servisu. Jel to ljubav prema kupcu, mislim da je ipak računica… Gubitak garancije je od strane proizvođača predstavljen kao gubitak sigurnosti za kupca što je paradoks. Ako je karikiram prodavac „siguran“ i daje sedam godina garancije što i ja kao kupac ne bih… Pročitaj više »

Iznogud

Ja imam dvojicu ovdje i voze tupsone i kažu da do sada nisu servis platili više od 160. Imaš Stiga pa ga pitaj,zaboravio sam koliko je on platio.

Iznogud

Mazda

S mile

Vozio sam fabiju II 1.4TDI, sa 3 cilindra. Traktor bre

moron

Gledah posle specifikacije za taj BMW AT 216D.
Sve za poželeti. Voleo bih.
Ali, zvuk … Neopisivo.

Iznogud

Co’jek vozi BMW, drug moj! Bmw,eeej! 🤪

Iznogud

Imam njivu pa navrati.🤪😁

Laki

Užas !!!

Onaj što ga zgazilo vreme

Peugeot je poznat po krađi rešenja, kopiranju, plagiranju…. U Francuskoj je Renault stalno razbijao led, a pežo kopirao, posebno sa stanovišta mehaničkih sklopova. Čak ni ozbiljan mehaničar po nekad nije pravio razlike u delovima, što bi rekli ko jaje jajetu, ali sa nekim specifičnostima. Ovaj motor je čist plagijat, u prvom redu TSI jedinice ali i Fordovog TurboBost trocilindraša…. Navodio sam ja da im je ovaj motor „Prvi mačić“ i da će se brzo u vodu baciti. Ali, jok, imade ovde mnogoooo filozofa, sa teorijom mega – giga PSA trocilindraša. Ako bi već birao nešto slično od „troklipnjača“ to bi… Pročitaj više »

Vladimir

Ne postoji kradja zasticenih patenata i tehnoloskih resenja, 1.2 puretech ima svoje zasticene registrovane patente, kao i svi drugi konstruktori. Nijedan konstruktor ne bi dozvolio „kradju“ kako vi kazete. Ako se pak koristiti tehnicko resenje drugog konstruktora, realizacija se ostvaruje zakljucenjem ugovora o udruzivanju sredstava i zajednickoj proizvodnji (npr. psa i ford ili renault i mercedes) ili pak zakljucenjem ugovora o licenci kada placate tudje tehn.resenje ili pak kupujete tudji proizvod npr. ford od toshibe je kupovao gotov proizvod tj.benzinski agregat u razlicitim zapreminama, a peugeot i renault su u daljoj proslosti razmenjivali agregate za pojedine modele, cak renault cesce… Pročitaj više »

TheStig

Džabe pokušavaš da njemu nešto objasniš druže. Taj ti sve zna uključujući i tajnu eliksira života. Inače, što se tiče motora i turbo dizela. Prva komercijalna pimjena turbo dizelskog motora je bila u Mercedesu 300 sd ako se ne varam 1978 a prvi turbo uooste na motor automobilski je stavio saab na svoj model 99 turbo coupe. Prve psa trocilindarske jedinice su motori koji su imali dosta problema, o cemu mozete naci pregršt informacija na yt. Ford je napravio bum sa svojim 0.9 ecoboist agregatom. Odličan motor iz kog je izvučeno pregršt snage. Ubjedljivo uzeo titulu motora godine tada.

Onaj što ga zgazilo vreme

Druže, mnogo si napisao, ali slabo šta rekao i mnogooo stvari pobrkao. Šteta što si utrošio vreme na ovoliko kucanje. Uzgred, blo bi lepo da si pročitao moj komentar iznova….. I pusti „patente“. A ako znaš neki sa ovog troklipnjaka iz PSA, molim te navedi, ali da se ne računa sam naziv „Pure Tech“. Sve ostalo se računa. Pa navedi…..

BB

Jedva čekam da ga stave u Đuliju, pa možda i ja da je kupim nekad (polovnu) 😜

Iznogud

Na streljanje s tobom! Gadjamo corcima!

BB

Kontao sam da je ti uzmeš novu pa kada je se budeš rješvao na Balkan da je meni prodaš 😉😂

Iznogud

Ja drugovima poklanjam za simboličnu cijenu. Ali corcima tebe treba, kakva provokacija epoksidnih mi vlakana i staklene mi smole.🤪🤪🤪🍻

Laki

Kad pomislim na 164 šestaka a nova serija na tri obli me „ladan’ znoj od muke!

Dezon

Fiatcov fire fly 1.3 je extra motor.

BB

Da li je iko ovdje vozio? Nek se javi sa utiscima…

Iznogud

Vozo Boža portir (što bi rekao čkalja), koji se odaziva na ime Rajković P.
Ja sam imao čast da sjedim u kompasu a u njemu taj motor, izletio sam iz auta ki puśçani metak🤪🍻 sad se navijači glasaju :“jaaaaavi seeeee“, a onda protivnički navijači, kad se pomenuti Javi svojima,vele “ šta se javljaš, pederu“ 🤪🍻 pa se ti sad javi…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
BB

Pa kakvi su ti utisci za motor? Izletio si kao zadovoljan metak ili dezorijentisana sačma? Pitam jer svi hvale taj motor a nemam neku povratnu informaciju kako se ponaša i koliko troši. Prije neki dan vidim Jeep Compass i slučajno zavirim unutra (okolo skoro isti), kad ono umjesto nereda na instrument tabli, savršenstvo kako izgleda, ono napredak od zemlje do neba. Unitrašnjost za primjer. Pa ako bi se u to fino uklopio ovaj 1,33 fiatov motor ne bi to bila loša opcija, sve drugo je preskupo. U prošloj iteraciji čujem da je mjenjač bio ćudljiv, ne znam da li su… Pročitaj više »

Iznogud

Ama jok, bio u salonu, sjednem jednom (nakon stelvija), ma jok- nije to to, odem nazad u stelvija, pa haj’ opet u kompasa kad alarm zasvira, a najebo sam mu se majke. Galamim na prodavača da koji kurac, ocel da me herc strefi. Izvinjava se, kaže kompas je to, rekoh, koji penis, 1.3 Motor 42 000 eura ko onaj stelvio (1 god stra al 0 km) dizel sa 210 konja?! Flaša, ebo te kompas i alarm..kad ono opet alarm zasvira, bio sam ko Macka na lusteru, dva put me prepao.

Shone

Prošle godine sam uzeo 1.5 bluehdi 130 ks u 308. Sada mi je, za lepšu polovinu potreban auto i ovaj put biće benzinac. Dvoumim se između:
Suzuki 1.4 boosterjet 127 ks + 13 ks Hibrid
PSA 1.2 Puretech 110 ili 130 ks
Toyota 1.2 turbo 116 KS
TCE 09. 100 KS
Ford ecoboost 1.0 125ks
Sva vozila su B ( Puma, Capture, 2008, SX4 S Cross, C4.. ) ili C ( Corola HB, Focus ST line.. ) segmenta
Interesuje me pre svega pouzdanost i dinamika vožnje, potrošnja je u drugom planu.
Hvala unapred.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Shone
BB

Davno je prošlo vrijeme kada su se auta birala po motoru i tehnici… Gledaj kome je mekša instrument tabla i koji ima veći ekran, tako se sad testira auto 🙂
U manjem autu svaki će motor raditi, bitno je da nema nekih značajnih mana kao što je bio VW TSI sa lancem, ova PSA mana sa remenom se da ispraviti mijenjanjem ulja prije vremena.
Ali ono okolo motora, što svaki dan gledamo sad se podrazumijeva autom, i kupuj ono za šta imaš para i da ti vizuelno i upotrebljivošću paše, tj. pusti ženu nek bira.

Iznogud

Ženi daj k….c ! Mama se remenom se ispravlja jedino i samo tako na način da ne kupiš PSA. Kupi Fiat i imaj auto, budi (k’o) moron! 🤪🤪🤪🍻🍻😘

Shone

Imala Fiat do skoro, hvala

Iznogud

I šta sad s konja na magarca?! Jednom Fiat, uvijek Fiat :-))

Shone

Imao sam priliku da vozim Pandu Cross 0.9 Twin Air 4X4 …kakvo prijatno iznenađenje, auto nije sofisticiran, nema Multimediju i ASS sisteme ali je zabavan za vožnju i pruža osećaj da može svuda da prođe

moron

Najbolja „stvar“ koja mi se desila u životu … Fiat !!! 🙂

Shone

Sva auta su oko cca21k eur tako finansijski deo nije presudan

TheStig

Focus ubjedljivo ima najbolju dinamiku. Najveća šminka je Puma, dok je najpouzdanija Toyota.

Iznogud

Nekad bilo sad se spominjalo. Kad ceed na testu kod Ams pobijedi i fokusa i golfa i u pitanju vozne dinamike, onda je sve jasno. Svabo priznao!

TheStig

Nije ceed bolji u dinamici od fokusa. Valjda vjerujes meni. Imam ceeda a imam i fokusa i vozio sam novog fokusa. Pusti švabe, jedu vnago. Bolji je u svemu ostalom ali u voznji ne.

Iznogud

Kupi xceed za te pare.

TheStig

Moze za te pare samo 1.0 ćopavac uzeti koji je mrtav kao mrtav konj. 1.5 tgdi je preskup ali bi mu najbolje bilo ako može.

Shone

Hvala na odgovorima, Puma i Focus sa 1.0 se lepo voze ali je Net pun horor prica u vezi pregrevanja i potrosnje ulja.
Niko u odgovorima ne pominje Suzuki i Toyota agregate a oni su 4 cilindra i na test voznji su mi delovali prilicno ubedljivo kako po snazi tako i po dinamici s time da je Suzukijev agregat dosta ekonomicniji

s mile

Suzuki S cross je moj favorit, ali je puno negativnih komentara na webu o servisiranju Suzukija… na same servise je bilo žalbi

Shone

Hvala na preporuci,

BB

Eto, ja se slažem 😉
Nekad sam i ja mjerkao starog SX4, bio mi je nekako ljepši, ali je ovaj veći.

Shone

Estetski joj nije lep, …žene 🙂 Mislim na Xceed

Izmenjeno 2 godine pre od strane Shone
Iznogud

Mazda cx30?Tipo xcross ( to je ono vozilo koje je Rajković obećao davne 1944 da testira pa nije , a mi idalje cekamo- nešto slično jezzeru i njegovom testu ili utrci stipsa nazvanoj Musa na fruskoj gori, u čast nikad prezaljenog Muse.)

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Shone

CX30 JE oko 24k i u tom paketu nema auto klimu već manuelnu A/C što je meni neprihvatljivo u 2021. za vozilo tog cenovnog ranga

Izmenjeno 2 godine pre od strane Shone
Iznogud

A zicaj prodavača za autoklimu (slažem se sa tobom) a za manje love. Mozda uspije. Vidi i tipo cross

TheStig

Za 24 k možeš uzeti ceeda sa 1.5 motorom od 160 ks i sa odlicnom opremom i jos dct. Podijelio sam ti iskustva za taj automobil jer ga posjedujem doduše sa 1.4 tgdi motorom i focusa kojeg takođe imam. U principu bih uzeo automobil ciji motor je vec na trzistu neko vrijeme jer znas sta mozes da ocekujes. Ovo sve „novo“ je mačak u vreci. Sa Toyotom i Suzukijem se sigurno nećeš zeznuti mada bih prije suzukija zbog nešto jačeg i rasterećenijeg motora.

moron

„TCE 09. 100 KS“

U čemu ima baš takav motor ?

Shone

Sorry, 91 ks Capture

Izmenjeno 2 godine pre od strane Shone
Milan

Nikad tri cilindra…